Wytrawne ciasto - świetna alternatywa dla imprezowych przekąsek lub pomysł na nietypową kolację
Grudzień i styczeń to czas towarzyskich spotkań w mniejszym i większym gronie. Okazji, by zastawić stół czymś wyjątkowym, z pewnością nie braknie. Często za to nie mamy już pomysłów, czym zaskoczyć gości, zwłaszcza gdy nie chcemy spędzić w kuchni wielu godzin i nie dysponujemy nieograniczonym budżetem.
Świetnym pomysłem na zastąpienie wielokrotnie już serwowanych imprezowych przekąsek, ale też ciekawą opcją na rodzinną kolację, są wytrawne ciasta. Łatwe w przygotowaniu i podaniu, do tego niedrogie i, co ważne - można je przygotować na wiele sposobów.
Ciasto francuskie
Podstawą wytrawnych wypieków jest oczywiście ciasto. Możemy przygotować je w domu albo ułatwić sobie życie i kupić gotowe ciasto francuskie. Jest neutralne w smaku i bardzo uniwersalne, jeśli chodzi o zastosowanie. Możemy zawijać w nie wszelkiego rodzaju farsze – począwszy od warzywnych, skończywszy na mięsach, szczególnie w formie mielonej. Gotowe ciasto listkujące świetnie się nadaje na wszelkiego rodzaju paszteciki i sakiewki. Francuskie ciasto jest nieskomplikowanym produktem, ale efekt zrobionych z niego przekąsek często przechodzi oczekiwania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Francuski klasyk na nowo. Tarta z pieczarkami i porem
Kruche tarty
Kruche, niesłodzone ciasto to z kolei główny składnik wszelkiego rodzaju tart. Choć tarty możemy przyrządzić również na słodko, to odmiana tej potrawy – quiche – jest wyłącznie wytrawna. Kruche ciasto do tarty bez trudu zrobimy w domu. Wystarczy połączyć bardzo zimne masło z mąką i szczyptą soli, szybko wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić i rozwałkować. Takie ciasto idealne będzie nie tylko do tart, ale również do wszelkiego rodzaju ciasteczek, które można faszerować ulubionymi produktami.
Wytrawne drożdżówki
Ciasto drożdżowe nadaje się idealnie do robienia nie tylko pasztecików z warzywami, rybą czy mięsem, ale również jest podstawą pizzy, czyli wybitnie wytrawnej potrawy. Każdy, nawet początkujący kucharz, bez trudu przygotuje takie ciasto. Najpierw w misce z ciepłą wodą rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i czekamy, aż drożdże się rozmnożą. Zjedzą one w tym czasie cały cukier, więc nie ma obaw, że ciasto będzie słodkie. Następnie dodajemy mąkę, sól, trochę oleju i wszystko dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, możemy już je obrabiać. Nie bójmy się wałkować ciasta drożdżowego – w piekarniku znów się zrobi puszyste.
Babeczki na ostro
Muffinki z kolei kojarzą nam się przede wszystkim z czekoladą i innymi słodkimi dodatkami. Ale wykorzystując podstawowy przepis (oczywiście z pominięciem cukru), możemy zrobić muffinki wytrawne. Jak zrobić ciasto na muffinki? Bardzo łatwo.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy roztopione i ostudzone masło. Płynne składniki łączymy z mąką i dokładnie mieszamy (ciasto powinno być lekko płynne). Dodajemy do miski z wybrane składniki. Świetnie pasuje szpinak, posiekane zioła, szynka, sery, a nawet kiełbasa, podsmażony boczek czy krewetki. Masę delikatnie mieszamy, przelewamy do foremek i pieczemy, aż babeczki się zarumienią. Gotowe. Proste, smaczne i zaskakujące!