Trwa ładowanie...

3 pomysły na słone wypieki z ciasta francuskiego. Pyszne, proste i szybkie

Słone przekąski z ciasta francuskiego umilą każdy wieczór z rodziną, czy imprezę ze znajomymi. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie. W połączeniu z sałatką można zabrać je także ze sobą do pracy na lunch.

wypieki z ciasta francuskiegowypieki z ciasta francuskiegoŹródło: Adobe Stock
d2cnfso
d2cnfso

Roladki z pesto

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek pesto

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy ciasto na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy dość cienko porcję pesto.
  2. Zwijamy prostokąty jak roladki, lekko przyciskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu aż roladki złapią złoty kolor.
d2cnfso

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wariacje na temat ciasta francuskiego: z pomidorami i mozzarellą

Sakiewki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • Serek biały kanapkowy
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż się rozmrozi.
  2. Doprawiamy do smaku. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski.
  3. Ciasto kroimy na kwadraty i na każdym kwadracie kładziemy trochę szpinaku, pomidorów i płaską łyżeczkę serka. Zwijamy wszystkie cztery rogi do środka i przyciskamy.
  4. Roztrzepujemy żółtko z mlekiem i taką glazurą smarujemy każdą sakiewkę.
  5. Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy sakiewki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.
d2cnfso

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek z szynki
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty. Muszą one być podobnej długości, co nasze parówki.
  2. Na środek każdego prostokąta kładziemy parówkę i ser żółty. Zawijamy.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Parówki w cieście smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2cnfso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj