Trwa ładowanie...
d3z5ski

Ciasto z rabarbarem. Prosty przepis, który pokocha twoja rodzina

Sezon na rabarbar w pełni, a to może oznaczać tylko jedno – ciasto z kruszonką i rabarbarem. Gwarantujemy, że ten przepis pokochają twoi najbliżsi.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne) (Getty Images)
d3z5ski

Rabarbar kojarzy nam się z przydomowymi ogródkami naszych mam i babć oraz niedzielnym kompotem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc rabarbar, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne oraz przeczyszczające. Dodatkowo jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Poleca się go osobom, które mają problemy ze wzdęciami.

Dodatkowo bogaty jest w polifenole, składniki zapobiegające rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Dlatego warto wykorzystać go w naszej kuchni, na przykład w ciastach.

d3z5ski

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
d3z5ski

Przygotowanie

• Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą smarujemy masłem.

• Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili mąkę. Mieszamy, a następnie zdejmujemy z patelni i studzimy.

• Ciasto: Ubijamy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ubijania, dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach.

d3z5ski

• Zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.

• Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Czy nauczyciele i pracownicy oświaty powinni mieć wykonywane bezpłatne testy na obecność koronawirusa?

d3z5ski

Podziel się opinią

Share

d3z5ski

d3z5ski