Wystarczą dwa orzechy dziennie. Organizm ci podziękuje
Orzechy brazylijskie należą do najcenniejszych orzechów świata. Wykazują wiele właściwości leczniczych, wydają się być pomocne w niektórych dolegliwościach. Ponadto, mają sporo wartości odżywczych. Z całą pewnością warto je częściej spożywać. Wpłynie to korzystnie na nasze zdrowie, urodę i samopoczucie. Jest tylko jeden mankament – należą do drogich rarytasów.
Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze, pochodzenie
Orzechy brazylijskie to nasiona drzewa z rodziny czaszniowatych, zwanego orzesznicą wyniosłą (Bertholletia excelsa). Owoce przyjmują postać zdrewniałych orzechów. W razylii nazywane są złotem brazylijskim. Drzewa orzechów brazylijskich występują głównie w lasach deszczowych w dorzeczu Amazonki. Największym eksporterem orzechów brazylijskich jest Boliwia.
Wartość energetyczna orzechów brazylijskich wynosi 659 kcal w 100 g. Ponadto, zawierają one białko (4/100g), tłuszcz (67/100 g, z czego 23 gramy to nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 6) oraz węglowodany (12/100 g). Orzechy brazylijskie dostarczają 7,5/100 g błonnika.
W orzechach brazylijskich odnajdziemy źródło witaminy B1, fosforu, cynku, magnezu, manganu, miedzi i selenu. Pozostałe składniki mineralne dostępne w orzechach brazylijskich to żelazo, wapń, potas, kwas foliowy oraz witamina B5, B8 i E.
Klasyka w nowoczesnym wydaniu. Te dania robią furorę w polskiej kuchni
Orzechy brazylijskie- właściwości lecznicze
Dzięki pokaźnej zawartości witamin i składników mineralnych orzechy brazylijskie mogą poszczycić się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Zbawienny selen pomaga organizmowi korzystać z przeciwutleniaczy, przejawia działanie antynowotworowe i zmniejsza oznaki starzenia. Poprawia układ odpornościowy i chroni przed chorobami tarczycy i serca oraz bezpłodnością – spożywanie orzechów brazylijskich poprawia jakość nasienia oraz zapewnia jego siłę i szybkość.
Wspomniany obszerny zbiór witamin wpływa na wygląd skóry – poprawia jej kondycję, przyspiesza regenerację, działa pozytywnie na paznokcie i włosy. Orzechy brazylijskie mogą okazać się pomocne w walce ze stresem, zmęczeniem oraz dostarczają dużej ilości magnezu. Dodatkowo dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Są wskazane dla mężczyzn – chronią przed przerostem gruczołu krokowego i dla kobiet w ciąży – chronią przed wadami płodu.
Specyficzny skład tłuszczu w orzechach brazylijskich zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi i reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Dzięki zawartości kwasu oleinowego chronią organizm przed nadmierną utratą wody. Olej z orzechów brazylijskich stosowany jest w kosmetyce, ponieważ chroni skórę przed wysuszeniem.
Ze względu na znaczną ilość cynku spożywanie orzechów brazylijskich zalecane jest osobom nadużywającym alkoholu, bowiem obecny cynk wzmaga działanie enzymów znajdujących się w wątrobie.
Orzechy brazylijskie nie muszą być spożywane w dużych ilościach. Wystarczy zjeść dwa orzechy dziennie, aby wzbogacić odżywczo nasz organizm.
Orzechy brazylijskie – zastosowanie w kuchni
Orzechy brazylijskie można dodawać do sałatek owocowych, deserów i serów. Wzbogacą smak zdrowego musli. Orzechy brazylijskie można sparzyć, posiekać i dodać do sałatek, ciast, keksów, herbatników czy farszy. Można je także wykorzystać w postaci mielonej do wypieków. Doskonale łączą się z pikantnymi przyprawami.
Z orzechów brazylijskich otrzymuje się olej, który jest stosowany nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także w kosmetyce jako mydło oraz smar.