Trwa ładowanie...

5 domowych eliksirów na odporność

Domowe sposoby na radzenie sobie z przeziębianiami znane są od wieków. Wiele roślin ma naprawdę wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Aż żal ich nie wykorzystać i nie sięgnąć po nie zamiast po gotowe suplementy, które wcale nie są lepsze od domowych, naturalnych preparatów, opartych na starych recepturach.

Domowy sposób na infekcję Domowy sposób na infekcję Źródło: Adobe Stock, fot: ©Hanna - stock.adobe.com
d3y979u
d3y979u

Sok z jarzębiny z miodem

Jeszcze teraz możemy znaleźć na drzewach wspaniałe, czerwone kiście owoców jarzębiny. Są one najlepsze właśnie po przemrożeniu – tracą wtedy swoją gorycz. Sok z jarzębiny jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy zasypać owoce cukrem i pozostawić na całą noc. Następnie podgrzewamy wszystko w rondlu, a gdy owoce zaczną puszczać wodę, dodajemy szklankę miodu. Gotujemy wszystko godzinę, a następnie przelewamy przez sito. Kilka łyżek soku dodanych do herbaty na pewno wzmocni naszą odporność.

Imbir z cytryną

Imbir od wieków używany jest w chińskiej medycynie. Ma cudowne właściwości: zabija bakterie i przyspiesza przemianę materii, pozwalając usunąć z organizmu szkodliwe substancje. Pokrojony na plasterki korzeń imbiru wrzucamy do wrzątku, dodajemy kilka łyżek miodu i sok z dwóch cytryn. Wszystko gotujemy na małym gazie kilkanaście minut, studzimy i pijemy od razu.

Herbata z czarnym bzem

Sok z czarnego bzu jest uważany za jeden z cudownych eliksirów na odporność. Nie bez powodu, bo ilość witamin i mikroelementów jest w nim ogromna. Sok możemy bez problemu kupić, najlepszy jest taki bez konserwantów i z mała ilością cukru. Wystarczy wlać go do herbaty zamiast dodawać cukier. Na pewno będziemy zdrowsi.

Nalewka z czosnku

Czosnek to jeden z najbardziej skutecznych naturalnych produktów zabijających wirusy i bakterie. Choć świeży jest bardzo ostry i nieładnie pachnie, w nalewce staje się prawdziwym przysmakiem. Wystarczy kilka główek czosnku pokroić na plasterki, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie czosnek zalewamy wódką lub spirytusem, przelać wszystko do słoika i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na kilka tygodni. Po tym czasie nalewkę przelewamy do małych butelek i odstawiamy na kilka miesięcy. Wystarczy łyżka pita dziennie, a efekt murowany.

d3y979u

Pasta z chili

I na koniec coś nieoczywistego, czyli pasta z ostrej chili z miodem. Chili, podobnie jak czosnek, to wróg bakterii i wirusów. Pastę, której możemy używać na kanapkach przygotowuje się bardzo prosto: świeże chili kroimy drobno i miksujemy z miodem oraz szczyptą soli. Pastę wkładamy do wyparzonego słoiczka i wstawiamy do lodówki. Możemy ją przechowywać kilka miesięcy.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3y979u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3y979u
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj