Cynamonowe bułeczki
- CIASTO
- 4 szklanki mąki pszennej
- Szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 125 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 2 jajka
- NADZIENIE
- 2 łyżki masła
- 1 1/2 łyżki cynamonu
- 6 łyżek cukru
- LUKIER
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki wody lub soku z pomarańczy
Podgrzewamy mleko (ale nie zagotowujemy), wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Do tego wsypujemy pokruszone drożdże, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
Przez sito przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Po wymieszaniu dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, a jeśli zaistnieje taka potrzeba, podsypujemy je mąką. Miskę smarujemy oliwą i do niej wkładamy ciasto, które przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy je w ciepłym miejscu na godzinę.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta (30x50 cm). Pędzelkiem smarujemy ciasto masłem i posypujemy je cynamonem wymieszanym z cukrem (zostawiając po 2 cm przy brzegach, aby lepiej można go było skleić). Zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości około 2-3 cm i pozostawić na 45 minut. Następnie piec je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Kiedy bułeczki wystygną, musimy je polukrować. Wodę lub sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem (konsystencja ma być taka, aby łatwo się ją rozprowadzało). Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze