Aromatyczny gulasz z indyka. Pyszny i rozgrzewający

Delikatne mięso z indyka z warzywami oraz aromatycznymi przyprawami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Na pewno każdemu zasmakuje. Mięso z indyka jest bardzo zdrowe, dlatego powinno regularnie gościć w naszym jadłospisie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Aromatyczny gulasz z indyka. Pyszny i rozgrzewającyAromatyczny gulasz z indyka. Pyszny i rozgrzewający
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg fileta z indyka
  • olej do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki kiszone
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • ½ szk. bulionu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przepis

  • Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, solę i smażę na rozgrzanym oleju.
  • Cebulę, czosnek obieram, kroję na połówki. Marchew obieram, kroję w plasterki. Papryki myję, usuwam nasiona i kroję w paseczki. Ogórki kroję na mniejsze kawałki.
  • Warzywa przekładam do blendera i miksuję 2 minuty. Przekładam do garnka, dodaję mięso, wlewam przecier pomidorowy, bulion, ziele angielskie, listki laurowe i doprawiam ziołami prowansalskimi, papryką słodką, cynamonem, cukrem, pieprzem oraz solą.
  • Wszystko razem gotujemy 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości