5 chłodników idealnych na lato

Sezon na chłodniki w pełni i to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato. Na wakacyjnych stołach króluje chłodnik litewski, ogórkowy, a także owocowe zupy na zimno. Taka wersja zupy nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest bardzo zdrowy, smaczny oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również fakt, że można ją podawać z wieloma, różnymi dodatkami. Warzywne propozycje chętnie łączymy z jajkiem, a te owocowe z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. My proponujemy 5 przepisów na klasyczne i nietypowe chłodniki.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Chłodnik jagodowy

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na chłodniki w pełni i to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato. Na wakacyjnych stołach króluje chłodnik litewski, ogórkowy, a także owocowe zupy na zimno. Taka wersja zupy nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest bardzo zdrowy, smaczny oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również fakt, że można ją podawać z wieloma, różnymi dodatkami. Warzywne propozycje chętnie łączymy z jajkiem, a te owocowe z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. My proponujemy 5 przepisów warte wypróbowania chłodniki.

Składniki: 100 g jagód + kilka do dekoracji, 1 łyżka cukru, 100 ml śmietany lub jogurtu greckiego, 500 ml wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ugotowany makaron świderki do podania, listki mięty do dekoracji i dla smaku.

Jagody wrzucamy do 500 ml wrzącej wody. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 5 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy wywarem z jagód. Dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Schładzamy i podajemy z makaronem, świeżymi owocami i listkami mięty.

/ 5Chłodnik pomidorowy

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 700 g pomidorów, 2 ogórki, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 4 kromki czerstwego chleba, 6 łyżek oliwy extra virgin, 1 łyżka octu, sól i pieprz.

Namoczony wcześniej chleb miksujemy z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy zupę do dużej miski i studzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podajemy udekorowane kawałkami surowych warzyw.

/ 5Zupa Vichyssoise na zimno

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 6 młodych porów, 3 łodygi selera naciowego, garść szpinaku, łyżka oliwy, 2 ziemniaki, 2 litry wywaru z warzyw, kilka łyżek śmietany, sól i pieprz.

Na oliwie przysmażamy lekko pokrojone pory i seler. Zalewamy warzywa wywarem, dodajemy ziemniaki, szpinak i przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy śmietanę. Chłodzimy w lodówce i podajemy z grzanką lub groszkiem ptysiowym.

/ 5Chłodnik ogórkowy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 4 ogórki gruntowe, 500 ml kefiru, mały pęczek szczypiorku, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, koperek.

Ogórka myjemy i kroimy na mniejsze kawałku. Szczypiorek i koperek siekamy. Blendujemy ogórki z kefirem. Doprawiamy do smaku, dodajemy zieleninę, mieszamy i gotowe. Podajemy po schłodzeniu.

/ 5Chłodnik z awokado

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę