Jak przygotować domowy smalec? Polski specjał na kilka sposobów

Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ten domowy, a jego zrobienie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest łatwo dostępna i tania.

Kromka świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem to rarytas z dzieciństwa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Domowy jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań. Wielką fanką domowego smalcu jest najsłynniejsza polska restauratorka, Magda Gessler. - Nie chcemy pamiętać o smalcu. Nikt się do smalcu nie przyznaje. Gdy pytam o smalec w domach moich znajomych, ich oburzenie jest tak ogromne, że aż zabawne. Tymczasem to właśnie brak smalcu w kuchni powinien siać kulinarne zgorszenie, nie jego obecność - mówiła w jednym z wywiadów.

Przysmak wytapiamy najczęściej ze słoniny wieprzowej. Każda pani domu oczywiście ma swój tajny przepis na idealny smalec. Jednak podstawowy przepis jest bardzo prosty i nawet amatorki kuchennych rewolucji są w stanie go wykonać.

Składniki:
kilogram słoniny
dwie cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz i majeranek do smaku

Wykonanie:
Zaczynamy od odcięcia skóry. Następnie słoninę drobniutko kroimy albo mielimy w maszynce (na dużych oczkach). Wrzucamy do garnka i wytapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. W zależności od ustawionej wielkości płomienia - proces ten powinien trwać od ok. 1-3 godzin.

Obraz
© Adobe Stock

Obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Gdy wytopione ze słoniny skwarki będą swobodnie pływały w rozpuszczonym tłuszczu, dorzucamy do garnka cebulę i przyprawy - nadal mieszamy. Gdy cebulka zacznie się złocić, gasimy ogień. Smalec jeszcze przez kilka minut będzie się gotował, nie czekajmy więc ze zdjęciem z ognia, aż cebulka zbyt mocno się zarumieni.

Gotowy smalec rozlewamy do słoiczków i czekamy aż stężeje. Wówczas wkładamy go do lodówki, gdzie może postać nawet kilkanaście dni.

Smalec z dodatkiem jabłka
Tę podstawową wersję smalcu warto jednak trochę urozmaicić. Czym? Pomysłów jest wiele. Jednym z nich jest np. dodanie jabłka. Duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w kostkę lub starte, dodajemy do smalcu w tym samym momencie co cebulę i przyprawy. Dzięki temu smalec będzie miał delikatniejszy, bardziej kwaskowy smak. Będzie też mniej twardy.

Obraz
© Adobe Stock

Smalec z dodatkiem wody lub mleka
Innym sposobem na "zmiękczenie" smalcu jest dodanie do niego odrobiny wody lub mleka. Mleko (dosłownie jedną, dwie łyżki) dodajemy na sam koniec, gdy smalec jest gotowy do przelania do słoików. Z kolei wodę dodajemy do słoniny przed smażeniem - dzięki temu skwarki będą bardziej "puchate" i dadzą się rozsmarować.

Smalec z mięsem mielonym
Klasyczny smalec możemy również wzbogacić mielonym mięsem lub aromatycznymi skwarkami. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia. Oczywiście można też eksperymentować z przyprawami. Niektórzy proponują dodać suszony cząber, mieloną paprykę, suszone, posiekane grzyby albo jarzynkę.

Obraz
© Adobe Stock

Smalec według receptury Magdy Gessler
Jeśli lubimy kuchenne rewolucje, to możemy skorzystać z receptury Magdy Gessler. Na pół kilograma słoniny będziemy potrzebować pół kilograma podgardla wieprzowego. Do tego kilka kromek podsuszonego, niesłodzonego wiejskiego razowca, suszone morele, cebula, czosnek, kiełbasa chorizo, mielona słodka papryka, świeży rozmaryn i... paczka sezamków.

Obraz
© Adobe Stock

- Dzień wcześniej marynujemy słoninę w startym czosnku, pokrojonej cebuli i siekanym rozmarynie. Następnego dnia kroimy ją w grubą kostkę, mielimy podgardle przez maszynkę z grubym sitem, wrzucamy ze słoniną do garnka i powoli wytapiamy. Przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie wyławiamy skwarki, dodajemy do nich pokrojone drobno morele i mieloną paprykę. Do smalcu wkładamy na chwilę cztery pokrojone w ćwiartki cebule i odstawiamy z ognia. Gdy zacznie tężeć, dodajemy podsmażone wcześniej grzanki z razowca, wymieszane z morelami i papryką skwarki, pokrojone w drobną kostkę chorizo i potłuczone w moździerzu sezamki. Lekko mieszamy i odstawiamy do stężenia. Pyszne i piękne jednocześnie" - wyjaśnia restauratorka.

Obraz
© Adobe Stock

Miłośnicy smalcu z pewnością mogliby wyjadać go łyżką ze słoiczka, ale nie jest to najlepszy sposób serwowania tego przysmaku. Smalec zdecydowanie najlepiej smakuje na pajdzie świeżego chleba z dodatkiem małosolnego ogórka. Pamiętajmy, by na stole nie zabrakło solniczek. Smalec lubi być posypany szczyptą tej przyprawy!

Zobacz też: Szybki przepis na smalec ze skwarkami

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów