5 powodów, dlaczego warto jeść śliwki
Uwielbiamy powidła, ciasta czy kompot ze śliwek. Jednak śliwki to nie tylko walory smakowe, ale też niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po ten owoc?
Dlaczego warto jeść śliwki?
Zawartość pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit, sprawia, że śliwki są doskonałym remedium na zaparcia. Wyciąg z tego owocu stosowany jest nawet w farmakologii. Z powodu swoich właściwości przeczyszczających, śliwki pomagają też nam uniknąć nowotworu jelita grubego.
Pektyny jak miotła wymiatają gromadzący się w komórkach tłuszcz. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Jeśli zależy nam na obniżeniu cholesterolu, warto postawić na renklody i węgierki.
Śliwki to świetne owoce dla osób dbających o linię - są niskokaloryczne (49 kalorii/100 g) i sycące, więc zjemy ich mniej niż innych owoców. Śliwki mają też bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu bez obaw mogą je jeść zarówno osoby na diecie odchudzającej, a także diabetycy czy osoby z insulinoopornością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śliwki – zbawienne dla jelit
Suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy A. Jej zawartość w 100 g suszonych śliwek kilkukrotnie przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia odporność.
Śliwki zawierają witaminy z grypy B i magnez, które poprawiają pracę naszego układu nerwowego, przez co unikniemy nastrojów depresyjnych i nadmiernego stresu. Spora dawka magnezu zapobiega też skurczom mięśni.