5 powodów, dlaczego warto jeść jarmuż. Zdrowe i modne warzywo
Witaminowa bomba
Od kilku sezonów jarmuż święci tryumfy. Sezon na to warzywo zaczyna się właśnie teraz i trwa przez całą zimę. Jarmuż można znaleźć w supermarketach i na niektórych bazarach. Bez problemu kupimy go także w sklepach ze zdrową żywnością. Te zielone listki uchodzą za najzdrowsze spośród zielonych warzyw.
Ze względu na liczne właściwości odżywcze jarmuż uznawany jest za superfood. To duże wyróżnienie. Określane są nim produkty, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż zawiera również związek wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe – sulforafan, który znajduje się również w brokułach.
Zobacz wideo: Chipsy z jarmużu
Wzmacnia odporność
Jedna filiżanka liści jarmużu dostarcza organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Dzięki temu warzywo jest doskonałe w walce z jesiennymi infekcjami. Garść jarmużu warto dodawać do zielonych koktajli. Do tego jabłko, kiwi, banan i pyszne śniadanie gotowe. Witamina C to również silny antyoksydant. W związku z tym opóźniania procesy starzenia.
Idealny dla osób na diecie
Jarmuż jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Jedna porcja tych zielonych liści ma jedynie 36 kalorii i 5 gramów błonnika. Możemy więc sięgać po niego bez obaw. Dzięki dużej zawartości błonnika jarmuż na długo daje uczucie sytości. Poza tym przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom.
Uniwersalny składnik wielu dań
Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Można go gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Świetnie smakuje solo. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. To także pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem koktajle z jarmużem oraz chipsy z liści jarmużu.
Pięknie prezentuje się na stole
Jarmuż to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Nic więc dziwnego, że smakiem i zapachem może przypominać popularną u nas kapustę. Jest jednak delikatniejszy i nieco słodszy. Posiada także wyczuwalną orzechową nutę. Cechą odróżniającą go od krewnych są też grube liście o charakterystycznej pofalowanej strukturze, które często traktowane są również jako element dekoracyjny. Możemy je wykorzystać do dekoracji stołów, talerzy i potraw.
(( embed.gallery 6054628271821953 #style=1# )