5 domowych eliksirów na odporność

Domowe sposoby na radzenie sobie z przeziębianiami znane są od wieków. Wiele roślin ma naprawdę wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Aż żal ich nie wykorzystać i nie sięgnąć po nie zamiast po gotowe suplementy, które wcale nie są lepsze od domowych, naturalnych preparatów, opartych na starych recepturach.

cytryna, czosnek, miód, syrop, zdrowie, lekarstwo, mikstura, choroba, witaminy, natura, naturalne, zdrowyDomowy sposób na infekcję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Hanna - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Sok z jarzębiny z miodem

Jeszcze teraz możemy znaleźć na drzewach wspaniałe, czerwone kiście owoców jarzębiny. Są one najlepsze właśnie po przemrożeniu – tracą wtedy swoją gorycz. Sok z jarzębiny jest bardzo prosty do przygotowania. Wystarczy zasypać owoce cukrem i pozostawić na całą noc. Następnie podgrzewamy wszystko w rondlu, a gdy owoce zaczną puszczać wodę, dodajemy szklankę miodu. Gotujemy wszystko godzinę, a następnie przelewamy przez sito. Kilka łyżek soku dodanych do herbaty na pewno wzmocni naszą odporność.

Imbir z cytryną

Imbir od wieków używany jest w chińskiej medycynie. Ma cudowne właściwości: zabija bakterie i przyspiesza przemianę materii, pozwalając usunąć z organizmu szkodliwe substancje. Pokrojony na plasterki korzeń imbiru wrzucamy do wrzątku, dodajemy kilka łyżek miodu i sok z dwóch cytryn. Wszystko gotujemy na małym gazie kilkanaście minut, studzimy i pijemy od razu.

Herbata z czarnym bzem

Sok z czarnego bzu jest uważany za jeden z cudownych eliksirów na odporność. Nie bez powodu, bo ilość witamin i mikroelementów jest w nim ogromna. Sok możemy bez problemu kupić, najlepszy jest taki bez konserwantów i z mała ilością cukru. Wystarczy wlać go do herbaty zamiast dodawać cukier. Na pewno będziemy zdrowsi.

Nalewka z czosnku

Czosnek to jeden z najbardziej skutecznych naturalnych produktów zabijających wirusy i bakterie. Choć świeży jest bardzo ostry i nieładnie pachnie, w nalewce staje się prawdziwym przysmakiem. Wystarczy kilka główek czosnku pokroić na plasterki, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Po tym czasie czosnek zalewamy wódką lub spirytusem, przelać wszystko do słoika i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na kilka tygodni. Po tym czasie nalewkę przelewamy do małych butelek i odstawiamy na kilka miesięcy. Wystarczy łyżka pita dziennie, a efekt murowany.

Pasta z chili

I na koniec coś nieoczywistego, czyli pasta z ostrej chili z miodem. Chili, podobnie jak czosnek, to wróg bakterii i wirusów. Pastę, której możemy używać na kanapkach przygotowuje się bardzo prosto: świeże chili kroimy drobno i miksujemy z miodem oraz szczyptą soli. Pastę wkładamy do wyparzonego słoiczka i wstawiamy do lodówki. Możemy ją przechowywać kilka miesięcy.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja