Miód tymiankowy – dlaczego warto go jeść?

Bywa nazywany "czerwonym miodem", ponieważ często przybiera bursztynowo-rubinową barwę. Jest aromatyczny i bardzo wyrazisty w smaku, dlatego często gości w kuchni francuskiej, greckiej czy hiszpańskiej. Z jakich jeszcze powodów warto sięgnąć po miód tymiankowy?

MiódMiód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MUSTAFA ARICAN
oprac.  KGD

Człowiek zajada się miodem od niepamiętnych czasów. Bardzo cenili go już starożytni Egipcjanie. Nieprzypadkowo w epoce faraona Ramzesa II urzędnicy część wynagrodzenia otrzymywali właśnie w postaci pszczelego produktu. Cesarz Neron zajadał się lodem mieszanym z miodem, gniecionymi malinami i imbirem, zaś Aleksander Wielki podobnym przysmakiem karmił swoich żołnierzy, by poprawić ich nastrój.

Także nasi przodkowie bardzo wcześnie odkryli walory tego specjału, który do dziś cieszy się nad Wisłą dużą popularnością. W Polsce najchętniej sięgamy po miód lipowy, gryczany, wielokwiatowy, akacjowy czy spadziowy. Natomiast mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego od wieków spożywają miód, który pszczoły wytwarzają z nektaru zbieranego z pięknych, liliowo-różowych kwiatków macierzanki tymianek, zwanej po prostu tymiankiem.

Jako pierwsi, miód tymiankowy zaczęli pozyskiwać pszczelarze ze starożytnej Grecji, jednak szybko upowszechnił się także na obszarze dzisiejszych Włoch, Hiszpanii czy Francji. Właśnie francuscy kucharze szczególnie często wykorzystują ten produkt podczas przyrządzania rozmaitych potraw, nie tylko słodkich, ale również wytrawnych. Nic dziwnego, gdyż miód tymiankowy jest stosunkowo mało słodki, za to urzeka kwaskowatym, ziołowym smakiem, dzięki czemu świetnie sprawdza się choćby w marynatach do mięs.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak rozpoznać dobry miód?

W Polsce miód tymiankowy to specjał mało znany, gdyż w naszym kraju nie ma rozległych upraw tymianku, z którego pszczoły pozyskują nektar. Na pewno warto jednak spróbować dostępnych w rodzimych sklepach produktów z Grecji czy Hiszpanii.

Miód tymiankowy – wartości odżywcze

Jak w każdym rodzaju miodu, także w tymiankowym dominują przede wszystkim cukry proste: fruktoza i glukoza. Dzięki nim produkt jest łatwo przyswajalny, nie podlega trawieniu, wchłania się w ciągu kwadransa (np. w przypadku białego cukru proces ten trwa ok. 2 godziny) i nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym.

Miód tymiankowy dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych: kwasów organicznych, flawonoidów, substancji białkowych (tzw. inhibin), enzymów oraz śladowych ilości witamin, makro- i mikroelementów.

Na niezwykły smak i aromat tego specjału wpływa wysokie stężenie olejków eterycznych (zwłaszcza tymolu i karwakrolu), które działają odkażająco, rozkurczająco i bakteriobójczo, rozrzedzają wydzielinę zalegającą w oskrzelach, ułatwiają jej odkrztuszanie oraz skutecznie udrażniają drogi oddechowe. Nic dziwnego, że miód tymiankowy od wieków zaleca się przy nieżycie gardła i krtani, a także zapaleniu oskrzeli, połączonych z kaszlem i chrypką. Powinny go spożywać osoby ze skłonnością do infekcji oraz w okresie rekonwalescencji

Produkt pomaga w leczeniu nieżytu żołądka, schorzeń wątroby oraz wielu innych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Poprawia trawienie (zwłaszcza tłuszczów, z którymi nasz organizm nie zawsze potrafi sobie poradzić), pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a także zapobiega biegunkom i wzdęciom.

Miód
Miód © Adobe Stock

Miód tymiankowy szybko uzupełnia niedobory energetyczne oraz utrzymuje odpowiedni poziom energii przez wiele godzin. Wspiera organizm w trakcie wysiłku fizycznego i umysłowego. Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.

Miód tymiankowy w kuchni

Podobnie jak inne miody, także tymiankowy zachowa swoje walory, gdy będzie odpowiednio przechowywany – powinien znajdować się w szczelnie zamkniętym pojemniku, umieszczonym w miejscu chłodnym (optymalna temperatura to 10-15 stopni), suchym (o wilgotności powietrza nieprzekraczającej 60 proc.) oraz pozbawionym dostępu promieni słonecznych.

Jak go wykorzystać w kuchni? Najprościej jako dodatek do pieczywa, placków czy naleśników, ale również składnik ciast, którym zapewni ciekawy smak (np. marchewkowego). Świetnie smakuje z mlekiem. Należy jednak pamiętać, by nie rozpuszczać go w płynie, którego temperatura przekracza 40 st., co skutkuje obniżeniem aktywności antybakteryjnej miodu.

Jeśli mamy ochotę na smaczne i proste śniadanie, wystarczy dodać trochę miodu tymiankowego do jogurtu naturalnego, po czym posypać go posiekanymi orzechami włoskimi.

Specjał świetnie pasuje również do dań wytrawnych, choćby serów, np. fety, brie czy camemberta. Miód tymiankowy sprawdzi się też dipach, sosach sałatkowych oraz wszelkich marynatach do mięs (w tym tak lubianej przez Polaków grillowanej karkówki).

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary