5 przepisów na pasztety z warzyw. Nie tylko dla wegetarian

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Z selera i innych warzyw

Pasztet z warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni czy buraków. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami.

Składniki: 500 g selera, 200 g pietruszki, cebula, ¾ kostki masła, ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, po pół łyżeczki kminku, majeranku, cząbru i słodkiej papryki, sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie: warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż je do garnka, wlej bulion, dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zdejmij je z ognia i wystudź. Dodaj przyprawy, jajka i bułkę tartą, a następnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez godzinę.

/ 5Pasztet z fasoli z żurawiną

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ½ kg białej fasoli, ½ szklanki suszonej żurawiny, 10 dag sera mozzarella, 2 łyżki mąki, 2 jajka, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka tymianku, sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolę namocz w wodzie na całą noc. Rano wymień wodę na świeżą, dodaj przyprawy i ugotuj do miękkości. Miękką i wystudzoną fasolę zblenduj razem z jajkami na gładką masę. Dodaj sól i pieprz, starty ser, mąkę oraz żurawinę. Wymieszaj. Masę przełóż do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

/ 5Ekspresowy pasztet z ciecierzycy

Składniki: puszka ciecierzycy, ½ pasty ajwar, ¼ szklanki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pasztet przełóż do wyłożoinej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. i piecz pasztet przez ok. godzinę.

/ 5Pieczarkowy pasztet z komosą ryżową

Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy, 2 szklanki startych na tarce pieczarek, cebula, szklanka mąki orkiszowej, po pół łyżeczki tymianku i bazylii, sól, pieprz, natka pietruszki, 4 łyżki ulubionych nasion lub orzechów (np. słonecznika), jajko, łyżka oleju lub klarowanego masła.
Przygotowanie: komosę wymieszaj z mąką. Dodaj przyprawy, roztrzepane jajko oraz nasiona lub orzechy. Posiekaną cebulę i pieczarki podduś na maśle lub oleju. Dodaj je do komosy. Masę przełóż do foremki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą lub otrębami. Piecz przez ok. godzinę w 180 st. Po wystudzeniu udekoruj posiekaną natką pietruszki.

/ 5Pasztet z soczewicą i orzechami

Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, pół szklanki buliony warzywnego, cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki tymianku, sól, pieprz, pół szklanki bułki tartej, szklanka orzechów włoskich, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: soczewicę zalej bulionem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do soczewicy. Następnie dodaj przyprawy, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblenduj wszystko na gładką masę. Orzechy posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj. Przełóż pasztet do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. przez ok. godzinę.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu