Aromatyzowane oliwy, które szybko przygotujesz w domu
W oliwie można zanurzyć praktycznie wszystko: czosnek, chili i świeże zioła, np. tymianek i bazylię. Dzięki oryginalnym dodatkom zyskuje całkiem nowy smak.
Oliwa w oryginalnym wydaniu
Oliwa z oliwek to skarb diety śródziemnomorskiej, który warto wykorzystywać w kuchni. Zawiera najzdrowsze kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważna rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia, stanowi źródło wielu witamin i składników odżywczych. Słynie ze swoich właściwości przeciwutleniających, dlatego warto ją regularnie spożywać, gdy chcemy cieszyć się młodym wyglądem i lepszym zdrowiem. Oliwa jest doskonała do skropienia sałatki albo makaronu, podkreśla smak ulubionej pizzy, stanowi świetny składnik marynat, np. do mięs czy ryb. Ten tłuszcz będzie smakował jeszcze lepiej i bardziej wykwintnie, gdy dodamy do niego chili czy czosnek. W oliwie można zanurzyć również zioła, np. tymianek i bazylię. Przyspieszają one przemianę materii i wspomagają trawienie, więc oliwę z ich dodatkiem warto przemycać nawet do każdego posiłku. Ponadto butelka z aromatyzowana oliwą to doskonały
pomysł na świąteczny prezent. Wygląda pięknie i ucieszy wszystkich fanów gotowania. Zobaczcie, jak łatwo można ją zrobić.
Magia dobrych składników
dobrej jakości oliwa z oliwek, czosnek, ulubione świeże zioła (tymianek, melisa, rozmaryn), kolorowy lub czarny pieprz w ziarenkach, goździki
Przygotuj różnej wielkości butelki z korkiem lub kapslem. Zacznij od ich wyparzenia. To ważne, by oliwa smakowa zbyt szybko się nie zepsuła. Następnie dokładnie je wysusz. Oliwa, do której będziesz dodawać aromatyczne składniki nie może być zbyt zimna. Powinna mieć temperaturę pokojową.
Na ostro: idealna do mięs i marynat
Do butelki włóż dwa strąki suszonej papryczki chili, dwa ząbki obranego czosnku i kilka gałązek świeżego rozmarynu. Zamknij butelkę i odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce na tydzień, aż oliwa nabierze nowego smaku i zapachu.
Do butelki wkładamy pięć obranych i pokrojonych ząbków czosnku, dwa listki laurowe, kilka goździków, pieprz, majeranek i mały strąk papryki suszonej. Wlewamy oliwę, zamykamy i czekamy tydzień, aż smaki się przegryzą.
Pachnące ziołami: do sałatek i makaronów
Garść listków świeżej bazylii zalej oliwą z oliwek. Dodaj ziarenka białego, różowego i czarnego pieprzu. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. Taką oliwę warto przemycać do sałatek, mięs, makaronów.
Do butelki włóż kilka gałązek tymianku, otartą skórkę z połowy cytryny. Wlej szklankę oliwy z oliwek i szklankę oleju rzepakowego. Wymieszaj. Zamknij butelkę i odstaw na kilka dni.