WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

5 powodów, dlaczego warto jeść ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Obalamy mity

Obraz
© iStock.com

Ziemniaki tuczą? Są ciężkostrawne i niezdrowe? To mity, przez które wiele osób trzyma się od tych warzyw z daleka. Zupełnie niesłusznie. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, można przygotować z nich pyszne dania, a do tego są bardzo tanie. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto je jeść.

To nieprawda, że ziemniaki przyczyniają się do tycia. W 100 g ugotowanych ziemniaków znajdziemy tylko 80 kcal. Ziemniaki tuczą, gdy podajemy je w towarzystwie mięsa, tłustych sosów, boczku itp. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Scranton w stanie Pensylwania dowiedli, że spożycie niewielkich ilości ziemniaków w ciągu dnia nie ma wpływu na masę ciała. A przy tym taka porcja obniża wysokie ciśnienie. Uczeni podkreślają jednak, że warzywa muszą być podane bez tłuszczu, śmietany czy majonezu, nie należy też ich smażyć np. w postaci frytek. Zatem ziemniaki mają niezasłużenie złą reputację, a wiele dbających o figurę osób niepotrzebnie wykreśliło je z jadłospisu.

/ 5Pomagają dbać o serce

Obraz
© Fotolia

Naukowcy z Uniwersytetu Scranton odkryli także, że kartofle obniżają ciśnienie. W ramach badań ochotnicy jedli 6-8 małych, czerwonych ziemniaków ze skórką na lunch lub kolację. Eksperyment trwał cztery tygodnie. Po tym czasie zaobserwowano u uczestników obniżenie ciśnienia tętniczego. Zdaniem autorów badania warto jeść ziemniaki, ponieważ redukują ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.

/ 5Bomba witaminowa

Obraz
© Shutterstock.com

W ziemniakach znajdują się cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, m.in. B5, B6, B9, B12.

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, jest nam niezbędna do metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów, a także do syntezy niektórych hormonów. Gdy jej brakuje, pojawiają się omdlenia, problemy z koncentracją, wypadają włosy. Witamina B6 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi - jej niedobór skutkuje drgawkami, depresją, stanami zapalnymi skóry. Witamina B9 (kwas foliowy)
jest bezcenna dla przyszłych mam - zapobiega wadom cewy nerwowej, natomiast B12 bierze udział w istotnych reakcjach zachodzących w organizmie. Dodatkowo ziemniaki, szczególnie młode, są niedocenianym źródłem kwasu askorbinowego - średnio 14 mg witaminy C znajdziemy w 100 g tego warzywa, podczas gdy dobowe zapotrzebowanie na nią wynosi 60-70 mg.

/ 5Są lekkostrawne

Obraz
© Shutterstock.com

Kto ma problemy z trawieniem, powinien jak najczęściej jeść ziemniaki. To przede wszystkim źródło błonnika, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia regularne wypróżnienia.

Ponieważ są lekkostrawne, łagodzą podrażniony żołądek. Nasi przodkowie surowy sok z tych warzyw stosowali w przypadku schorzeń i w owrzodzeniach żołądka oraz dwunastnicy. Obecne w ziemniakach związki mają właściwości gojące, uspokajają śluzówkę przewodu pokarmowego. Działają też przeciwskurczowo.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

Ogromną zaletą ziemniaków jest mnogość ich zastosowań w kuchni. Bardzo smaczne są gotowane na parze, grillowane, tłuczone, pieczone.

Można podawać je jako puree, w całości, jako frytki albo talarki. Świetnie łączą się z ziołami. Stanowią bardzo smaczny dodatek do zup i zapiekanek. Wyśmienicie smakują podane z grilla z dodatkiem pieczonej papryki i majeranku. Niektórzy idą o krok dalej i z ziemniaków robią ciasto - do tego najlepiej nadają się bataty. Uwielbiamy też placki albo pyzy, choć pamiętajmy, że są one kaloryczne (jedna pyza z mięsem to ok. 80 kcal), zwłaszcza jeśli podamy je ze słoninką lub boczkiem.

Zobacz także wideo: Czego nie wiesz o ziemniakach

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?