Pyszne rogaliki i drożdżówki z programy "Bake Off - Ale Ciacho"

Idealne na podwieczorek lub słodkie drugie śniadanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

"Bake Off - Ale Ciacho" to kulinarne show dla miłośników cukiernictwa i wypieków. Zgodnie z zasadami programu, uczestnicy zmierzają się ze specjalnymi zadaniami autorskimi. W drugim odcinku podjęli temat słodkich, drożdżowych bułeczek. Nam do gustu przypadły wypieki, które przygotował Antek Rochala. Oto przepisy na "półksiężyce i zakręcone spodki".

Przepis na rogaliki

Składniki: 225 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 110 g śmietany 18 proc., 125 ml mleka, 1 jajko, 50 g cukru, 40 g masła roztopionego, 1 szczypta soli.

Farsz: 3 gruszki pocięte w kostkę, 100 ml likieru migdałowego, 100 g migdałów w płatkach, 50 g rodzynek, 50 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30 g posiekanej gorzkiej czekolady. Dodatkowo: roztrzepane jajko.

W letnim mleku rozpuścić drożdże i 30 g cukru. Przykryć ścierką i zostawić na 15 minut. W garnuszku rozpuścić masło, ostudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól. Dodać jajko, śmietanę, rozczyn i masło. Przykryć i zostawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na stole pokrytym mąką na okrągły placek. Następnie pociąć na spore trójkąty (ok.10). Składniki na farsz lekko podgotować w rondlu. Na każdy trójkąt nałożyć około 1-2 łyżki farszu. Zawinąć trójkąty w rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Posmarować jajkiem, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Rogi rogalików oblać czekoladą i obsypać płatkami migdałów.

Przepis na drożdżówki

Składniki: 250 g mąki pszennej, 125 ml mleka, 30 g cukru, 12,5 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki soli, 1 małe jajko.
Nadzienie: 300 g jagód, 3 łyżki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 250 g mascarpone, 1 aromat migdałowy, 1 jajko.
Lukier: 150 g cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody.
Kruszonka:200 g mąki, 100g masła, 100 g cukru.
Dodatkowo: roztrzepane jajko.

Letnie mleko wymieszać z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 50 g mąki. Przykryć ścierką i odstawić na 20 minut. Resztę mąki wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko, masło i rozczyn. Zmiksować. Zakryć ścierką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na prostokąt i pociąć a podłużne paski o szerokości ok 6-7 cm. Jagody, mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszać. Mascarpone, cukier, jajko, aromat wymieszać. Paski ciasta posmarować masą mascarpone, następnie jagodową. Zawinąć w ślimaczki. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Masło, cukier i mąkę zmiksować. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wodę zmieszać z cukrem, polać upieczone bułeczki.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Źródło artykułu: TVP2

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje