Amerykanka, która pokochała kuchnię francuską ponad wszystko. Dziś obchodziłaby 105 urodziny

Dzisiaj Julii Child chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, doskonale wie, kim była. Ale jeszcze kilka lat temu, przed powstaniem filmu "Julia and Julia" z Meryl Streep o życiu Julii, nikt nawet o niej nie słyszał.

Julia Child w swojej kuchni
Źródło zdjęć: © Wikipedia / fot. Lynn Gilbert | Lynn Gilbert
Karolina Wójciga

Julia Child to amerykańska ikona, najbardziej znana kucharka USA, miłośniczka kuchni francuskiej i wyrocznia dla pań domu od Nowego Jorku po Los Angeles. Była autorką książek kucharskich, z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne — najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA.

Choć ukochała kuchnię francuską i mieszkała w nie tylko w Paryżu i Marsylii, ale także w Bonn i Oslo, to jednak we Francji mało kto o niej słyszał. W Prowansji wybudowała dom, a kuchnię francuską stawiała niemal na ołtarzu. To właśnie francuskiej kuchni poświęciła ponad siedmiuset stronicową książkę pod tytułem "Mastering the Art Of French cooking". Ta "cegła", jak i inne książki jej autorstwa stale znajdują się na listach bestsellerów.
Zobacz także wideo: Ratujcie, to jest po francusku! Jak wymawiać nazwy popularnych francuskich dań

Co innego Amerykanie – oni pokochali ją od pierwszej chwili. Głównie dzięki temu, że trafiła w niszę. W kraju, w którym szczytem kulinarnej rozkoszy był pieczony indyk i hamburgery, rozważania na temat marsylskiej zupy rybnej, czy wołowiny w młodym winie wywołały wielką rewolucją w kuchni.

Żeby zrozumieć fenomen Julii, trzeba zobaczyć ją "w akcji". I choć swój program nagrywała przez dziesięć kolejnych lat od 1963 roku, na szczęście w internecie krążą archiwalne nagrania jej telewizyjnych wystąpień. Na własne oczy można przekonać się, że Julia Child nie była zwykłą prowadzącą program o gotowaniu, nawet jak na obecne czasy.

Amerykanie tak bardzo uwielbiali Julie Child i nadal ją wielbią, że w Muzeum Historii Amerykańskiej w Waszyngtonie można obejrzeć jej kuchnię w całej okazałości. Przeniesiono tutaj każdy garnek, pokrywkę i łyżeczkę.

Kuchnia Julli Child
© Getty Images | Photo by Larry French

Julia Child podawala proste przepisy na przygotowanie pysznych potraw, które teraz możemy kupić gotowe w każdym supermarkecie. Jej wspomnienie uzmysławiają nam, że gotowanie to artystyczna kreacja, subtelna zabawa, niezapomniana przygoda.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć