5 przepisów na pasztety z warzyw. Nie tylko dla wegetarian

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Z selera i innych warzyw

Pasztet z warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, a w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji. Na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni czy buraków. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami.

Składniki: 500 g selera, 200 g pietruszki, cebula, ¾ kostki masła, ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki sosu sojowego, 4 ząbki czosnku, 3 jajka, ½ szklanki bułki tartej, po pół łyżeczki kminku, majeranku, cząbru i słodkiej papryki, sól, pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie: warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie przełóż je do garnka, wlej bulion, dodaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30-35 minut aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie zdejmij je z ognia i wystudź. Dodaj przyprawy, jajka i bułkę tartą, a następnie wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wstaw pasztet do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez godzinę.

/ 5Pasztet z fasoli z żurawiną

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ½ kg białej fasoli, ½ szklanki suszonej żurawiny, 10 dag sera mozzarella, 2 łyżki mąki, 2 jajka, liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczka tymianku, sól, pieprz.
Przygotowanie: fasolę namocz w wodzie na całą noc. Rano wymień wodę na świeżą, dodaj przyprawy i ugotuj do miękkości. Miękką i wystudzoną fasolę zblenduj razem z jajkami na gładką masę. Dodaj sól i pieprz, starty ser, mąkę oraz żurawinę. Wymieszaj. Masę przełóż do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

/ 5Ekspresowy pasztet z ciecierzycy

Składniki: puszka ciecierzycy, ½ pasty ajwar, ¼ szklanki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.
Przygotowanie: wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pasztet przełóż do wyłożoinej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzej do 180 st. i piecz pasztet przez ok. godzinę.

/ 5Pieczarkowy pasztet z komosą ryżową

Składniki: 2 szklanki ugotowanej komosy, 2 szklanki startych na tarce pieczarek, cebula, szklanka mąki orkiszowej, po pół łyżeczki tymianku i bazylii, sól, pieprz, natka pietruszki, 4 łyżki ulubionych nasion lub orzechów (np. słonecznika), jajko, łyżka oleju lub klarowanego masła.
Przygotowanie: komosę wymieszaj z mąką. Dodaj przyprawy, roztrzepane jajko oraz nasiona lub orzechy. Posiekaną cebulę i pieczarki podduś na maśle lub oleju. Dodaj je do komosy. Masę przełóż do foremki, wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą lub otrębami. Piecz przez ok. godzinę w 180 st. Po wystudzeniu udekoruj posiekaną natką pietruszki.

/ 5Pasztet z soczewicą i orzechami

Składniki: 2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, pół szklanki buliony warzywnego, cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki tymianku, sól, pieprz, pół szklanki bułki tartej, szklanka orzechów włoskich, 2 łyżki klarowanego masła.
Przygotowanie: soczewicę zalej bulionem. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle i dodaj do soczewicy. Następnie dodaj przyprawy, bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zblenduj wszystko na gładką masę. Orzechy posiekaj, wsyp do masy i wymieszaj. Przełóż pasztet do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. przez ok. godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw