Trwa ładowanie...
jajka
30-03-2018 14:03

Ale jaja! - Niezwyczajne gotowanie jajek

Gotowane, ale niezwyczajnie. Marynowane, kiszone, ze słoja. Tak przyrządzone będą oryginalną ozdobą wielkanocnego stołu. Bo odświętnie, to inaczej. czyli z jajem, proszę Państwa.

Ale jaja! - Niezwyczajne gotowanie jajekŹródło: 123RF.COM
d4jf9nt
d4jf9nt
Magazyn Kuchnia
Źródło: Magazyn Kuchnia

Herbaciane (dla 6 osób)

12 jajek,
2 l mocnej zielonej lub czarnej herbaty,
1 gwiazdka anyżu,
1 łyżeczka pieprzu,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy wodę, wyjmujemy jajka, lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy jajka z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając pozostałą herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała.

Magazyn Kuchnia
Źródło: Magazyn Kuchnia

Przepiórcze w buraczkach (dla 6 osób)

1,5 kg niedużych buraków,
1 szklanka octu winnego,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 małe listki laurowe,
5 goździków,
24 jajeczka przepiórcze
Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty). Odlewamy wodę, przykrywamy rondelek i potrząsamy, aby nadkruszyć skorupki. Zalewamy jajeczka zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, obieramy ze skorupek i wkładamy do słoja. Polewamy buraczaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy. Są gotowe po 24 godzinach – jeśli będziemy marynować je dłużej, białka będą gumowate, a marynata zabarwi również żółtka.

Magazyn Kuchnia
Źródło: Magazyn Kuchnia

Brytyjskie pikle jajeczne (dla 4 osób)

8 jajek, 2 ząbki czosnku,
po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu i pieprzu cayenne,
10 goździków,
3 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 l octu winnego
Jajka gotujemy na twardo i wkładamy do dużego, wyparzonego słoika. Dodajemy podzielone na połówki ząbki czosnku i przyprawy. Ocet zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Studzimy i zalewamy jajka, tak aby były całkiem przykryte. Powinny być gotowe po kilku dniach, możemy je przechowywać, w ciemnym, zimnym miejscu przez jakieś 2 tygodnie.

Magazyn Kuchnia
Źródło: Magazyn Kuchnia

Kiszone po rosyjsku (dla 6 osób)

12 jajek,
10 g kminku,
1 łyżka soli,
2 ząbki czosnku
Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Zagotowujemy litr wody, rozpuszczamy w niej sól i wsypujemy kminek. Do zalewy wkładamy jajka, gotujemy 5 minut, a potem wyjmujemy (zalewę pozostawiamy) i wkładamy do czystego, wyparzonego słoja. Dodajemy obrane ząbki czosnku i kminkową zalewę. Słój przykrywamy i odstawiamy na dwie doby w ciemne, chłodne miejsce.

Materiał pochodzi z: Magazyn Kuchnia

d4jf9nt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jf9nt
Więcej tematów