5 powodów, dlaczego warto jeść ziemniaki

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Obalamy mity

Obraz
© iStock.com

Ziemniaki tuczą? Są ciężkostrawne i niezdrowe? To mity, przez które wiele osób trzyma się od tych warzyw z daleka. Zupełnie niesłusznie. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, można przygotować z nich pyszne dania, a do tego są bardzo tanie. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto je jeść.

To nieprawda, że ziemniaki przyczyniają się do tycia. W 100 g ugotowanych ziemniaków znajdziemy tylko 80 kcal. Ziemniaki tuczą, gdy podajemy je w towarzystwie mięsa, tłustych sosów, boczku itp. Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Scranton w stanie Pensylwania dowiedli, że spożycie niewielkich ilości ziemniaków w ciągu dnia nie ma wpływu na masę ciała. A przy tym taka porcja obniża wysokie ciśnienie. Uczeni podkreślają jednak, że warzywa muszą być podane bez tłuszczu, śmietany czy majonezu, nie należy też ich smażyć np. w postaci frytek. Zatem ziemniaki mają niezasłużenie złą reputację, a wiele dbających o figurę osób niepotrzebnie wykreśliło je z jadłospisu.

/ 5Pomagają dbać o serce

Obraz
© Fotolia

Naukowcy z Uniwersytetu Scranton odkryli także, że kartofle obniżają ciśnienie. W ramach badań ochotnicy jedli 6-8 małych, czerwonych ziemniaków ze skórką na lunch lub kolację. Eksperyment trwał cztery tygodnie. Po tym czasie zaobserwowano u uczestników obniżenie ciśnienia tętniczego. Zdaniem autorów badania warto jeść ziemniaki, ponieważ redukują ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.

/ 5Bomba witaminowa

Obraz
© Shutterstock.com

W ziemniakach znajdują się cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, m.in. B5, B6, B9, B12.

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, jest nam niezbędna do metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów, a także do syntezy niektórych hormonów. Gdy jej brakuje, pojawiają się omdlenia, problemy z koncentracją, wypadają włosy. Witamina B6 zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i reguluje ciśnienie krwi - jej niedobór skutkuje drgawkami, depresją, stanami zapalnymi skóry. Witamina B9 (kwas foliowy)
jest bezcenna dla przyszłych mam - zapobiega wadom cewy nerwowej, natomiast B12 bierze udział w istotnych reakcjach zachodzących w organizmie. Dodatkowo ziemniaki, szczególnie młode, są niedocenianym źródłem kwasu askorbinowego - średnio 14 mg witaminy C znajdziemy w 100 g tego warzywa, podczas gdy dobowe zapotrzebowanie na nią wynosi 60-70 mg.

/ 5Są lekkostrawne

Obraz
© Shutterstock.com

Kto ma problemy z trawieniem, powinien jak najczęściej jeść ziemniaki. To przede wszystkim źródło błonnika, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia regularne wypróżnienia.

Ponieważ są lekkostrawne, łagodzą podrażniony żołądek. Nasi przodkowie surowy sok z tych warzyw stosowali w przypadku schorzeń i w owrzodzeniach żołądka oraz dwunastnicy. Obecne w ziemniakach związki mają właściwości gojące, uspokajają śluzówkę przewodu pokarmowego. Działają też przeciwskurczowo.

/ 5Są pyszne!

Obraz
© 123RF.COM

Ogromną zaletą ziemniaków jest mnogość ich zastosowań w kuchni. Bardzo smaczne są gotowane na parze, grillowane, tłuczone, pieczone.

Można podawać je jako puree, w całości, jako frytki albo talarki. Świetnie łączą się z ziołami. Stanowią bardzo smaczny dodatek do zup i zapiekanek. Wyśmienicie smakują podane z grilla z dodatkiem pieczonej papryki i majeranku. Niektórzy idą o krok dalej i z ziemniaków robią ciasto - do tego najlepiej nadają się bataty. Uwielbiamy też placki albo pyzy, choć pamiętajmy, że są one kaloryczne (jedna pyza z mięsem to ok. 80 kcal), zwłaszcza jeśli podamy je ze słoninką lub boczkiem.

Zobacz także wideo: Czego nie wiesz o ziemniakach

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje