Cynamonowe bułeczki

Obraz

Składniki

  • CIASTO
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
    • NADZIENIE
  • 2 łyżki masła
  • 1 1/2 łyżki cynamonu
  • 6 łyżek cukru
    • LUKIER
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody lub soku z pomarańczy

Przepis

Podgrzewamy mleko (ale nie zagotowujemy), wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Do tego wsypujemy pokruszone drożdże, mieszamy i zostawiamy na kilka minut.

Przepis

Przez sito przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Po wymieszaniu dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, a jeśli zaistnieje taka potrzeba, podsypujemy je mąką. Miskę smarujemy oliwą i do niej wkładamy ciasto, które przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy je w ciepłym miejscu na godzinę.

Przepis

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta (30x50 cm). Pędzelkiem smarujemy ciasto masłem i posypujemy je cynamonem wymieszanym z cukrem (zostawiając po 2 cm przy brzegach, aby lepiej można go było skleić). Zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości około 2-3 cm i pozostawić na 45 minut. Następnie piec je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.

Przepis

Kiedy bułeczki wystygną, musimy je polukrować. Wodę lub sok z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem (konsystencja ma być taka, aby łatwo się ją rozprowadzało). Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja