8 specjałów do spróbowania w Sztokholmie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Kulinarna podróż

Obraz
© 123RF

Położona na 14 wyspach stolica Szwecji, zwana "Wenecją Północy", to miasto, które co roku przyciąga tysiące turystów. Powodem są nie tylko atrakcyjne zabytki i galerie sztuki, ale również niepowtarzalna kuchnia, wbrew pozorom oparta nie tylko na rybach. Czego warto skosztować podczas wizyty w Sztokholmie?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Hasselbackspotatis

Obraz
© 123RF

Smakują jak najlepsze kartofle z ogniska, a po wyjęciu z piekarnika uwalniają wspaniały aromat ziół. Ziemniaki Hasselback po raz pierwszy zaserwowano w latach 50. XX wieku w znanej sztokholmskiej restauracji Hasselbacken, a wymyślił je ówczesny szef kuchni – Leif Ellison. Dziś w wielu lokalach stolicy Szwecji serwowane są pyszne bulwy, które nacina się nożem, oprósza przyprawami (solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem, rozmarynem, wędzoną papryką), przekłada skrawkami masła, a niekiedy także płatkami migdałów i zapieka. Doskonale komponują się z daniami mięsnymi czy sosem grzybowym.

/ 9Köttbullar

Obraz
© 123RF

Najbardziej znany szwedzki przysmak, który znajdziemy w menu zarówno ekskluzywnej sztokholmskiej restauracji, jak i ulicznej budki z jedzeniem. To po prostu niewielkich rozmiarów pulpeciki z wołowiny lub wieprzowiny, gotowane w rosole z dużą ilością warzyw. Zazwyczaj polewa się je dużą ilością brązowego sosu i serwuje w towarzystwie ziemniaków, kapusty lub marchewki, często z dodatkiem konfitury z borówek albo żurawiny.

/ 9Surströmming

Obraz
© 123RF

Ryby stanowią ważny element szwedzkiej diety, a w tutejszej kuchni szczególne miejsce zajmują śledzie, przyrządzane na wiele sposobów. Wiele sztokholmskich lokali oferuje przekąskę w postaci… kiszonego śledzia (surströmming), fermentowanego przez kilka miesięcy, rozsmarowanego na cienkim, ciemnym chlebie, z dodatkiem cebuli i plasterków ugotowanych ziemniaków.

/ 9Räksmörgås

Obraz
© 123RF

Inną popularną przekąską Szwedów jest kanapka z krewetkami, dostępna niemal w każdym barze, sklepie spożywczym czy restauracji. Na kromkę ciemnego chleba wykłada się solidną porcję ugotowanych krewetek, plasterki ugotowanego na twardo jajka i ogórka, liście sałaty, odrobinę kawioru oraz kapkę majonezu. Całość skrapia się sokiem z cytryny. Räksmörgås ma nawet swoje święto – 14 października obchodzony jest dzień krewetkowej kanapki.

/ 9Kannelbulle

Obraz
© 123RF

Szwecja znajduje się w czołówce krajów o najwyższym spożyciu kawy. Do "małej czarnej" mieszkańcy Sztokholmu lubią zjeść kannelbulle, czyli drożdżową bułkę przyprawioną kardamonem i mielonym cynamonem, który stanowi także ważny składnik nadzienia tego specjału, obok masła i cukru pudru. Na powierzchni kannelbulle często znajdują się także rozdrobnione migdały.

/ 9Fisksoppa

Obraz
© 123RF

To nie tyle zupa rybna, ale gęste i aromatyczne danie jednogarnkowe, które zimą skutecznie rozgrzeje, a latem nasyci. Znajdziemy w nim nie tylko duże kawałki filetów rybnych i owoce morza (zazwyczaj krewetki), ale również pieczone pomidory, podsmażoną marchewkę i pora oraz solidną porcję czosnku. Fisksoppa to prawdziwa bomba smakowa, co docenią bywalcy wielu sztokholmskich barów i restauracji.

/ 9Pyttipanna

Obraz
© 123RF

Szwecja jest dziś bardzo bogatym państwem, ale jeszcze całkiem niedawno jej mieszkańcy klepali biedę. Pamiątką z tamtych czasów jest pyttipanna, czyli potrawa przyrządzana z resztek po poprzednich posiłkach. Na patelni podsmaża się pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, pieczone mięso, wędlinę, cebulę i marchewkę. Taką "smażelinę", doprawioną tymiankiem i rozmarynem, serwuje się z jajkiem sadzonym, kiszonym ogórkiem lub sałatką z marynowanych buraków.

/ 9Flygande Jacob

Obraz
© 123RF

"Latający Jakub" to jeden z najbardziej zaskakujących szwedzkich specjałów. Jego przepis po raz pierwszy opublikowano w jednym z miejscowych czasopism w połowie lat 70. XX w. Szybko zdobył ogromną popularność w całym kraju. Dziś w wielu sztokholmskich restauracjach możemy skosztować zapiekanki z kurczaka i… bananów, wzbogaconej słoniną, prażonymi orzeszkami ziemnymi, śmietaną oraz sosem chili, serwowanej zazwyczaj z ryżem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości