5 przepisów na pasztety z warzyw. Nie tylko dla wegetarian
Z selera i innych warzyw
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Pasztet z selera
Składniki: 500 g selera, 200 g pietruszki, cebula, ¾ kostki masła, ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, po pół łyżeczki kminku, majeranku, cząbru i słodkiej papryki, sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie: warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż je do garnka, wlej bulion, dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zdejmij je z ognia i wystudź. Dodaj przyprawy, jajka i bułkę tartą, a następnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez godzinę.