WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Babcine racuchy z jabłkami. Przepisem podzieliła się Joanna Przetakiewicz

Joanna Przetakiewicz, projektantka mody i dyrektor kreatywny La Manii, na swoim instagramowym koncie zamieściła przepis na racuchy, które wykonywała jej babcia. Ta klasyczna receptura z pewnością będzie gwarancją wybornego smaku, który przeniesie nas do czasów dzieciństwa.

Racuchy z jabłkamiRacuchy z jabłkami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 4-5 jabłek, najlepiej wybierać odmiany twarde i lekko kwaśne
  • 150-200 ml jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4-5 łyżeczek mąki pszennej
  • 1 jajko

Przepis

  • Jajko roztrzepać z jogurtem naturalnym i wlać do większej miski.
  • Dodać przesianą przez sitko mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
  • Ciasto wyrobić za pomocą rózgi lub miksera – ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
  • Jabłka obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki (można je zetrzeć na tarce, ale wtedy nie będą tak wyczuwalne w cieście).
  • Na patelni rozgrzać olej roślinny lub masło klarowane na wysokość około 1 cm.
  • Za pomocą dwóch łyżek wykładać małe porcje ciasta i delikatnie je spłaszczać.
  • Smażyć na małym ogniu z obu stron, aż racuchy staną się złote – wystarczy 1,5 minuty na każdą stronę racucha.
  • Wyjmować na ręcznik papierowy, by odsączyć racuchy z nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem lub z kleksem kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce