Obalamy mity
Ziemniaki tuczą? Są ciężkostrawne i niezdrowe? To mity, przez które wiele osób trzyma się od tych warzyw z daleka. Zupełnie niesłusznie. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, można przygotować z nich pyszne dania, a do tego są bardzo tanie. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto je jeść.
To nieprawda, że ziemniaki przyczyniają się do tycia. W 100 g ugotowanych ziemniaków znajdziemy tylko 80 kcal. Ziemniaki tuczą, gdy podajemy je w towarzystwie mięsa, tłustych sosów, boczku itp. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Scranton w stanie Pensylwania dowiedli, że spożycie niewielkich ilości ziemniaków w ciągu dnia nie ma wpływu na masę ciała. A przy tym taka porcja obniża wysokie ciśnienie. Uczeni podkreślają jednak, że warzywa muszą być podane bez tłuszczu, śmietany czy majonezu, nie należy też ich smażyć np. w postaci frytek. Zatem ziemniaki mają niezasłużenie złą reputację, a wiele dbających o figurę osób niepotrzebnie wykreśliło je z jadłospisu.
Pomagają dbać o serce
Naukowcy z Uniwersytetu Scranton odkryli także, że kartofle obniżają ciśnienie. W ramach badań ochotnicy jedli 6-8 małych, czerwonych ziemniaków ze skórką na lunch lub kolację. Eksperyment trwał cztery tygodnie. Po tym czasie zaobserwowano u uczestników obniżenie ciśnienia tętniczego. Zdaniem autorów badania warto jeść ziemniaki, ponieważ redukują ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
Bomba witaminowa
W ziemniakach znajdują się cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, m.in. B5, B6, B9, B12.
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, jest nam niezbędna do metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów, a także do syntezy niektórych hormonów. Gdy jej brakuje, pojawiają się omdlenia, problemy z koncentracją, wypadają włosy. Witamina B6 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi - jej niedobór skutkuje drgawkami, depresją, stanami zapalnymi skóry. Witamina B9 (kwas foliowy)
jest bezcenna dla przyszłych mam - zapobiega wadom cewy nerwowej, natomiast B12 bierze udział w istotnych reakcjach zachodzących w organizmie. Dodatkowo ziemniaki, szczególnie młode, są niedocenianym źródłem kwasu askorbinowego - średnio 14 mg witaminy C znajdziemy w 100 g tego warzywa, podczas gdy dobowe zapotrzebowanie na nią wynosi 60-70 mg.
Są lekkostrawne
Kto ma problemy z trawieniem, powinien jak najczęściej jeść ziemniaki. To przede wszystkim źródło błonnika, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia regularne wypróżnienia.
Ponieważ są lekkostrawne, łagodzą podrażniony żołądek. Nasi przodkowie surowy sok z tych warzyw stosowali w przypadku schorzeń i w owrzodzeniach żołądka oraz dwunastnicy. Obecne w ziemniakach związki mają właściwości gojące, uspokajają śluzówkę przewodu pokarmowego. Działają też przeciwskurczowo.
Są pyszne!
Ogromną zaletą ziemniaków jest mnogość ich zastosowań w kuchni. Bardzo smaczne są gotowane na parze, grillowane, tłuczone, pieczone.
Można podawać je jako puree, w całości, jako frytki albo talarki. Świetnie łączą się z ziołami. Stanowią bardzo smaczny dodatek do zup i zapiekanek. Wyśmienicie smakują podane z grilla z dodatkiem pieczonej papryki i majeranku. Niektórzy idą o krok dalej i z ziemniaków robią ciasto - do tego najlepiej nadają się bataty. Uwielbiamy też placki albo pyzy, choć pamiętajmy, że są one kaloryczne (jedna pyza z mięsem to ok. 80 kcal), zwłaszcza jeśli podamy je ze słoninką lub boczkiem.
Zobacz także wideo: Czego nie wiesz o ziemniakach