5 powodów, dlaczego warto jeść śliwki

Uwielbiamy powidła, ciasta czy kompot ze śliwek. Jednak śliwki to nie tylko walory smakowe, ale też niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po ten owoc?

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego warto jeść śliwki?

Zawartość pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit, sprawia, że śliwki są doskonałym remedium na zaparcia. Wyciąg z tego owocu stosowany jest nawet w farmakologii. Z powodu swoich właściwości przeczyszczających, śliwki pomagają też nam uniknąć nowotworu jelita grubego.

Pektyny jak miotła wymiatają gromadzący się w komórkach tłuszcz. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Jeśli zależy nam na obniżeniu cholesterolu, warto postawić na renklody i węgierki.

Śliwki to świetne owoce dla osób dbających o linię - są niskokaloryczne (49 kalorii/100 g) i sycące, więc zjemy ich mniej niż innych owoców. Śliwki mają też bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu bez obaw mogą je jeść zarówno osoby na diecie odchudzającej, a także diabetycy czy osoby z insulinoopornością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwki – zbawienne dla jelit

Suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy A. Jej zawartość w 100 g suszonych śliwek kilkukrotnie przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia odporność.

Śliwki zawierają witaminy z grypy B i magnez, które poprawiają pracę naszego układu nerwowego, przez co unikniemy nastrojów depresyjnych i nadmiernego stresu. Spora dawka magnezu zapobiega też skurczom mięśni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca