Babcine racuchy z jabłkami. Przepisem podzieliła się Joanna Przetakiewicz

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i dyrektor kreatywny La Manii, na swoim instagramowym koncie zamieściła przepis na racuchy, które wykonywała jej babcia. Ta klasyczna receptura z pewnością będzie gwarancją wybornego smaku, który przeniesie nas do czasów dzieciństwa.

Racuchy z jabłkamiRacuchy z jabłkami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4-5 jabłek, najlepiej wybierać odmiany twarde i lekko kwaśne
  • 150-200 ml jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżeczek mąki pszennej
  • 1 jajko

Przepis

  • Jajko roztrzepać z jogurtem naturalnym i wlać do większej miski.
  • Dodać przesianą przez sitko mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Ciasto wyrobić za pomocą rózgi lub miksera – ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
  • Jabłka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (można je zetrzeć na tarce, ale wtedy nie będą tak wyczuwalne w cieście).
  • Na patelni rozgrzać olej roślinny lub masło klarowane na wysokość około 1 cm.
  • Za pomocą dwóch łyżek wykładać małe porcje ciasta i delikatnie je spłaszczać.
  • Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż racuchy staną się złote – wystarczy 1,5 minuty na każdą stronę racucha.
  • Wyjmować na ręcznik papierowy, by odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z kleksem kwaśnej śmietany.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw