30 stycznia - Dzień Rogalika

Pieczywo lub słodkie wypieki w kształcie półksiężyca znamy wszyscy. Rogale cieszą się w końcu ogromną popularnością. Jednak, choć tak często goszczą na naszych stołach, wiemy o nich zaskakująco mało. Już choćby przekonanie, że inspiracją dla fantazyjnego kształtu był księżyc, jest błędne. Okazuje się, że rogale wzorowane były na… bawolich rogach.

30 stycznia jest obchodzony Dzień Rogalika
Źródło zdjęć: © 123RF

W czasach przedchrześcijańskich składanie ofiar bogom było ważnym elementem rytualnym wielu kultur. Aby zapewnić sobie ich przychylność, ludzie poświęcali rozmaite zwierzęta, m. in. woły. Krwawe ofiary z czasem zastępowano specjalnymi wypiekami z ciasta. Nadawano im kształt, który miał symbolizować rogi zwierzęcia. Rogale takie pieczono w wielu miejscach na świecie, dzięki czemu dziś są obecne w wielu kuchniach.

Księżycowe bułki, które zjadamy chętnie na śniadanie, są pieczone najczęściej z ciasta drożdżowego. Wypieka je się w taki sposób, by chrupiąca skórka pokrywała miękkie, delikatne wnętrze. Rogaliki posypuje się czasem makiem lub grubą solą morską, ale bez posypki są równie smaczne. Do ich produkcji wykorzystuje się mąkę pszenną, co sprawia, że są bardzo delikatne. Do ciasta dodaje się też masło i cukier.

Zobacz też: Warstwowe ciasto z miodem i orzechami

Jeśli głównymi składnikami ciasta będzie mąka pszenna, drożdże i spora ilość masła, otrzymamy rogaliki maślane. Różnią się one od tradycyjnych tym, że nie mają tak chrupiącej skórki i są o wiele bardziej miękkie. Maślane rogaliki często nadziewa się dżemem lub budyniem, stanowią wtedy doskonałą przekąskę na przykład na śniadanie.

Rogale można również zrobić z kruchego ciasta. Ta odmiana najczęściej stosowana jest przez cukierników, którzy przekładają ciasto marmoladą lub dżemem, formują małe rogaliki, posypują je cukrem lub cynamonem i pieką kilkanaście minut. Małe kruche rogale są bardzo popularnym deserem w wielu krajach świata.

Ciasto francuskie to z kolei podstawa francuskich rogali, czyli croissantów. Tradycyjnie takie rogale nie zawierają nadzienia, choć u nas najpopularniejsze są te z czekoladą. Pierwszy przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku. Podobno stworzył go August Zana, właściciel piekarni przy Rue de Richelieu w Paryżu. Legend jest jednak więcej. Mówi się także o tym, że croissanty wymyślono krótko po zakończeniu oblężenia Wiednia w 1683 roku. Podobno to polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel jednej z pierwszych wiedeńskich kawiarni, namówił właściciela pobliskiej piekarni, by ten zaczął wypiekać pieczywo w kształcie półksiężyca, aby upamiętnić zwycięstwo nad tureckimi wojskami.

Nie możemy, oczywiście, zapomnieć o najsłynniejszych polskich rogalach, czyli świętomarcińskich. Wyrabia się je, przede wszystkim w Wielkopolsce, na 11 listopada, czyli na dzień św. Marcina. Rogale te robi się z ciasta półfrancuskiego, a nadziewa białym makiem z cukrem, masą jajeczną, orzechami, rodzynkami i polewa lukrem z kandyzowanymi owocami. Rogale św. Marcina z Wielkopolski trafiły do cukierni w całym kraju, ale wszędzie muszą spełniać bardzo rygorystyczne zasady produkcji, by mogły być nazywane tak, jak oryginał.

Przypominające kształtem rogalik, są też słynne chińskie ciasteczka z wróżbą. Te tradycyjne chińskie słodkości wypiekane na Święto Środka Jesieni. Według legendy historia ciasteczek sięga XIV wieku. Wówczas to buntownicy mieli zapiekać w nich karteczki z wiadomością o planowanym powstaniu przeciwko Mongołom. Początkowo ciastka te miały okrągły kształt, przypominający księżyc w nowiu. Jednak imigranci z Państwa Środka w Ameryce zmniejszyli je do półksiężyca i właśnie w takich kruchych ciastkach umieszczają papierki z wróżbami.

Wybór rogali jest ogromny. 30 stycznia z pewnością każdy znajdzie księżycowy wypiek, którym będzie mógł z prawdziwą przyjemnością, uczcić "rogalowe" święto.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami