Wzmacniają odporność
Jesienna pogoda nie rozpieszcza i coraz łatwiej złapać jakąś infekcję. Domowe syropy są wartościowe dla naszego zdrowia, ale mają krótki termin przydatności do spożycia. Można przechowywać je w lodówce 2-3 dni. Oto nasze sprawdzone, domowe sposoby na walkę z infekcjami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Syrop z cebuli
To chyba najbardziej popularne domowe lekarstwo na jesień. Syrop z cebuli ma słodki smak, jest delikatny i nie tylko usuwa kaszel, ale także wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega anemii. Aby go przyrządzić, obierz i drobno posiekaj 2 cebule. Przełóż je do miseczki i obficie zasyp cukrem lub zalej miodem. Naczynie przykryj i odstaw na 5 godzin, aby cebula mogła puścić sok. Po tym czasie odcedź syrop.
Syrop goździkowy
Syrop z goździków załagodzi mokry kaszel i ułatwi odkrztuszanie. Jak go przyrządzić? 6 goździków utłuczonych w moździerzu wymieszaj z filiżanką miodu spadziowego i odstaw na noc.
Syrop z buraka
Syrop z buraka również zwalcza kaszel. Nie należy go stosować późnym wieczorem, ponieważ ma działanie wykrztuśne. Dwa duże surowe buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do słoika, dodaj tyle samo miodu, ile jest buraków. Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny.
Cytryna, miód i czosnek
Połączenie cytryny, miodu i czosnku to chyba najlepszy możliwy wybór na jesienne zaziębienia. Główki czosnku przeciśnij przez praskę, zalej 1 szklanką przegotowanej, letniej wody. Dodaj 3 łyżki miodu i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zamieszaj i odstaw na dobę. Syrop można stosować profilaktycznie, rano i wieczorem na wzmocnienie układu immunologicznego.
Syrop imbirowy
Syrop imbirowy wzmacnia system odpornościowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Umyty i wyparzony korzeń imbiru pokrój w cienkie plasterki. Zalej dwiema szklankami wody i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodaj 120 g cukru i mieszaj, aż powstanie gęsty syrop.