Anna Lewandowska podała przepis na błyskawiczne czekoladowe ciasto. To idealna propozycja na jesienne wieczory
Anna Lewandowska na swoich profilach w mediach społecznościowych nie tylko dzieli się swoim życiem prywatnym, ale również motywuje do zmiany trybu życia. Tym razem zachęcała do wykonania zdrowego, ale równie pysznego ciasta czekoladowego.
Jesień kojarzy nam się z długimi wieczorami spędzonymi przy książce i herbacie. Do gorącego napoju idealnie pasuje ciasto czekoladowe. Z pomocą przychodzi tutaj Anna Lewandowska, która na swoim profilu na Instagramie podzieliła się przepisem na ten wypiek.
Trenerka zapewnia, że jest to "maksymalnie czekoladowy ciasto". Tego przepisu aż żal nie wypróbować.
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru brązowego lub erytrolu
- 2 szklanki mieszkanki mąki bezglutenowej
- 5 łyżek kakao
- 100 m gorącej wody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia oraz sody
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1 szklanka napoju ryżowego
- pół szklanki oleju roślinnego
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Nasmarować masłem dwie 20-centymetrowe tortownice i odłożyć na bok. W dużej misce wymieszać: cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Mieszać do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dodać jajka, mleko, olej i wanilię. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Dodać gorącą wodę i dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy. Piec przez około 40 minut w środkowej części piekarnika, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wystudzone ciasto polać przygotowaną polewą.
Pod postem z przepisem fanki deklarowały, że chętnie sprawdzą przepis. "Muszę zrobić, wgląda pysznie", "Od samego patrzenia cieknie ślinka!", "Czy można zjeść całe na raz? Tak pysznie wygląda!", "Wygląda nieziemsko" – komplementowali internauci.
Trwa ładowanie wpisu: instagram