7 oryginalnych pomysłów na jagody
W polskiej kuchni goszczą od wieków i wciąż nie tracą popularności, mimo silnej konkurencji ze strony masowo uprawianej borówki amerykańskiej. Leśne jagody mają niepowtarzalny smak oraz aromat. Bez większego trudu można wyczarować z nich proste i pyszne dania.
Sałatka z jagodami
Zastanawiasz się, co zjeść na lunch lub kolację? Przygotuj smaczną i lekką sałatkę z jagodowym akcentem.
Potrzebujemy dojrzałego awokado, które obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Do salaterki dorzucamy również dwie garście rukoli lub roszponki oraz garść bazylii. Dokładamy trochę pokruszonego sera pleśniowego, fety albo mozzarelli, posypujemy orzeszkami pinii i solidną porcją jagód. Na koniec sałatkę polewamy dressingiem z oliwy, octu balsamicznego i syropu klonowego (można go zastąpić miodem).
Kokosowa bita śmietana z jagodami
Pyszna propozycja na delikatny, letni deser. Jej zaletą jest nie tylko smak, ale również łatwość wykonania.
Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie
Przynajmniej dzień wcześniej należy umieścić w lodówce puszkę mleka kokosowego o jak największej zawartości ekstraktu z kokosa (powyżej 70 proc.). Im będzie bardziej schłodzone, tym lepszy efekt uzyskamy. Po otwarciu puszki odlewamy wodę kokosową, a pozostałą, gęstą masę umieszczamy w wysokim naczyniu. Dosypujemy pół szklanki jagód oraz 1-2 łyżeczki cukru kokosowego, po czym ubijamy, aż do uzyskania pożądanej gęstości i puszystości. Serwujemy od razu po przygotowaniu, posypując jagodami i tartą czekoladą.
Sos jagodowy do mięs
Smaczny dodatek do pieczonego lub grillowanego kurczaka, indyka czy kaczki. Wzbogaci również smak smażonych ryb (np. łososia) i owoców morza, choćby przegrzebków. Jak przygotować prosty sos jagodowy?
Zadanie jest banalne. Dobrze wypłukane jagody (szklankę) umieszczamy w rondelku, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, posiekany świeży rozmaryn (1-2 łyżeczki), dolewamy 1-2 łyżki wody oraz podobną ilość octu winnego lub białego wina, po czym gotujemy wszystko na małym ogniu, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy go solą oraz szczyptą chili.
Pankejki jagodowe
Okrągłe, pulchne placuszki, ułożone w stosy i polane zazwyczaj syropem klonowym, stanowią obowiązkowy element śniadania w wielu amerykańskich domach. Pankejki (od angielskiego słowa pancake) można przyrządzać na wiele sposobów, np. z dodatkiem aromatycznych jagód.
Mąkę pszenną (szklankę) mieszamy z mąką kokosową (łyżka), cukrem trzcinowym (2 łyżki), proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki) i sodą oczyszczoną (pół łyżeczki). W osobnym naczyniu ubijamy maślankę (szklanka) i jajko, po czym łączymy obie masy i blendujemy. Na koniec dosypujemy szklankę jagód i mieszamy. Wylewamy małe porcje ciasta na silnie rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego. Smażymy z każdej strony 1-2 minuty.
Jaglanka jagodowa
Płatki jaglane uzyskuje się poprzez mechaniczne zgniatanie i obłuszczanie ziaren prosa. To produkt o dużych wartościach odżywczych, świetnie sprawdzający się jako baza pożywnego śniadania, np. z dodatkiem jagód.
Szklankę płatków zalewamy mlekiem, krowim lub roślinnym (dwie szklanki) i gotujemy przez około 10-12 minut. Następnie dodajemy jagody (trochę mniej niż szklankę), połówkę banana oraz miód lub syrop klonowy (ilość słodzika zależy od naszych preferencji smakowych). Wszystko blendujemy na gładką masę. Jagodowa jaglanka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.
Chłodnik jagodowy
W ciepłe dni szukamy pomysłu na posiłki, które są nie tylko smaczne i treściwe, ale również przyjemnie orzeźwiające. Te kryteria idealnie spełniają chłodniki. Można je komponować z rozmaitych składników, zarówno warzyw, jak i owoców, np. jagód.
Pół kilograma tych owoców zasypujemy cukrem (około 4-5łyżek) i zalewamy wodą, by pokryła jagody, a następnie zagotowujemy, doprawiając szczyptą cynamonu i wanilii. Po kilku minutach zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do wystygnięcia. Później całość miksujemy, dodajemy solidną porcję słodkiej śmietany. Schładzamy w lodówce, przynajmniej godzinę. Jagodowy chłodnik serwujemy z ugotowanym wcześniej makaronem, kleksem śmietany i garścią świeżych owoców.
Jagodowe smoothie
Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania napój, którym można rozpocząć dzień lub zaserwować go na lunch czy deser.
Umyte jagody (szklanka) umieszczamy w malakserze, dodajemy jogurt naturalny lub serek waniliowy (szklanka), dojrzałego banana oraz 2-3 łyżki miodu. Dokładnie miksujemy, aż do uzyskania konsystencji musu. W upalny dzień do jagodowego smoothie warto dodać trochę kostek lodu.