7 oryginalnych pomysłów na jagody

W polskiej kuchni goszczą od wieków i wciąż nie tracą popularności, mimo silnej konkurencji ze strony masowo uprawianej borówki amerykańskiej. Leśne jagody mają niepowtarzalny smak oraz aromat. Bez większego trudu można wyczarować z nich proste i pyszne dania.

jagodySprawdzone przepisy na dania z jagodami
Źródło zdjęć: © 123RF

Sałatka z jagodami

Zastanawiasz się, co zjeść na lunch lub kolację? Przygotuj smaczną i lekką sałatkę z jagodowym akcentem.

Potrzebujemy dojrzałego awokado, które obieramy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Do salaterki dorzucamy również dwie garście rukoli lub roszponki oraz garść bazylii. Dokładamy trochę pokruszonego sera pleśniowego, fety albo mozzarelli, posypujemy orzeszkami pinii i solidną porcją jagód. Na koniec sałatkę polewamy dressingiem z oliwy, octu balsamicznego i syropu klonowego (można go zastąpić miodem).

Kokosowa bita śmietana z jagodami

Pyszna propozycja na delikatny, letni deser. Jej zaletą jest nie tylko smak, ale również łatwość wykonania.

Sekrety pierogów z jagodami. Dzięki nim twoja rodzina pokocha to danie

Przynajmniej dzień wcześniej należy umieścić w lodówce puszkę mleka kokosowego o jak największej zawartości ekstraktu z kokosa (powyżej 70 proc.). Im będzie bardziej schłodzone, tym lepszy efekt uzyskamy. Po otwarciu puszki odlewamy wodę kokosową, a pozostałą, gęstą masę umieszczamy w wysokim naczyniu. Dosypujemy pół szklanki jagód oraz 1-2 łyżeczki cukru kokosowego, po czym ubijamy, aż do uzyskania pożądanej gęstości i puszystości. Serwujemy od razu po przygotowaniu, posypując jagodami i tartą czekoladą.

Sos jagodowy do mięs

Smaczny dodatek do pieczonego lub grillowanego kurczaka, indyka czy kaczki. Wzbogaci również smak smażonych ryb (np. łososia) i owoców morza, choćby przegrzebków. Jak przygotować prosty sos jagodowy?

Zadanie jest banalne. Dobrze wypłukane jagody (szklankę) umieszczamy w rondelku, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, posiekany świeży rozmaryn (1-2 łyżeczki), dolewamy 1-2 łyżki wody oraz podobną ilość octu winnego lub białego wina, po czym gotujemy wszystko na małym ogniu, aż płyn się zredukuje, a sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy go solą oraz szczyptą chili.

Pankejki jagodowe

Okrągłe, pulchne placuszki, ułożone w stosy i polane zazwyczaj syropem klonowym, stanowią obowiązkowy element śniadania w wielu amerykańskich domach. Pankejki (od angielskiego słowa pancake) można przyrządzać na wiele sposobów, np. z dodatkiem aromatycznych jagód.

Mąkę pszenną (szklankę) mieszamy z mąką kokosową (łyżka), cukrem trzcinowym (2 łyżki), proszkiem do pieczenia (pół łyżeczki) i sodą oczyszczoną (pół łyżeczki). W osobnym naczyniu ubijamy maślankę (szklanka) i jajko, po czym łączymy obie masy i blendujemy. Na koniec dosypujemy szklankę jagód i mieszamy. Wylewamy małe porcje ciasta na silnie rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego. Smażymy z każdej strony 1-2 minuty.

Jagody
© 123RF

Jaglanka jagodowa

Płatki jaglane uzyskuje się poprzez mechaniczne zgniatanie i obłuszczanie ziaren prosa. To produkt o dużych wartościach odżywczych, świetnie sprawdzający się jako baza pożywnego śniadania, np. z dodatkiem jagód.

Szklankę płatków zalewamy mlekiem, krowim lub roślinnym (dwie szklanki) i gotujemy przez około 10-12 minut. Następnie dodajemy jagody (trochę mniej niż szklankę), połówkę banana oraz miód lub syrop klonowy (ilość słodzika zależy od naszych preferencji smakowych). Wszystko blendujemy na gładką masę. Jagodowa jaglanka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

Chłodnik jagodowy

W ciepłe dni szukamy pomysłu na posiłki, które są nie tylko smaczne i treściwe, ale również przyjemnie orzeźwiające. Te kryteria idealnie spełniają chłodniki. Można je komponować z rozmaitych składników, zarówno warzyw, jak i owoców, np. jagód.

Pół kilograma tych owoców zasypujemy cukrem (około 4-5łyżek) i zalewamy wodą, by pokryła jagody, a następnie zagotowujemy, doprawiając szczyptą cynamonu i wanilii. Po kilku minutach zdejmujemy z palnika, pozostawiamy do wystygnięcia. Później całość miksujemy, dodajemy solidną porcję słodkiej śmietany. Schładzamy w lodówce, przynajmniej godzinę. Jagodowy chłodnik serwujemy z ugotowanym wcześniej makaronem, kleksem śmietany i garścią świeżych owoców.

Jagodowe smoothie

Pyszny, zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania napój, którym można rozpocząć dzień lub zaserwować go na lunch czy deser.

Umyte jagody (szklanka) umieszczamy w malakserze, dodajemy jogurt naturalny lub serek waniliowy (szklanka), dojrzałego banana oraz 2-3 łyżki miodu. Dokładnie miksujemy, aż do uzyskania konsystencji musu. W upalny dzień do jagodowego smoothie warto dodać trochę kostek lodu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów