Amerykanka, która pokochała kuchnię francuską ponad wszystko. Dziś obchodziłaby 105 urodziny
Dzisiaj Julii Child chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy, kto choć trochę interesuje się gotowaniem, doskonale wie, kim była. Ale jeszcze kilka lat temu, przed powstaniem filmu "Julia and Julia" z Meryl Streep o życiu Julii, nikt nawet o niej nie słyszał.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Julia Child to amerykańska ikona, najbardziej znana kucharka USA, miłośniczka kuchni francuskiej i wyrocznia dla pań domu od Nowego Jorku po Los Angeles. Była autorką książek kucharskich, z której najważniejsza i najbardziej znana to "Mastering the Art of French Cooking" (1961). Zasłynęła jako prowadząca programy kulinarne — najpopularniejszym był "The French Chef", dzięki któremu spopularyzowała francuską kuchnię w USA.
Choć ukochała kuchnię francuską i mieszkała w nie tylko w Paryżu i Marsylii, ale także w Bonn i Oslo, to jednak we Francji mało kto o niej słyszał. W Prowansji wybudowała dom, a kuchnię francuską stawiała niemal na ołtarzu. To właśnie francuskiej kuchni poświęciła ponad siedmiuset stronicową książkę pod tytułem "Mastering the Art Of French cooking". Ta "cegła", jak i inne książki jej autorstwa stale znajdują się na listach bestsellerów.
Zobacz także wideo: Ratujcie, to jest po francusku! Jak wymawiać nazwy popularnych francuskich dań
Co innego Amerykanie – oni pokochali ją od pierwszej chwili. Głównie dzięki temu, że trafiła w niszę. W kraju, w którym szczytem kulinarnej rozkoszy był pieczony indyk i hamburgery, rozważania na temat marsylskiej zupy rybnej, czy wołowiny w młodym winie wywołały wielką rewolucją w kuchni.
Żeby zrozumieć fenomen Julii, trzeba zobaczyć ją "w akcji". I choć swój program nagrywała przez dziesięć kolejnych lat od 1963 roku, na szczęście w internecie krążą archiwalne nagrania jej telewizyjnych wystąpień. Na własne oczy można przekonać się, że Julia Child nie była zwykłą prowadzącą program o gotowaniu, nawet jak na obecne czasy.
Amerykanie tak bardzo uwielbiali Julie Child i nadal ją wielbią, że w Muzeum Historii Amerykańskiej w Waszyngtonie można obejrzeć jej kuchnię w całej okazałości. Przeniesiono tutaj każdy garnek, pokrywkę i łyżeczkę.
Julia Child podawala proste przepisy na przygotowanie pysznych potraw, które teraz możemy kupić gotowe w każdym supermarkecie. Jej wspomnienie uzmysławiają nam, że gotowanie to artystyczna kreacja, subtelna zabawa, niezapomniana przygoda.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.