Ciasto z rabarbarem. Prosty przepis, który pokocha twoja rodzina

Sezon na rabarbar w pełni, a to może oznaczać tylko jedno – ciasto z kruszonką i rabarbarem. Gwarantujemy, że ten przepis pokochają twoi najbliżsi.

Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne) Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Getty Images

Rabarbar kojarzy nam się z przydomowymi ogródkami naszych mam i babć oraz niedzielnym kompotem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc rabarbar, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne oraz przeczyszczające. Dodatkowo jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Poleca się go osobom, które mają problemy ze wzdęciami.

Dodatkowo bogaty jest w polifenole, składniki zapobiegające rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Dlatego warto wykorzystać go w naszej kuchni, na przykład w ciastach. Ciasto z rabarbarem to doskonały letni deser.

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie

• Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą smarujemy masłem.

• Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili mąkę. Mieszamy, a następnie zdejmujemy z patelni i studzimy.

• Ciasto: Ubijamy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ubijania, dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach.

• Zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.

• Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Czy nauczyciele i pracownicy oświaty powinni mieć wykonywane bezpłatne testy na obecność koronawirusa?

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał