WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Armeriter i karminadle, czyli dania kuchni śląskiej

Kuchnia śląska kojarzona jest przeważnie z kluskami śląskimi czy roladami. Tradycyjne potrawy cieszą się ogromną popularnością w całym kraju. Nie tylko są smaczne, ale też bardzo sycące. Nie powinniśmy jednak spożywać zbyt często, bo są tłuste i kaloryczne.

Kuchnia śląska kojarzona jest przeważnie z modrą kapustą, kluskami śląskimi czy roladami. Tradycyjne potrawy cieszą się ogromną popularnością w całym kraju. Nie tylko są smaczne, ale też bardzo sycące. Nie powinniśmy jednak spożywać ich zbyt często, bo są tłuste i kaloryczne.

Kapusta kiszona z ziemniakami, czerstwe bułki i kluski śląskie, to tylko niektóre dania kuchni śląskiej, które na swoim blogu "chopwkuchni.pl" prezentuje Klaudiusz Kaufmann. Bloger publikuje przepisy w języku śląskim, a zrozumienie niektórych zwrotów to nie lada wyzwanie dla czytelników. Prezentuje też przepisy na nowoczesne potrawy dodając do nich śląski akcent.

- Armeriter przypomina tost francuski. Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Danie towarzyszy Europejczykom od czasów rzymskich. Chleb moczy się w mleku, następnie smaży na oleju, a na koniec oblewa miodem. Panczkraut to połączenie ugotowanej kapusty z ziemniakami. Do tego podawana jest zasmażka i boczek - tłumaczy Kaufmann.

W #dziejesienazywo opowiedział, co kryje się pod nazwami takich potraw, jak szplitry czy karminadle.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości