Pyszne rogaliki i drożdżówki z programy "Bake Off - Ale Ciacho"

Idealne na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

"Bake Off - Ale Ciacho" to kulinarne show dla miłośników cukiernictwa i wypieków. Zgodnie z zasadami programu, uczestnicy zmierzają się ze specjalnymi zadaniami autorskimi. W drugim odcinku podjęli temat słodkich, drożdżowych bułeczek. Nam do gustu przypadły wypieki, które przygotował Antek Rochala. Oto przepisy na "półksiężyce i zakręcone spodki".

Przepis na rogaliki

Składniki: 225 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 110 g śmietany 18 proc., 125 ml mleka, 1 jajko, 50 g cukru, 40 g masła roztopionego, 1 szczypta soli.

Farsz: 3 gruszki pocięte w kostkę, 100 ml likieru migdałowego, 100 g migdałów w płatkach, 50 g rodzynek, 50 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g posiekanej gorzkiej czekolady. Dodatkowo: roztrzepane jajko.

W letnim mleku rozpuścić drożdże i 30 g cukru. Przykryć ścierką i zostawić na 15 minut. W garnuszku rozpuścić masło, ostudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, śmietanę, rozczyn i masło. Przykryć i zostawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na stole pokrytym mąką na okrągły placek. Następnie pociąć na spore trójkąty (ok.10). Składniki na farsz lekko podgotować w rondlu. Na każdy trójkąt nałożyć około 1-2 łyżki farszu. Zawinąć trójkąty w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Posmarować jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Rogi rogalików oblać czekoladą i obsypać płatkami migdałów.

Przepis na drożdżówki

Składniki: 250 g mąki pszennej, 125 ml mleka, 30 g cukru, 12,5 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 1 małe jajko.
Nadzienie: 300 g jagód, 3 łyżki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 250 g mascarpone, 1 aromat migdałowy, 1 jajko.
Lukier: 150 g cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody.
Kruszonka:200 g mąki, 100g masła, 100 g cukru.
Dodatkowo: roztrzepane jajko.

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 50 g mąki. Przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko, masło i rozczyn. Zmiksować. Zakryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć a podłużne paski o szerokości ok 6-7 cm. Jagody, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać. Mascarpone, cukier, jajko, aromat wymieszać. Paski ciasta posmarować masą mascarpone, następnie jagodową. Zawinąć w ślimaczki. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Masło, cukier i mąkę zmiksować. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wodę zmieszać z cukrem, polać upieczone bułeczki.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Źródło artykułu: TVP2

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany