WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

5 przepisów na pasztety z warzyw. Nie tylko dla wegetarian

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Z selera i innych warzyw

Pasztet z warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni czy buraków. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami.

Składniki: 500 g selera, 200 g pietruszki, cebula, ¾ kostki masła, ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, po pół łyżeczki kminku, majeranku, cząbru i słodkiej papryki, sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie: warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż je do garnka, wlej bulion, dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zdejmij je z ognia i wystudź. Dodaj przyprawy, jajka i bułkę tartą, a następnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez godzinę.

/ 5Pasztet z fasoli z żurawiną

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ½ kg białej fasoli, ½ szklanki suszonej żurawiny, 10 dag sera mozzarella, 2 łyżki mąki, 2 jajka, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka tymianku, sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolę namocz w wodzie na całą noc. Rano wymień wodę na świeżą, dodaj przyprawy i ugotuj do miękkości. Miękką i wystudzoną fasolę zblenduj razem z jajkami na gładką masę. Dodaj sól i pieprz, starty ser, mąkę oraz żurawinę. Wymieszaj. Masę przełóż do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

/ 5Ekspresowy pasztet z ciecierzycy

Składniki: puszka ciecierzycy, ½ pasty ajwar, ¼ szklanki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pasztet przełóż do wyłożoinej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. i piecz pasztet przez ok. godzinę.

/ 5Pieczarkowy pasztet z komosą ryżową

Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy, 2 szklanki startych na tarce pieczarek, cebula, szklanka mąki orkiszowej, po pół łyżeczki tymianku i bazylii, sól, pieprz, natka pietruszki, 4 łyżki ulubionych nasion lub orzechów (np. słonecznika), jajko, łyżka oleju lub klarowanego masła.
Przygotowanie: komosę wymieszaj z mąką. Dodaj przyprawy, roztrzepane jajko oraz nasiona lub orzechy. Posiekaną cebulę i pieczarki podduś na maśle lub oleju. Dodaj je do komosy. Masę przełóż do foremki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą lub otrębami. Piecz przez ok. godzinę w 180 st. Po wystudzeniu udekoruj posiekaną natką pietruszki.

/ 5Pasztet z soczewicą i orzechami

Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, pół szklanki buliony warzywnego, cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki tymianku, sól, pieprz, pół szklanki bułki tartej, szklanka orzechów włoskich, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: soczewicę zalej bulionem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do soczewicy. Następnie dodaj przyprawy, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblenduj wszystko na gładką masę. Orzechy posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj. Przełóż pasztet do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. przez ok. godzinę.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce