Arabskie ciasto z kaszy manny i wiórków kokosowych
Macie ochotę na coś słodkiego do kawy? Przygotujcie arabski deser z kaszy manny i wiórków kokosowych. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie zawiera mąki, ani jajek. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm:
- 2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 200 ml oleju rzepakowego
Syrop cukrowy:
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- kilka kropli soku z cytryny
Przepis
- W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
- Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
- Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
- W międzyczasie przygotować syrop cukrowy. Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć.
- Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić, aż syrop wsiąknie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl