Armeriter i karminadle, czyli dania kuchni śląskiej
Kuchnia śląska kojarzona jest przeważnie z kluskami śląskimi czy roladami. Tradycyjne potrawy cieszą się ogromną popularnością w całym kraju. Nie tylko są smaczne, ale też bardzo sycące. Nie powinniśmy jednak spożywać zbyt często, bo są tłuste i kaloryczne.
Kuchnia śląska kojarzona jest przeważnie z modrą kapustą, kluskami śląskimi czy roladami. Tradycyjne potrawy cieszą się ogromną popularnością w całym kraju. Nie tylko są smaczne, ale też bardzo sycące. Nie powinniśmy jednak spożywać ich zbyt często, bo są tłuste i kaloryczne.
Kapusta kiszona z ziemniakami, czerstwe bułki i kluski śląskie, to tylko niektóre dania kuchni śląskiej, które na swoim blogu "chopwkuchni.pl" prezentuje Klaudiusz Kaufmann. Bloger publikuje przepisy w języku śląskim, a zrozumienie niektórych zwrotów to nie lada wyzwanie dla czytelników. Prezentuje też przepisy na nowoczesne potrawy dodając do nich śląski akcent.
- Armeriter przypomina tost francuski. Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Danie towarzyszy Europejczykom od czasów rzymskich. Chleb moczy się w mleku, następnie smaży na oleju, a na koniec oblewa miodem. Panczkraut to połączenie ugotowanej kapusty z ziemniakami. Do tego podawana jest zasmażka i boczek - tłumaczy Kaufmann.
W #dziejesienazywo opowiedział, co kryje się pod nazwami takich potraw, jak szplitry czy karminadle.