5 powodów, dlaczego warto jeść śliwki

Uwielbiamy powidła, ciasta czy kompot ze śliwek. Jednak śliwki to nie tylko walory smakowe, ale też niesamowite właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto sięgnąć właśnie po ten owoc?

ŚliwkiŚliwki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dlaczego warto jeść śliwki?

Zawartość pektyn, które przyspieszają perystaltykę jelit, sprawia, że śliwki są doskonałym remedium na zaparcia. Wyciąg z tego owocu stosowany jest nawet w farmakologii. Z powodu swoich właściwości przeczyszczających, śliwki pomagają też nam uniknąć nowotworu jelita grubego.

Pektyny jak miotła wymiatają gromadzący się w komórkach tłuszcz. Dzięki temu obniżają poziom cholesterolu, tym samym zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Jeśli zależy nam na obniżeniu cholesterolu, warto postawić na renklody i węgierki.

Śliwki to świetne owoce dla osób dbających o linię - są niskokaloryczne (49 kalorii/100 g) i sycące, więc zjemy ich mniej niż innych owoców. Śliwki mają też bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Dzięki temu bez obaw mogą je jeść zarówno osoby na diecie odchudzającej, a także diabetycy czy osoby z insulinoopornością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śliwki – zbawienne dla jelit

Suszone śliwki są bogatym źródłem witaminy A. Jej zawartość w 100 g suszonych śliwek kilkukrotnie przekracza nasze dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina A poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci, działa przeciwnowotworowo i wzmacnia odporność.

Śliwki zawierają witaminy z grypy B i magnez, które poprawiają pracę naszego układu nerwowego, przez co unikniemy nastrojów depresyjnych i nadmiernego stresu. Spora dawka magnezu zapobiega też skurczom mięśni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀