Trwa ładowanie...
d126hba

Pyszne rogaliki i drożdżówki z programy "Bake Off - Ale Ciacho"

Idealne na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Pyszne rogaliki i drożdżówki z programy "Bake Off - Ale Ciacho"
(TVP2)
d126hba

"Bake Off - Ale Ciacho" to kulinarne show dla miłośników cukiernictwa i wypieków. Zgodnie z zasadami programu, uczestnicy zmierzają się ze specjalnymi zadaniami autorskimi. W drugim odcinku podjęli temat słodkich, drożdżowych bułeczek. Nam do gustu przypadły wypieki, które przygotował Antek Rochala. Oto przepisy na "półksiężyce i zakręcone spodki".

Przepis na rogaliki

Składniki: 225 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 110 g śmietany 18 proc., 125 ml mleka, 1 jajko, 50 g cukru, 40 g masła roztopionego, 1 szczypta soli.

d126hba

Farsz: 3 gruszki pocięte w kostkę, 100 ml likieru migdałowego, 100 g migdałów w płatkach, 50 g rodzynek, 50 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g posiekanej gorzkiej czekolady. Dodatkowo: roztrzepane jajko.

W letnim mleku rozpuścić drożdże i 30 g cukru. Przykryć ścierką i zostawić na 15 minut. W garnuszku rozpuścić masło, ostudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, śmietanę, rozczyn i masło. Przykryć i zostawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na stole pokrytym mąką na okrągły placek. Następnie pociąć na spore trójkąty (ok.10). Składniki na farsz lekko podgotować w rondlu. Na każdy trójkąt nałożyć około 1-2 łyżki farszu. Zawinąć trójkąty w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Posmarować jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Rogi rogalików oblać czekoladą i obsypać płatkami migdałów.

Przepis na drożdżówki

Składniki: 250 g mąki pszennej, 125 ml mleka, 30 g cukru, 12,5 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 1 małe jajko.
Nadzienie: 300 g jagód, 3 łyżki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 250 g mascarpone, 1 aromat migdałowy, 1 jajko.
Lukier: 150 g cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody.
Kruszonka:200 g mąki, 100g masła, 100 g cukru.
Dodatkowo: roztrzepane jajko.

d126hba

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 50 g mąki. Przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko, masło i rozczyn. Zmiksować. Zakryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć a podłużne paski o szerokości ok 6-7 cm. Jagody, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać. Mascarpone, cukier, jajko, aromat wymieszać. Paski ciasta posmarować masą mascarpone, następnie jagodową. Zawinąć w ślimaczki. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Masło, cukier i mąkę zmiksować. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wodę zmieszać z cukrem, polać upieczone bułeczki.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Pyszny tort czarnoleski

d126hba

Ciasto francuskie z kolorowym farszem. Banalna przekąska na ostro

d126hba

Podziel się opinią

Share

d126hba

d126hba