30 stycznia - Dzień Rogalika
Pieczywo lub słodkie wypieki w kształcie półksiężyca znamy wszyscy. Rogale cieszą się w końcu ogromną popularnością. Jednak, choć tak często goszczą na naszych stołach, wiemy o nich zaskakująco mało. Już choćby przekonanie, że inspiracją dla fantazyjnego kształtu był księżyc, jest błędne. Okazuje się, że rogale wzorowane były na… bawolich rogach.
W czasach przedchrześcijańskich składanie ofiar bogom było ważnym elementem rytualnym wielu kultur. Aby zapewnić sobie ich przychylność, ludzie poświęcali rozmaite zwierzęta, m. in. woły. Krwawe ofiary z czasem zastępowano specjalnymi wypiekami z ciasta. Nadawano im kształt, który miał symbolizować rogi zwierzęcia. Rogale takie pieczono w wielu miejscach na świecie, dzięki czemu dziś są obecne w wielu kuchniach.
Księżycowe bułki, które zjadamy chętnie na śniadanie, są pieczone najczęściej z ciasta drożdżowego. Wypieka je się w taki sposób, by chrupiąca skórka pokrywała miękkie, delikatne wnętrze. Rogaliki posypuje się czasem makiem lub grubą solą morską, ale bez posypki są równie smaczne. Do ich produkcji wykorzystuje się mąkę pszenną, co sprawia, że są bardzo delikatne. Do ciasta dodaje się też masło i cukier.
Zobacz też: Warstwowe ciasto z miodem i orzechami
Jeśli głównymi składnikami ciasta będzie mąka pszenna, drożdże i spora ilość masła, otrzymamy rogaliki maślane. Różnią się one od tradycyjnych tym, że nie mają tak chrupiącej skórki i są o wiele bardziej miękkie. Maślane rogaliki często nadziewa się dżemem lub budyniem, stanowią wtedy doskonałą przekąskę na przykład na śniadanie.
Rogale można również zrobić z kruchego ciasta. Ta odmiana najczęściej stosowana jest przez cukierników, którzy przekładają ciasto marmoladą lub dżemem, formują małe rogaliki, posypują je cukrem lub cynamonem i pieką kilkanaście minut. Małe kruche rogale są bardzo popularnym deserem w wielu krajach świata.
Ciasto francuskie to z kolei podstawa francuskich rogali, czyli croissantów. Tradycyjnie takie rogale nie zawierają nadzienia, choć u nas najpopularniejsze są te z czekoladą. Pierwszy przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku. Podobno stworzył go August Zana, właściciel piekarni przy Rue de Richelieu w Paryżu. Legend jest jednak więcej. Mówi się także o tym, że croissanty wymyślono krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel jednej z pierwszych wiedeńskich kawiarni, namówił właściciela pobliskiej piekarni, by ten zaczął wypiekać pieczywo w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.
Nie możemy, oczywiście, zapomnieć o najsłynniejszych polskich rogalach, czyli świętomarcińskich. Wyrabia się je, przede wszystkim w Wielkopolsce, na 11 listopada, czyli na dzień św. Marcina. Rogale te robi się z ciasta półfrancuskiego, a nadziewa białym makiem z cukrem, masą jajeczną, orzechami, rodzynkami i polewa lukrem z kandyzowanymi owocami. Rogale św. Marcina z Wielkopolski trafiły do cukierni w całym kraju, ale wszędzie muszą spełniać bardzo rygorystyczne zasady produkcji, by mogły być nazywane tak, jak oryginał.
Przypominające kształtem rogalik, są też słynne chińskie ciasteczka z wróżbą. Te tradycyjne chińskie słodkości wypiekane na Święto Środka Jesieni. Według legendy historia ciasteczek sięga XIV wieku. Wówczas to buntownicy mieli zapiekać w nich karteczki z wiadomością o planowanym powstaniu przeciwko Mongołom. Początkowo ciastka te miały okrągły kształt, przypominający księżyc w nowiu. Jednak imigranci z Państwa Środka w Ameryce zmniejszyli je do półksiężyca i właśnie w takich kruchych ciastkach umieszczają papierki z wróżbami.
Wybór rogali jest ogromny. 30 stycznia z pewnością każdy znajdzie księżycowy wypiek, którym będzie mógł z prawdziwą przyjemnością, uczcić "rogalowe" święto.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl