Amerykanka, która pokochała kuchnię francuską ponad wszystko. Dziś obchodziłaby 105 urodziny

Dzisiaj Julii Child chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, doskonale wie, kim była. Ale jeszcze kilka lat temu, przed powstaniem filmu "Julia and Julia" z Meryl Streep o życiu Julii, nikt nawet o niej nie słyszał.

Julia Child w swojej kuchni
Źródło zdjęć: © Wikipedia / fot. Lynn Gilbert | Lynn Gilbert
Karolina Wójciga

Julia Child to amerykańska ikona, najbardziej znana kucharka USA, miłośniczka kuchni francuskiej i wyrocznia dla pań domu od Nowego Jorku po Los Angeles. Była autorką książek kucharskich, z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne — najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA.

Choć ukochała kuchnię francuską i mieszkała w nie tylko w Paryżu i Marsylii, ale także w Bonn i Oslo, to jednak we Francji mało kto o niej słyszał. W Prowansji wybudowała dom, a kuchnię francuską stawiała niemal na ołtarzu. To właśnie francuskiej kuchni poświęciła ponad siedmiuset stronicową książkę pod tytułem "Mastering the Art Of French cooking". Ta "cegła", jak i inne książki jej autorstwa stale znajdują się na listach bestsellerów.
Zobacz także wideo: Ratujcie, to jest po francusku! Jak wymawiać nazwy popularnych francuskich dań

Co innego Amerykanie – oni pokochali ją od pierwszej chwili. Głównie dzięki temu, że trafiła w niszę. W kraju, w którym szczytem kulinarnej rozkoszy był pieczony indyk i hamburgery, rozważania na temat marsylskiej zupy rybnej, czy wołowiny w młodym winie wywołały wielką rewolucją w kuchni.

Żeby zrozumieć fenomen Julii, trzeba zobaczyć ją "w akcji". I choć swój program nagrywała przez dziesięć kolejnych lat od 1963 roku, na szczęście w internecie krążą archiwalne nagrania jej telewizyjnych wystąpień. Na własne oczy można przekonać się, że Julia Child nie była zwykłą prowadzącą program o gotowaniu, nawet jak na obecne czasy.

Amerykanie tak bardzo uwielbiali Julie Child i nadal ją wielbią, że w Muzeum Historii Amerykańskiej w Waszyngtonie można obejrzeć jej kuchnię w całej okazałości. Przeniesiono tutaj każdy garnek, pokrywkę i łyżeczkę.

Kuchnia Julli Child
© Getty Images | Photo by Larry French

Julia Child podawala proste przepisy na przygotowanie pysznych potraw, które teraz możemy kupić gotowe w każdym supermarkecie. Jej wspomnienie uzmysławiają nam, że gotowanie to artystyczna kreacja, subtelna zabawa, niezapomniana przygoda.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości