6 nietypowych sposobów na buraka
Jesienią nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, staje się też skarbnicą cennych składników odżywczych, dzięki którym m.in. poprawia przemianę materii oraz zwiększa odporność. Jednak po buraka sięgamy zwykle tylko wtedy, gdy przygotowujemy czerwony barszcz albo „jarzynkę” do kotleta mielonego. A przecież można wykorzystać go na wiele innych, ciekawych sposobów.
Buraczany spód do pizzy
Zazwyczaj najwięcej uwagi poświęcamy wyborowi dodatków do pizzy, uznając, że nad jej spodem nie warto się zastanawiać, gdyż może być przygotowany wyłącznie z ciasta drożdżowego. Czy na pewno? Świetną bazą tej pysznej potrawy mogą być przecież także… buraki.
Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce i połączyć z surowym jajkiem i otrębami (owsianymi albo żytnimi), doprawiając solą i pieprzem. Dobrze wymieszaną masę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 st. Na tak przygotowanym spodzie układamy preferowane dodatki i ponownie wkładamy do piekarnika, na kwadrans.
Carpaccio z buraka
Bardzo popularna i smaczna alternatywa dla klasycznego dania z polędwicy wołowej. Buraki myjemy i, nie obierając ze skórki, owijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Jak wydobyć smak z buraków?
Po przestudzeniu obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Układamy na talerzu, posypujemy pokruszonym kozim serem albo fetą oraz podprażonymi na patelni ziarnami słonecznika. Oprószamy solą i pieprzem. Carpaccio z buraka świetnie komponuje się również z octem balsamicznym czy pietruszkowym pesto (wystarczy zblenodować natkę pietruszki, czosnek, skórkę z cytryny i oliwę, doprawiając solą i pieprzem).
Chipsy z buraków
Chrupki, które będą zachwycały nie tylko smakiem i pięknym czerwonym kolorem, ale również dostarczą mnóstwo cennych substancji odżywczych. Jak przygotować takie zdrowe chipsy?
Obrane buraki kroimy na cieniutkie plasterki, skrapiamy oliwą, układamy na blasze i pieczemy 20-25 minut w piekarniku, w temperaturze 170-180 st. Na koniec posypujemy grubą solą morską i listkami tymianku.
Konfitura z buraków i pomarańczy
Świetnie komponuje się z rozmaitymi serami, kaczką czy gęsią, ale również bardzo dobrze smakuje posmarowana na kromce chleba lub chałki. By przyrządzić pyszną i aromatyczną konfiturę potrzebujemy kilograma buraków, które myjemy, skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy godzinę w temperaturze 220-230 st. Po ostygnięciu kroimy je na mniejsze kawałki i miksujemy z obranymi, pozbawionymi białych błon i pestek pomarańczami (500 g) oraz kawałkiem świeżego, startego imbiru.
Następnie uzyskaną masę zalewamy syropem przygotowanym z cukru (szklanka), miodu (2 łyżki) i niewielkiej ilości wody. Gotujemy na małym ogniu przez 30-40 minut, pod koniec dolewając 2-3 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Po wystygnięciu przechowujemy w chłodnym oraz ciemnym miejscu.
Koktajl z buraka
Solidny zastrzyk energii, bardzo potrzebnej zwłaszcza jesienią i zimą, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a organizm domaga się skutecznych "dopalaczy". Przygotowanie smacznego i zdrowego koktajlu jest banalnie prostym zadaniem.
Wystarczy obrać średniego buraka, a także dwie marchewki i jabłko (które pozbawiamy gniazda nasiennego), dodać dojrzałego banana, trochę soku pomarańczowego, pokrojonego w cienkie plasterki imbiru oraz kilka listków świeżej mięty, po czym wszystko porządnie zmiksować. Jeśli napój okaże się za gęsty możemy rozcieńczyć go wodą mineralną.
Buraczany sos do wędlin i pasztetów
Specjał, który na pewno zrobi furorę na bożonarodzeniowym stole, jednak warto go przyrządzać nie tylko od święta, gdyż jest nie tylko smaczny, ale również banalnie prosty do przygotowania.
Najpierw musimy umyć i upiec dużego buraka (albo dwa średnie). Następnie kroimy go na pół – jedną połówkę miksujemy na gładką masę z majonezem (szklanka), drugą kroimy w drobniutką kostkę, podobnie jak kiszonego ogórka, małą cebulę, kilka grzybków marynowanych i kapary (łyżeczka). Później wszystko mieszamy, doprawiając solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.
Zobacz też: