3 pomysły na słone wypieki z ciasta francuskiego. Pyszne, proste i szybkie

Słone przekąski z ciasta francuskiego umilą każdy wieczór z rodziną, czy imprezę ze znajomymi. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie. W połączeniu z sałatką można zabrać je także ze sobą do pracy na lunch.

wypieki z ciasta francuskiegowypieki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki z pesto

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek pesto

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy ciasto na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy dość cienko porcję pesto.
  2. Zwijamy prostokąty jak roladki, lekko przyciskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu aż roladki złapią złoty kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wariacje na temat ciasta francuskiego: z pomidorami i mozzarellą

Sakiewki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • Serek biały kanapkowy
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż się rozmrozi.
  2. Doprawiamy do smaku. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski.
  3. Ciasto kroimy na kwadraty i na każdym kwadracie kładziemy trochę szpinaku, pomidorów i płaską łyżeczkę serka. Zwijamy wszystkie cztery rogi do środka i przyciskamy.
  4. Roztrzepujemy żółtko z mlekiem i taką glazurą smarujemy każdą sakiewkę.
  5. Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy sakiewki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek z szynki
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty. Muszą one być podobnej długości, co nasze parówki.
  2. Na środek każdego prostokąta kładziemy parówkę i ser żółty. Zawijamy.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Parówki w cieście smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne