3 pomysły na słone wypieki z ciasta francuskiego. Pyszne, proste i szybkie
Słone przekąski z ciasta francuskiego umilą każdy wieczór z rodziną, czy imprezę ze znajomymi. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie. W połączeniu z sałatką można zabrać je także ze sobą do pracy na lunch.
Roladki z pesto
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- Kilka łyżek pesto
Sposób przygotowania:
- Kroimy ciasto na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy dość cienko porcję pesto.
- Zwijamy prostokąty jak roladki, lekko przyciskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu aż roladki złapią złoty kolor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wariacje na temat ciasta francuskiego: z pomidorami i mozzarellą
Sakiewki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- suszone pomidory
- Serek biały kanapkowy
- sól, pieprz
- suszone oregano
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Cebule i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż się rozmrozi.
- Doprawiamy do smaku. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski.
- Ciasto kroimy na kwadraty i na każdym kwadracie kładziemy trochę szpinaku, pomidorów i płaską łyżeczkę serka. Zwijamy wszystkie cztery rogi do środka i przyciskamy.
- Roztrzepujemy żółtko z mlekiem i taką glazurą smarujemy każdą sakiewkę.
- Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy sakiewki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.
Parówki w cieście francuskim
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 parówek z szynki
- 50 g żółtego sera
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty. Muszą one być podobnej długości, co nasze parówki.
- Na środek każdego prostokąta kładziemy parówkę i ser żółty. Zawijamy.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Parówki w cieście smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.