8 specjałów do spróbowania w Sztokholmie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Kulinarna podróż

Obraz
© 123RF

Położona na 14 wyspach stolica Szwecji, zwana "Wenecją Północy", to miasto, które co roku przyciąga tysiące turystów. Powodem są nie tylko atrakcyjne zabytki i galerie sztuki, ale również niepowtarzalna kuchnia, wbrew pozorom oparta nie tylko na rybach. Czego warto skosztować podczas wizyty w Sztokholmie?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Hasselbackspotatis

Obraz
© 123RF

Smakują jak najlepsze kartofle z ogniska, a po wyjęciu z piekarnika uwalniają wspaniały aromat ziół. Ziemniaki Hasselback po raz pierwszy zaserwowano w latach 50. XX wieku w znanej sztokholmskiej restauracji Hasselbacken, a wymyślił je ówczesny szef kuchni – Leif Ellison. Dziś w wielu lokalach stolicy Szwecji serwowane są pyszne bulwy, które nacina się nożem, oprósza przyprawami (solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem, rozmarynem, wędzoną papryką), przekłada skrawkami masła, a niekiedy także płatkami migdałów i zapieka. Doskonale komponują się z daniami mięsnymi czy sosem grzybowym.

/ 9Köttbullar

Obraz
© 123RF

Najbardziej znany szwedzki przysmak, który znajdziemy w menu zarówno ekskluzywnej sztokholmskiej restauracji, jak i ulicznej budki z jedzeniem. To po prostu niewielkich rozmiarów pulpeciki z wołowiny lub wieprzowiny, gotowane w rosole z dużą ilością warzyw. Zazwyczaj polewa się je dużą ilością brązowego sosu i serwuje w towarzystwie ziemniaków, kapusty lub marchewki, często z dodatkiem konfitury z borówek albo żurawiny.

/ 9Surströmming

Obraz
© 123RF

Ryby stanowią ważny element szwedzkiej diety, a w tutejszej kuchni szczególne miejsce zajmują śledzie, przyrządzane na wiele sposobów. Wiele sztokholmskich lokali oferuje przekąskę w postaci… kiszonego śledzia (surströmming), fermentowanego przez kilka miesięcy, rozsmarowanego na cienkim, ciemnym chlebie, z dodatkiem cebuli i plasterków ugotowanych ziemniaków.

/ 9Räksmörgås

Obraz
© 123RF

Inną popularną przekąską Szwedów jest kanapka z krewetkami, dostępna niemal w każdym barze, sklepie spożywczym czy restauracji. Na kromkę ciemnego chleba wykłada się solidną porcję ugotowanych krewetek, plasterki ugotowanego na twardo jajka i ogórka, liście sałaty, odrobinę kawioru oraz kapkę majonezu. Całość skrapia się sokiem z cytryny. Räksmörgås ma nawet swoje święto – 14 października obchodzony jest dzień krewetkowej kanapki.

/ 9Kannelbulle

Obraz
© 123RF

Szwecja znajduje się w czołówce krajów o najwyższym spożyciu kawy. Do "małej czarnej" mieszkańcy Sztokholmu lubią zjeść kannelbulle, czyli drożdżową bułkę przyprawioną kardamonem i mielonym cynamonem, który stanowi także ważny składnik nadzienia tego specjału, obok masła i cukru pudru. Na powierzchni kannelbulle często znajdują się także rozdrobnione migdały.

/ 9Fisksoppa

Obraz
© 123RF

To nie tyle zupa rybna, ale gęste i aromatyczne danie jednogarnkowe, które zimą skutecznie rozgrzeje, a latem nasyci. Znajdziemy w nim nie tylko duże kawałki filetów rybnych i owoce morza (zazwyczaj krewetki), ale również pieczone pomidory, podsmażoną marchewkę i pora oraz solidną porcję czosnku. Fisksoppa to prawdziwa bomba smakowa, co docenią bywalcy wielu sztokholmskich barów i restauracji.

/ 9Pyttipanna

Obraz
© 123RF

Szwecja jest dziś bardzo bogatym państwem, ale jeszcze całkiem niedawno jej mieszkańcy klepali biedę. Pamiątką z tamtych czasów jest pyttipanna, czyli potrawa przyrządzana z resztek po poprzednich posiłkach. Na patelni podsmaża się pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pieczone mięso, wędlinę, cebulę i marchewkę. Taką "smażelinę", doprawioną tymiankiem i rozmarynem, serwuje się z jajkiem sadzonym, kiszonym ogórkiem lub sałatką z marynowanych buraków.

/ 9Flygande Jacob

Obraz
© 123RF

"Latający Jakub" to jeden z najbardziej zaskakujących szwedzkich specjałów. Jego przepis po raz pierwszy opublikowano w jednym z miejscowych czasopism w połowie lat 70. XX w. Szybko zdobył ogromną popularność w całym kraju. Dziś w wielu sztokholmskich restauracjach możemy skosztować zapiekanki z kurczaka i… bananów, wzbogaconej słoniną, prażonymi orzeszkami ziemnymi, śmietaną oraz sosem chili, serwowanej zazwyczaj z ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii