5 chłodników idealnych na lato
Sezon na chłodniki w pełni i to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato. Na wakacyjnych stołach króluje chłodnik litewski, ogórkowy, a także owocowe zupy na zimno. Taka wersja zupy nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest bardzo zdrowy, smaczny oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również fakt, że można ją podawać z wieloma, różnymi dodatkami. Warzywne propozycje chętnie łączymy z jajkiem, a te owocowe z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. My proponujemy 5 przepisów na klasyczne i nietypowe chłodniki.
Chłodnik jagodowy
Sezon na chłodniki w pełni i to niekwestionowany lider wśród propozycji zup na lato. Na wakacyjnych stołach króluje chłodnik litewski, ogórkowy, a także owocowe zupy na zimno. Taka wersja zupy nie tylko skutecznie orzeźwia w upalne dni, ale i jest bardzo zdrowy, smaczny oraz łatwy w przygotowaniu. Wartością dodaną tego typu zupy jest również fakt, że można ją podawać z wieloma, różnymi dodatkami. Warzywne propozycje chętnie łączymy z jajkiem, a te owocowe z makaronem lub groszkiem ptysiowym. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i preferencji smakowych. My proponujemy 5 przepisów warte wypróbowania chłodniki.
Składniki: 100 g jagód + kilka do dekoracji, 1 łyżka cukru, 100 ml śmietany lub jogurtu greckiego, 500 ml wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, ugotowany makaron świderki do podania, listki mięty do dekoracji i dla smaku.
Jagody wrzucamy do 500 ml wrzącej wody. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 5 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i hartujemy wywarem z jagód. Dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Schładzamy i podajemy z makaronem, świeżymi owocami i listkami mięty.
Chłodnik pomidorowy
Składniki: 700 g pomidorów, 2 ogórki, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 4 kromki czerstwego chleba, 6 łyżek oliwy extra virgin, 1 łyżka octu, sól i pieprz.
Namoczony wcześniej chleb miksujemy z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodajemy oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy zupę do dużej miski i studzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podajemy udekorowane kawałkami surowych warzyw.
Zupa Vichyssoise na zimno
Składniki: 6 młodych porów, 3 łodygi selera naciowego, garść szpinaku, łyżka oliwy, 2 ziemniaki, 2 litry wywaru z warzyw, kilka łyżek śmietany, sól i pieprz.
Na oliwie przysmażamy lekko pokrojone pory i seler. Zalewamy warzywa wywarem, dodajemy ziemniaki, szpinak i przyprawy. Gotujemy około 30 minut. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i dodajemy śmietanę. Chłodzimy w lodówce i podajemy z grzanką lub groszkiem ptysiowym.
Chłodnik ogórkowy
Składniki: 4 ogórki gruntowe, 500 ml kefiru, mały pęczek szczypiorku, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, koperek.
Ogórka myjemy i kroimy na mniejsze kawałku. Szczypiorek i koperek siekamy. Blendujemy ogórki z kefirem. Doprawiamy do smaku, dodajemy zieleninę, mieszamy i gotowe. Podajemy po schłodzeniu.