Trwa ładowanie...
Partnerem treści jest Sokołów

Dieta roślinna pełna smaku i aromatów. Przepisy idealne dla wegetarian

Dieta wegetariańska to obecnie jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania – nic dziwnego zatem, że z każdym rokiem zyskuje sobie coraz więcej zwolenników. Bez względu na to, czy myślimy o całkowitej rezygnacji z mięsa, czy po prostu chcemy jeść zdrowo, warto wiedzieć, czym zastępować zwierzęce białko, żeby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Myślisz o przejściu na zieloną stronę mocy? Z naszym poradnikiem przekonasz się, jakie to proste.

Share
Dieta roślinna pełna smaku i aromatów. Przepisy idealne dla wegetarianŹródło: Adobe Stock, fot: ©sveta_zarzamora - stock.adobe.com
d4jpn2e

Na przestrzeni lat powstało wiele różnych odmian diety roślinnej. Ta podstawowa, czyli dieta wegetariańska, zakłada wyeliminowanie z jadłospisu mięsa i ryb, jednak dopuszczalne są niektóre wyroby odzwierzęce, jak np. mleko, nabiał, jaja czy miód. Inaczej jest w przypadku weganizmu. Ta znacznie bardziej restrykcyjna dieta oparta jest jedynie na produktach roślinnych. Wbrew temu, co sądzą niektórzy, takie żywienie wcale nie musi być nudne i niesmaczne. Podstawę wegetariańskiego menu stanowią warzywa, owoce, rośliny strączkowe, zboża, pestki, nasiona, owoce suszone i grzyby. Odpowiednio skomponowane menu dostarcza organizmowi niemalże wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

W rzeczywistości wegetarianizm to coś znacznie więcej, niż tylko określona dieta – to również styl życia zakładający ruch i dbanie o zdrowie, troskę o planetę i dobro zwierząt. W imię walki o lepszy klimat, staramy się jak najrozsądniej dysponować tym, co mamy w lodówce, żeby nie wyrzucać jedzenia, ograniczamy używanie plastiku oraz stawiamy na sprawdzone, lokalne marki.

Talerz pełen zdrowia

O walorach zdrowotnych roślinnego menu mówią nie tylko lekarze i dietetycy, ale także osoby, które stosują ten sposób żywienia od wielu lat. Wśród największych zalet diety wege najczęściej wymienia się: dobre samopoczucie, prawidłowe wyniki badań (w tym niski cholesterol i unormowany poziom cukru we krwi), powrót do prawidłowej wagi lub utrzymanie szczupłej sylwetki, więcej energii do działania, jasny umysł, uczucie lekkości. Nic w tym dziwnego – posiłki na bazie zbóż, warzyw i owoców dostarczają organizmowi wielu cennych pierwiastków i witamin, o których często zapominamy, jedząc duże ilości mięsa.

d4jpn2e

Ponadto, dieta roślinna jest lekkostrawna i bogata w błonnik, który odpowiada za uczucie sytości przez długi czas i wspomaga procesy trawienne. Trawiąc produkty roślinne, organizm nie zużywa tyle energii, jak przy produktach zwierzęcych. To właśnie dlatego po zjedzeniu wegeburgera czujemy się lekko, a po posiłku mięsnym jesteśmy ospali i pozbawieni siły. Nawet, jeżeli nie planujemy całkowicie rezygnować z mięsa, warto jak najczęściej włączać do diety jego roślinne zamienniki, np. w postaci kotletów sojowych, roślinnych burgerów, past, hummusów i innych wyrobów wegańskich. To prawdziwa ulga dla naszych jelit, które nie muszą zmagać się z ogromną ilością gazów produkowanych podczas długiego procesu trawienia mięsa.

hummus Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Natasha Breen

Wegetarianizm służy środowisku

Eksperci od lat przekonują, że przemysł mięsny uderza nie tylko w nasze zdrowie, ale także poważnie szkodzi planecie. Hodowla zwierząt w dużej mierze przyczynia się do degradacji gleby, a do tego pochłania ogromne ilości wody i energii, czyli tych zasobów, których już zaczyna w dużym stopniu brakować. Badania naukowców nie pozostawiają złudzeń – dalsza produkcja wyrobów mięsnych na szeroką skalę może jeszcze bardziej pogłębić kryzys klimatyczny. Według Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu (IPCC) na całym świecie przeznacza się ok. 30 proc. powierzchni lądów na wypas bydła. To ogromne marnotrawstwo ziem, zważywszy, że mięso wciąż stanowi pożywienie niewielkiej, uprzywilejowanej grupy społecznej – biedni sięgają po nie bardzo rzadko albo wcale. Oznacza to, że skala zniszczeń i strat, do jakich prowadzi hodowla zwierząt, jest nieadekwatnie duża w porównaniu do zysków, jakie świat czerpie z przemysłu mięsnego.

d4jpn2e

Jednym z negatywnych skutków produkcji mięsa są nieodwracalne zmiany klimatyczne, których symptomy możemy obserwować już w różnych rejonach świata – topniejące lodowce na biegunie północnym i powracające fale pożarów w Australii, to tylko niektóre z nich. Winę za te katastrofy ponosi metan – gaz cieplarniany emitowany m.in. przez krowy. Co prawda, ograniczenie lub całkowita eliminacja mięsa z diety nie naprawi szkód, które powstały na przestrzeni lat, ale może je zahamować, a więc stawka w tej grze jest naprawdę wysoka.

Roślinnie, nie znaczy nudno

Wegetarianizm to nie tylko sałata i pomidory. Osoby, które martwią się, że przechodząc na roślinny jadłospis, będą jadły w kółko to samo, a posiłki przestaną cieszyć smakiem i różnorodnością, zapewniamy, że w rzeczywistości jest dokładnie odwrotnie. Często dopiero na diecie roślinnej odkrywamy liczne możliwości łączenia poszczególnych składników w pyszne i zdrowe kompozycje o zaskakującym smaku. Już w przypadku samych warzyw strączkowych ilość kombinacji i przepisów przyprawia o zawrót głowy. Nierzadko to właśnie wegetariański styl życia uświadamia nam, jak nudno i monotonnie jedliśmy każdego dnia, stosując dietę mięsną. Dla wielu osób zmiana diety na roślinną jest okazją do wielu kulinarnych odkryć, których nigdy nie doświadczyliby, trzymając się jadłospisu spod znaku kotleta.

Dla początkujących wegetarian pierwsze kroki na roślinnej ścieżce są fascynującą przygodą w świecie nowych produktów i ciekawych smaków. Co więcej, okazuje się, że wcale nie trzeba zupełnie rezygnować z ulubionych dań – wystarczy odrobinę zmodyfikować ich skład, zamieniając mięso na smaczne i łatwe do przygotowania komponenty roślinne, albo sięgnąć po gotowe, naturalne dania wegetariańskie. Te drugie sprawdzą się szczególnie u osób, które na co dzień nie mają czasu na przyrządzanie wymyślnych potraw. Gotowy produkt wystarczy podgrzać i smaczny, pożywny obiad gotowy.

burger Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©vaaseenaa - stock.adobe.com

Roślinna energia przez cały dzień

Ogromny wybór produktów roślinnych daje nam możliwość radykalnej zmiany diety bez większych wyrzeczeń. Obecnie na rynku znajdziemy pełen asortyment produktów śniadaniowych, past do smarowania, pasztetów roślinnych i sycących, wegetariańskich przekąsek, po które możemy śmiało sięgnąć w momencie, gdy złapie nas głód. Takie dania to doskonałe zamienniki produktów zwierzęcych oraz wartościowe urozmaicenie diety, w której od czasu do czasu pojawia się mięso.

d4jpn2e

Roślinne wyroby nie są skierowane jedynie dla wegetarian i wegan. Może po nie sięgać każdy, kto chce ograniczyć mięsne dania, nie rezygnując przy tym z doskonałego smaku. Świetną propozycją zarówno dla roślinożerców, jak i dla osób, które stosują tradycyjną dietę, są produkty marki Sokołów Z Gruntu Dobre. W linii znajdziemy smaczne plastry i smarowidła do pieczywa, pasztety, które do złudzenia przypominają mięsne odpowiedniki, a także szeroki wybór gotowych dań na ciepło i zdrowych, naturalnych półproduktów do przygotowania smacznych posiłków. Z Wege Mielonego w mig wyczarujesz smaczne kotlety, klopsiki i wyborne bolognese, burgery i kiełbaski wegańskie w duecie z bułką i warzywami w niczym nie ustępują tradycyjnym hamburgerom i hot dogom, a hummusy, kofty i cevapcici stworzą smaczny, imprezowy bufet inspirowany kuchnią z najdalszych zakątków świata.

Z Gruntu Dobre ma także wiele propozycji dla zwolenników tradycyjnej polskiej kuchni. W asortymencie nie zabrakło pasztetów, vege smalczyków, kabanosów, mixu fasolki, soczewicy i ciecierzycy po bretońsku, gołąbków, a nawet roślinnej wariacji na temat bigosu. Z takim zapleczem w postaci zdrowych i smacznych dań nic już nie stoi na przeszkodzie, żeby przejść na zieloną stronę mocy.

Partnerem treści jest Sokołów
d4jpn2e

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jpn2e
d4jpn2e
Więcej tematów