Trwa ładowanie...
dcngt2w
Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii

Arancini – ryżowe kulki prosto z Sycylii

Arancini to ryżowe kulki nadziane mozzarellą. Danie pochodzi z gorącej Sycylii. Bazą jest risotto. Po wystudzeniu formuje się z niego kulki i nadziewa farszem. Kulki panierujemy w jajku i bułce tartej. Potem smażymy je w głębokim tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące. Ich nazwa pochodzi od słowa "arancia", co po włosku znaczy "pomarańcza". Zazwyczaj arancini przygotowuje się z wytrawnym farszem z mięsa groszku i mozzarelli, ale wariantów jest znacznie więcej. Zobacz film.

dcngt2w
dcngt2w
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj