5 smacznych pomysłów na wykorzystanie białek jajek
Podczas przyrządzania rozmaitych smakołyków wykorzystujemy tylko żółtka jaj. Pojawia się wówczas problem, co zrobić z pozostałymi białkami. Na szczęście można ich użyć na wiele sposobów i bez problemu wyczarować pyszne specjały: zarówno słone, jak i wytrawne.
Bezy
Chyba najbardziej oczywisty pomysł na wykorzystanie białek. Kruche i delikatne bezy będą smakowitym dodatkiem do herbaty czy kawy, można je również przekroić i przełożyć kremem. Jak przygotować ten specjał?
Zadanie jest bardzo proste. Trzy białka (powinny mieć temperaturę pokojową) przekładamy do wysokiej miseczki, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Później powoli dosypujemy cukier puder (3/4 szklanki), nie przerywając ubijania. Możemy to zrobić nad garnkiem z ciepłą wodą – dzięki oddziaływaniu pary cukier szybciej się rozpuści. Następnie masę wykładamy (łyżką lub za pomocą szprycy) na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Możemy uformować zawijane stożki, choć kształty ciastek zależą od naszych osobistych preferencji. Bezy pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni Celsjusza (przy ustawieniu grzejnika góra-dół) lub 150 stopni (w przypadku włączonego termoobiegu). Po upieczeniu zostawiamy je na godzinę w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiami.
Bezowe ciasteczka różyczki. Robią wrażenie i są bardzo smaczne
Majonez
To bez wątpienia jeden z najbardziej cenionych zimnych sosów. Obowiązkowy składnik rozmaitych przysmaków, chętnie stosowany jako dodatek do sałatek, kanapek czy wędlin. Zwykle majonez przygotowujemy z żółtek, ale ciekawy efekt uzyskamy również wykorzystując tylko białka.
Potrzebujemy trzech świeżych białek, które najpierw ubijamy mikserem (na niskich obrotach) z sokiem wyciśniętym z cytryny (łyżka), łagodną musztardą (1-2 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Gdy masa stanie się gładka i aksamitna, zaczynamy powoli dolewać olej roślinny, np. rzepakowy (szklankę), cały czas miksując. Pod koniec zwiększamy obroty miksera, dzięki czemu sos szybciej zgęstnieje. Majonez możemy wzbogacić ziołami: czosnkiem niedźwiedzim, tymiankiem albo rozmarynem.
Omlet
Proste placki ze smażonych jajek jadano już w starożytnym Rzymie, ale to Francuzi uczynili z omletu kulinarne dzieło sztuki. Istnieje wiele odmian tego specjału, w większości przepisów wykorzystuje się całe jajka. Jeśli jednak dysponujemy wyłącznie białkami, też przyrządzimy z nich pyszny omlet. Jak to zrobić?
2-3 białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę pszenną (2 łyżki), którą wcześniej roztrzepaliśmy z mlekiem (3 łyżki). Delikatnie mieszamy, po czym wylewamy masę na rozgrzaną patelnię. Smażymy na maśle klarowanym, po kilka minut z każdej strony. Tak przyrządzony omlet możemy serwować zarówno na słodko (z dżemem, podsmażonymi bananami, bitą śmietaną), jak i słono (z pieczarkami, szynką, żółtym serem).
Mus czekoladowy
Białka mogą stać się bazą smacznego i prostego deseru, który na pewno docenimy w ponure, zimowe popołudnie.
By przygotować pyszny mus potrzebujemy 5-6 białek oraz 200 g czekolady (w zależności od naszych preferencji może być gorzka lub mleczna), którą najpierw roztapiamy w kąpieli wodnej, a później pozostawiamy do ostygnięcia, co pewien czas mieszając, by znów nie stwardniała. W tym czasie ubijamy na sztywną pianę białka z cukrem pudrem (80 g). Następnie do lekko ciepłej masy czekoladowej dodajemy stopniowo pianę, delikatnie mieszając. Przed podaniem mus powinien spędzić około dwóch godzin w lodówce.
Ricciarelli
Receptura tych pysznych ciasteczek narodziła się już XIV wieku w Sienie. Do dziś ricciarelli są jednymi z ulubionych łakoci Włochów, nie tylko dzieci. Ich przygotowanie nie należy do skomplikowanych, ale należy je rozpocząć dzień wcześniej.
Dwa świeże białka ubijamy na sztywną pianę z sokiem z cytryny (łyżka). Następnie powoli dodajemy do nich mąkę migdałową lub mielone migdały (200 g), zmieszane wcześniej z cukrem pudrem (200 g). Dokładamy trochę startej skórki cytrynowej i pomarańczowej, a także kilka ziarenek wanilii. Dokładanie mieszamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia masę rozwałkowujemy i tniemy na małe kawałki, z których formujemy lekko spłaszczone placuszki. Obtaczamy je w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ricciarelli pieczemy przez około 18-20 minut, w temperaturze 160 st. W tym czasie ciasteczka popękają, ale to zjawisko naturalne.
Zobacz także: