3 pomysły na słone wypieki z ciasta francuskiego. Pyszne, proste i szybkie

Słone przekąski z ciasta francuskiego umilą każdy wieczór z rodziną, czy imprezę ze znajomymi. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie. W połączeniu z sałatką można zabrać je także ze sobą do pracy na lunch.

wypieki z ciasta francuskiegowypieki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki z pesto

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek pesto

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy ciasto na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy dość cienko porcję pesto.
  2. Zwijamy prostokąty jak roladki, lekko przyciskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu aż roladki złapią złoty kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wariacje na temat ciasta francuskiego: z pomidorami i mozzarellą

Sakiewki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • Serek biały kanapkowy
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż się rozmrozi.
  2. Doprawiamy do smaku. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski.
  3. Ciasto kroimy na kwadraty i na każdym kwadracie kładziemy trochę szpinaku, pomidorów i płaską łyżeczkę serka. Zwijamy wszystkie cztery rogi do środka i przyciskamy.
  4. Roztrzepujemy żółtko z mlekiem i taką glazurą smarujemy każdą sakiewkę.
  5. Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy sakiewki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek z szynki
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty. Muszą one być podobnej długości, co nasze parówki.
  2. Na środek każdego prostokąta kładziemy parówkę i ser żółty. Zawijamy.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Parówki w cieście smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał