Trwa ładowanie...

5 domowych eliksirów na odporność

Domowe sposoby na radzenie sobie z przeziębianiami znane są od wieków. Wiele roślin ma naprawdę wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Aż żal ich nie wykorzystać i nie sięgnąć po nie zamiast po gotowe suplementy, które wcale nie są lepsze od domowych, naturalnych preparatów, opartych na starych recepturach.

Share
Domowy sposób na infekcję Domowy sposób na infekcję Źródło: Adobe Stock, fot: ©Hanna - stock.adobe.com
d2c28j5

Sok z jarzębiny z miodem

Jeszcze teraz możemy znaleźć na drzewach wspaniałe, czerwone kiście owoców jarzębiny. Są one najlepsze właśnie po przemrożeniu – tracą wtedy swoją gorycz. Sok z jarzębiny jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy zasypać owoce cukrem i pozostawić na całą noc. Następnie podgrzewamy wszystko w rondlu, a gdy owoce zaczną puszczać wodę, dodajemy szklankę miodu. Gotujemy wszystko godzinę, a następnie przelewamy przez sito. Kilka łyżek soku dodanych do herbaty na pewno wzmocni naszą odporność.

Imbir z cytryną

Imbir od wieków używany jest w chińskiej medycynie. Ma cudowne właściwości: zabija bakterie i przyspiesza przemianę materii, pozwalając usunąć z organizmu szkodliwe substancje. Pokrojony na plasterki korzeń imbiru wrzucamy do wrzątku, dodajemy kilka łyżek miodu i sok z dwóch cytryn. Wszystko gotujemy na małym gazie kilkanaście minut, studzimy i pijemy od razu.

Herbata z czarnym bzem

Sok z czarnego bzu jest uważany za jeden z cudownych eliksirów na odporność. Nie bez powodu, bo ilość witamin i mikroelementów jest w nim ogromna. Sok możemy bez problemu kupić, najlepszy jest taki bez konserwantów i z mała ilością cukru. Wystarczy wlać go do herbaty zamiast dodawać cukier. Na pewno będziemy zdrowsi.

d2c28j5

Nalewka z czosnku

Czosnek to jeden z najbardziej skutecznych naturalnych produktów zabijających wirusy i bakterie. Choć świeży jest bardzo ostry i nieładnie pachnie, w nalewce staje się prawdziwym przysmakiem. Wystarczy kilka główek czosnku pokroić na plasterki, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie czosnek zalewamy wódką lub spirytusem, przelać wszystko do słoika i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na kilka tygodni. Po tym czasie nalewkę przelewamy do małych butelek i odstawiamy na kilka miesięcy. Wystarczy łyżka pita dziennie, a efekt murowany.

Pasta z chili

I na koniec coś nieoczywistego, czyli pasta z ostrej chili z miodem. Chili, podobnie jak czosnek, to wróg bakterii i wirusów. Pastę, której możemy używać na kanapkach przygotowuje się bardzo prosto: świeże chili kroimy drobno i miksujemy z miodem oraz szczyptą soli. Pastę wkładamy do wyparzonego słoiczka i wstawiamy do lodówki. Możemy ją przechowywać kilka miesięcy.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
d2c28j5

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2c28j5
d2c28j5
Więcej tematów