WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie w Sejmie. Wiemy, jaki temat chce poruszyć premier

Ciasto z rabarbarem. Prosty przepis, który pokocha twoja rodzina

Sezon na rabarbar w pełni, a to może oznaczać tylko jedno – ciasto z kruszonką i rabarbarem. Gwarantujemy, że ten przepis pokochają twoi najbliżsi.

Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne) Ciasto z rabarbarem (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Getty Images

Rabarbar kojarzy nam się z przydomowymi ogródkami naszych mam i babć oraz niedzielnym kompotem. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc rabarbar, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne oraz przeczyszczające. Dodatkowo jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Poleca się go osobom, które mają problemy ze wzdęciami.

Dodatkowo bogaty jest w polifenole, składniki zapobiegające rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Dlatego warto wykorzystać go w naszej kuchni, na przykład w ciastach. Ciasto z rabarbarem to doskonały letni deser.

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Kruszonka

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie

• Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą smarujemy masłem.

• Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier, a po chwili mąkę. Mieszamy, a następnie zdejmujemy z patelni i studzimy.

• Ciasto: Ubijamy masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ubijania, dodajemy kolejno po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach.

• Zmniejszamy obroty miksera do średnich i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.

• Przełożyć ciasto do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Czy nauczyciele i pracownicy oświaty powinni mieć wykonywane bezpłatne testy na obecność koronawirusa?

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯