Trwa ładowanie...

6 nietypowych sposobów na buraka

Jesienią nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, staje się też skarbnicą cennych składników odżywczych, dzięki którym m.in. poprawia przemianę materii oraz zwiększa odporność. Jednak po buraka sięgamy zwykle tylko wtedy, gdy przygotowujemy czerwony barszcz albo „jarzynkę” do kotleta mielonego. A przecież można wykorzystać go na wiele innych, ciekawych sposobów.

Barszcz i jarzynka do obiadu to nie wszystkoBarszcz i jarzynka do obiadu to nie wszystkoŹródło: 123RF
d21x3o7
d21x3o7

Buraczany spód do pizzy

Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęcamy wyborowi dodatków do pizzy, uznając, że nad jej spodem nie warto się zastanawiać, gdyż może być przygotowany wyłącznie z ciasta drożdżowego. Czy na pewno? Świetną bazą tej pysznej potrawy mogą być przecież także… buraki.

Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce i połączyć z surowym jajkiem i otrębami (owsianymi albo żytnimi), doprawiając solą i pieprzem. Dobrze wymieszaną masę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. Na tak przygotowanym spodzie układamy preferowane dodatki i ponownie wkładamy do piekarnika, na kwadrans.

Carpaccio z buraka

Bardzo popularna i smaczna alternatywa dla klasycznego dania z polędwicy wołowej. Buraki myjemy i, nie obierając ze skórki, owijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Jak wydobyć smak z buraków?

Po przestudzeniu obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym kozim serem albo fetą oraz podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika. Oprószamy solą i pieprzem. Carpaccio z buraka świetnie komponuje się również z octem balsamicznym czy pietruszkowym pesto (wystarczy zblenodować natkę pietruszki, czosnek, skórkę z cytryny i oliwę, doprawiając solą i pieprzem).

d21x3o7

Chipsy z buraków

Chrupki, które będą zachwycały nie tylko smakiem i pięknym czerwonym kolorem, ale również dostarczą mnóstwo cennych substancji odżywczych. Jak przygotować takie zdrowe chipsy?

Obrane buraki kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy 20-25 minut w piekarniku, w temperaturze 170-180 st. Na koniec posypujemy grubą solą morską i listkami tymianku.

Konfitura z buraków i pomarańczy

Świetnie komponuje się z rozmaitymi serami, kaczką czy gęsią, ale również bardzo dobrze smakuje posmarowana na kromce chleba lub chałki. By przyrządzić pyszną i aromatyczną konfiturę potrzebujemy kilograma buraków, które myjemy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 220-230 st. Po ostygnięciu kroimy je na mniejsze kawałki i miksujemy z obranymi, pozbawionymi białych błon i pestek pomarańczami (500 g) oraz kawałkiem świeżego, startego imbiru.

Następnie uzyskaną masę zalewamy syropem przygotowanym z cukru (szklanka), miodu (2 łyżki) i niewielkiej ilości wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, pod koniec dolewając 2-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym oraz ciemnym miejscu.

Buraki 123RF
Źródło: 123RF

Koktajl z buraka

Solidny zastrzyk energii, bardzo potrzebnej zwłaszcza jesienią i zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a organizm domaga się skutecznych "dopalaczy". Przygotowanie smacznego i zdrowego koktajlu jest banalnie prostym zadaniem.

d21x3o7

Wystarczy obrać średniego buraka, a także dwie marchewki i jabłko (które pozbawiamy gniazda nasiennego), dodać dojrzałego banana, trochę soku pomarańczowego, pokrojonego w cienkie plasterki imbiru oraz kilka listków świeżej mięty, po czym wszystko porządnie zmiksować. Jeśli napój okaże się za gęsty możemy rozcieńczyć go wodą mineralną.

Buraczany sos do wędlin i pasztetów

Specjał, który na pewno zrobi furorę na bożonarodzeniowym stole, jednak warto go przyrządzać nie tylko od święta, gdyż jest nie tylko smaczny, ale również banalnie prosty do przygotowania.

Najpierw musimy umyć i upiec dużego buraka (albo dwa średnie). Następnie kroimy go na pół – jedną połówkę miksujemy na gładką masę z majonezem (szklanka), drugą kroimy w drobniutką kostkę, podobnie jak kiszonego ogórka, małą cebulę, kilka grzybków marynowanych i kapary (łyżeczka). Później wszystko mieszamy, doprawiając solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

d21x3o7

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d21x3o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj