Pyszne rogaliki i drożdżówki z programy "Bake Off - Ale Ciacho"

Idealne na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

"Bake Off - Ale Ciacho" to kulinarne show dla miłośników cukiernictwa i wypieków. Zgodnie z zasadami programu, uczestnicy zmierzają się ze specjalnymi zadaniami autorskimi. W drugim odcinku podjęli temat słodkich, drożdżowych bułeczek. Nam do gustu przypadły wypieki, które przygotował Antek Rochala. Oto przepisy na "półksiężyce i zakręcone spodki".

Przepis na rogaliki

Składniki: 225 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 110 g śmietany 18 proc., 125 ml mleka, 1 jajko, 50 g cukru, 40 g masła roztopionego, 1 szczypta soli.

Farsz: 3 gruszki pocięte w kostkę, 100 ml likieru migdałowego, 100 g migdałów w płatkach, 50 g rodzynek, 50 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g posiekanej gorzkiej czekolady. Dodatkowo: roztrzepane jajko.

W letnim mleku rozpuścić drożdże i 30 g cukru. Przykryć ścierką i zostawić na 15 minut. W garnuszku rozpuścić masło, ostudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, śmietanę, rozczyn i masło. Przykryć i zostawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na stole pokrytym mąką na okrągły placek. Następnie pociąć na spore trójkąty (ok.10). Składniki na farsz lekko podgotować w rondlu. Na każdy trójkąt nałożyć około 1-2 łyżki farszu. Zawinąć trójkąty w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Posmarować jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Rogi rogalików oblać czekoladą i obsypać płatkami migdałów.

Przepis na drożdżówki

Składniki: 250 g mąki pszennej, 125 ml mleka, 30 g cukru, 12,5 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 1 małe jajko.
Nadzienie: 300 g jagód, 3 łyżki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 250 g mascarpone, 1 aromat migdałowy, 1 jajko.
Lukier: 150 g cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody.
Kruszonka:200 g mąki, 100g masła, 100 g cukru.
Dodatkowo: roztrzepane jajko.

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 50 g mąki. Przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko, masło i rozczyn. Zmiksować. Zakryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć a podłużne paski o szerokości ok 6-7 cm. Jagody, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać. Mascarpone, cukier, jajko, aromat wymieszać. Paski ciasta posmarować masą mascarpone, następnie jagodową. Zawinąć w ślimaczki. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Masło, cukier i mąkę zmiksować. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wodę zmieszać z cukrem, polać upieczone bułeczki.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Źródło artykułu: TVP2
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości