5 powodów, dlaczego warto jeść jarmuż. Zdrowe i modne warzywo

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Witaminowa bomba

Obraz
© 123RF.COM

Od kilku sezonów jarmuż święci tryumfy. Sezon na to warzywo zaczyna się właśnie teraz i trwa przez całą zimę. Jarmuż można znaleźć w supermarketach i na niektórych bazarach. Bez problemu kupimy go także w sklepach ze zdrową żywnością. Te zielone listki uchodzą za najzdrowsze spośród zielonych warzyw.

Ze względu na liczne właściwości odżywcze jarmuż uznawany jest za superfood. To duże wyróżnienie. Określane są nim produkty, które korzystnie oddziałują na nasze zdrowie i samopoczucie. Co więc znajdziemy w tych zielonych liściach? Ogrom witaminy C, witaminę K, błonnik, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy, wapń oraz witaminy z grupy B. Jarmuż zawiera również związek wykazujący silne działanie przeciwnowotworowe – sulforafan, który znajduje się również w brokułach.

Zobacz wideo: Chipsy z jarmużu

/ 5Wzmacnia odporność

Obraz
© 123RF.COM

Jedna filiżanka liści jarmużu dostarcza organizmowi dzienną dawkę witaminy C. Dzięki temu warzywo jest doskonałe w walce z jesiennymi infekcjami. Garść jarmużu warto dodawać do zielonych koktajli. Do tego jabłko, kiwi, banan i pyszne śniadanie gotowe. Witamina C to również silny antyoksydant. W związku z tym opóźniania procesy starzenia.

/ 5Idealny dla osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż jest niskokaloryczny i nie zawiera tłuszczu. Jedna porcja tych zielonych liści ma jedynie 36 kalorii i 5 gramów błonnika. Możemy więc sięgać po niego bez obaw. Dzięki dużej zawartości błonnika jarmuż na długo daje uczucie sytości. Poza tym przyspiesza przemianę materii i zapobiega zaparciom.

/ 5Uniwersalny składnik wielu dań

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Można go gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Świetnie smakuje solo. Sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych. To także pomysł na smaczną i zdrową przekąskę. Coraz większą popularnością cieszą się bowiem koktajle z jarmużem oraz chipsy z liści jarmużu.

/ 5Pięknie prezentuje się na stole

Obraz
© 123RF.COM

Jarmuż to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Nic więc dziwnego, że smakiem i zapachem może przypominać popularną u nas kapustę. Jest jednak delikatniejszy i nieco słodszy. Posiada także wyczuwalną orzechową nutę. Cechą odróżniającą go od krewnych są też grube liście o charakterystycznej pofalowanej strukturze, które często traktowane są również jako element dekoracyjny. Możemy je wykorzystać do dekoracji stołów, talerzy i potraw.

(( embed.gallery 6054628271821953 #style=1# )

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki