Aromatyzowane oliwy, które szybko przygotujesz w domu

W oliwie można zanurzyć praktycznie wszystko: czosnek, chili i świeże zioła, np. tymianek i bazylię. Dzięki oryginalnym dodatkom zyskuje całkiem nowy smak.

Obraz

/ 4Oliwa w oryginalnym wydaniu

Obraz
© 123RF.COM

Oliwa z oliwek to skarb diety śródziemnomorskiej, który warto wykorzystywać w kuchni. Zawiera najzdrowsze kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważna rolę w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia, stanowi źródło wielu witamin i składników odżywczych. Słynie ze swoich właściwości przeciwutleniających, dlatego warto ją regularnie spożywać, gdy chcemy cieszyć się młodym wyglądem i lepszym zdrowiem. Oliwa jest doskonała do skropienia sałatki albo makaronu, podkreśla smak ulubionej pizzy, stanowi świetny składnik marynat, np. do mięs czy ryb. Ten tłuszcz będzie smakował jeszcze lepiej i bardziej wykwintnie, gdy dodamy do niego chili czy czosnek. W oliwie można zanurzyć również zioła, np. tymianek i bazylię. Przyspieszają one przemianę materii i wspomagają trawienie, więc oliwę z ich dodatkiem warto przemycać nawet do każdego posiłku. Ponadto butelka z aromatyzowana oliwą to doskonały
pomysł na świąteczny prezent. Wygląda pięknie i ucieszy wszystkich fanów gotowania. Zobaczcie, jak łatwo można ją zrobić.

/ 4Magia dobrych składników

Obraz
© 123RF.COM

dobrej jakości oliwa z oliwek, czosnek, ulubione świeże zioła (tymianek, melisa, rozmaryn), kolorowy lub czarny pieprz w ziarenkach, goździki

Przygotuj różnej wielkości butelki z korkiem lub kapslem. Zacznij od ich wyparzenia. To ważne, by oliwa smakowa zbyt szybko się nie zepsuła. Następnie dokładnie je wysusz. Oliwa, do której będziesz dodawać aromatyczne składniki nie może być zbyt zimna. Powinna mieć temperaturę pokojową.

/ 4Na ostro: idealna do mięs i marynat

Obraz
© 123RF.COM

Do butelki włóż dwa strąki suszonej papryczki chili, dwa ząbki obranego czosnku i kilka gałązek świeżego rozmarynu. Zamknij butelkę i odstaw w chłodne, zaciemnione miejsce na tydzień, aż oliwa nabierze nowego smaku i zapachu.

Do butelki wkładamy pięć obranych i pokrojonych ząbków czosnku, dwa listki laurowe, kilka goździków, pieprz, majeranek i mały strąk papryki suszonej. Wlewamy oliwę, zamykamy i czekamy tydzień, aż smaki się przegryzą.

/ 4Pachnące ziołami: do sałatek i makaronów

Obraz
© 123RF.COM

Garść listków świeżej bazylii zalej oliwą z oliwek. Dodaj ziarenka białego, różowego i czarnego pieprzu. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na tydzień. Taką oliwę warto przemycać do sałatek, mięs, makaronów.

Do butelki włóż kilka gałązek tymianku, otartą skórkę z połowy cytryny. Wlej szklankę oliwy z oliwek i szklankę oleju rzepakowego. Wymieszaj. Zamknij butelkę i odstaw na kilka dni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja