5 powodów, dlaczego warto jeść śliwki

Uwielbiamy powidła, ciasta czy kompot ze śliwek. Jednak śliwki to nie tylko walory smakowe, ale też niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po ten owoc?

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego warto jeść śliwki?

Zawartość pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit, sprawia, że śliwki są doskonałym remedium na zaparcia. Wyciąg z tego owocu stosowany jest nawet w farmakologii. Z powodu swoich właściwości przeczyszczających, śliwki pomagają też nam uniknąć nowotworu jelita grubego.

Pektyny jak miotła wymiatają gromadzący się w komórkach tłuszcz. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Jeśli zależy nam na obniżeniu cholesterolu, warto postawić na renklody i węgierki.

Śliwki to świetne owoce dla osób dbających o linię - są niskokaloryczne (49 kalorii/100 g) i sycące, więc zjemy ich mniej niż innych owoców. Śliwki mają też bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu bez obaw mogą je jeść zarówno osoby na diecie odchudzającej, a także diabetycy czy osoby z insulinoopornością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwki – zbawienne dla jelit

Suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy A. Jej zawartość w 100 g suszonych śliwek kilkukrotnie przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia odporność.

Śliwki zawierają witaminy z grypy B i magnez, które poprawiają pracę naszego układu nerwowego, przez co unikniemy nastrojów depresyjnych i nadmiernego stresu. Spora dawka magnezu zapobiega też skurczom mięśni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości