Trwa ładowanie...

Ciasto z rabarbarem. Prosty przepis, który pokocha twoja rodzina

Sezon na rabarbar w pełni, a to może oznaczać tylko jedno – ciasto z kruszonką i rabarbarem. Gwarantujemy, że ten przepis pokochają twoi najbliżsi.

Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne) Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne) Źródło: Getty Images
dxtlvjh
dxtlvjh

Rabarbar kojarzy nam się z przydomowymi ogródkami naszych mam i babć oraz niedzielnym kompotem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc rabarbar, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne oraz przeczyszczające. Dodatkowo jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Poleca się go osobom, które mają problemy ze wzdęciami.

Dodatkowo bogaty jest w polifenole, składniki zapobiegające rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Dlatego warto wykorzystać go w naszej kuchni, na przykład w ciastach. Ciasto z rabarbarem to doskonały letni deser.

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie

• Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą smarujemy masłem.

• Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili mąkę. Mieszamy, a następnie zdejmujemy z patelni i studzimy.

• Ciasto: Ubijamy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ubijania, dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach.

• Zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.

• Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Czy nauczyciele i pracownicy oświaty powinni mieć wykonywane bezpłatne testy na obecność koronawirusa?

dxtlvjh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj