5 przepisów na pasztety z warzyw. Nie tylko dla wegetarian
Z selera i innych warzyw
Pasztet z warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni czy buraków. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami.
Składniki: 500 g selera, 200 g pietruszki, cebula, ¾ kostki masła, ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, po pół łyżeczki kminku, majeranku, cząbru i słodkiej papryki, sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie: warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż je do garnka, wlej bulion, dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zdejmij je z ognia i wystudź. Dodaj przyprawy, jajka i bułkę tartą, a następnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez godzinę.
Pasztet z fasoli z żurawiną
Składniki: ½ kg białej fasoli, ½ szklanki suszonej żurawiny, 10 dag sera mozzarella, 2 łyżki mąki, 2 jajka, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka tymianku, sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolę namocz w wodzie na całą noc. Rano wymień wodę na świeżą, dodaj przyprawy i ugotuj do miękkości. Miękką i wystudzoną fasolę zblenduj razem z jajkami na gładką masę. Dodaj sól i pieprz, starty ser, mąkę oraz żurawinę. Wymieszaj. Masę przełóż do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.
Ekspresowy pasztet z ciecierzycy
Składniki: puszka ciecierzycy, ½ pasty ajwar, ¼ szklanki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pasztet przełóż do wyłożoinej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. i piecz pasztet przez ok. godzinę.
Pieczarkowy pasztet z komosą ryżową
Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy, 2 szklanki startych na tarce pieczarek, cebula, szklanka mąki orkiszowej, po pół łyżeczki tymianku i bazylii, sól, pieprz, natka pietruszki, 4 łyżki ulubionych nasion lub orzechów (np. słonecznika), jajko, łyżka oleju lub klarowanego masła.
Przygotowanie: komosę wymieszaj z mąką. Dodaj przyprawy, roztrzepane jajko oraz nasiona lub orzechy. Posiekaną cebulę i pieczarki podduś na maśle lub oleju. Dodaj je do komosy. Masę przełóż do foremki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą lub otrębami. Piecz przez ok. godzinę w 180 st. Po wystudzeniu udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Pasztet z soczewicą i orzechami
Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, pół szklanki buliony warzywnego, cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki tymianku, sól, pieprz, pół szklanki bułki tartej, szklanka orzechów włoskich, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: soczewicę zalej bulionem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do soczewicy. Następnie dodaj przyprawy, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblenduj wszystko na gładką masę. Orzechy posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj. Przełóż pasztet do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. przez ok. godzinę.