6 przepisów na pierniki. Bez nich święta się nie liczą!

Chrupiące lub miękkie, małe lub duże. Nieważne, w jakiej formie, pierniki i pierniczki to obowiązkowy punkt programu!

Obraz
Źródło zdjęć: © KUKBUK
Katarzyna Gileta

Korzenne domki z piernikowych ciastek
Najpiękniejsza (i najsmaczniejsza!) świąteczna dekoracja stołu. Pyszna zabawa podczas produkcji gwarantowana.

Obraz
© KUKBUK

Miękkie pierniczki
Nie każde pierniki wymagają planowania z wyprzedzeniem. Te będą miękkie i pyszne od razu! W sam raz dla niecierpliwych.

Obraz
© KUKBUK

Piernik, który musi odpocząć
Ten piernik potrzebuje trochę czasu, żeby dojrzeć. Ale na dobre rzeczy warto czekać. Przekonacie się od tym, kiedy już ciasto wyjdzie z pieca.

Obraz
© KUKBUK

Piernik korzenny
Świąteczny klasyk nad klasykami – piernik pełen korzennych przypraw, miodu i orzechów. Dla równowagi przełożony kwaskowymi powidłami.

Obraz
© KUKBUK

Pierniczki
Klasyczne pierniczki wypełnią dom zapachem Świąt, choć równie dobrze będą smakować miesiąc przed Bożym Narodzeniem. I miesiąc po.

Obraz
© KUKBUK

Piernikowe smoothie na ciepło
Jeśli znudzą wam się pierniki w formie stałej, spróbujcie jak smakują w smoothie. Już od samego patrzenia na ten koktajl robi się ciepło na sercu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany