WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

5 powodów, dlaczego warto jeść jarmuż. Zdrowe i modne warzywo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF.COM

Od kilku sezonów jarmuż święci tryumfy. Sezon na to warzywo zaczyna się właśnie teraz i trwa przez całą zimę. Jarmuż można znaleźć w supermarketach i na niektórych bazarach. Bez problemu kupimy go także w sklepach ze zdrową żywnością. Te zielone listki uchodzą za najzdrowsze spośród zielonych warzyw.

Ze względu na liczne właściwości odżywcze jarmuż uznawany jest za superfood. To duże wyróżnienie. Określane są nim produkty, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż zawiera również związek wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe – sulforafan, który znajduje się również w brokułach.

Zobacz wideo: Chipsy z jarmużu

/ 5Wzmacnia odporność

Obraz
© 123RF.COM

Jedna filiżanka liści jarmużu dostarcza organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Dzięki temu warzywo jest doskonałe w walce z jesiennymi infekcjami. Garść jarmużu warto dodawać do zielonych koktajli. Do tego jabłko, kiwi, banan i pyszne śniadanie gotowe. Witamina C to również silny antyoksydant. W związku z tym opóźniania procesy starzenia.

/ 5Idealny dla osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Jedna porcja tych zielonych liści ma jedynie 36 kalorii i 5 gramów błonnika. Możemy więc sięgać po niego bez obaw. Dzięki dużej zawartości błonnika jarmuż na długo daje uczucie sytości. Poza tym przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom.

/ 5Uniwersalny składnik wielu dań

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Można go gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Świetnie smakuje solo. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. To także pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem koktajle z jarmużem oraz chipsy z liści jarmużu.

/ 5Pięknie prezentuje się na stole

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Nic więc dziwnego, że smakiem i zapachem może przypominać popularną u nas kapustę. Jest jednak delikatniejszy i nieco słodszy. Posiada także wyczuwalną orzechową nutę. Cechą odróżniającą go od krewnych są też grube liście o charakterystycznej pofalowanej strukturze, które często traktowane są również jako element dekoracyjny. Możemy je wykorzystać do dekoracji stołów, talerzy i potraw.

(( embed.gallery 6054628271821953 #style=1# )

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika