3 pomysły na słone wypieki z ciasta francuskiego. Pyszne, proste i szybkie

Słone przekąski z ciasta francuskiego umilą każdy wieczór z rodziną, czy imprezę ze znajomymi. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie. W połączeniu z sałatką można zabrać je także ze sobą do pracy na lunch.

wypieki z ciasta francuskiegowypieki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki z pesto

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek pesto

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy ciasto na prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy dość cienko porcję pesto.
  2. Zwijamy prostokąty jak roladki, lekko przyciskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do czasu aż roladki złapią złoty kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wariacje na temat ciasta francuskiego: z pomidorami i mozzarellą

Sakiewki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone pomidory
  • Serek biały kanapkowy
  • sól, pieprz
  • suszone oregano
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Cebule i czosnek drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy przez kilka minut. Dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż się rozmrozi.
  2. Doprawiamy do smaku. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski.
  3. Ciasto kroimy na kwadraty i na każdym kwadracie kładziemy trochę szpinaku, pomidorów i płaską łyżeczkę serka. Zwijamy wszystkie cztery rogi do środka i przyciskamy.
  4. Roztrzepujemy żółtko z mlekiem i taką glazurą smarujemy każdą sakiewkę.
  5. Układamy je na papierze do pieczenia. Wkładamy sakiewki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.

Parówki w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 parówek z szynki
  • 50 g żółtego sera
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty. Muszą one być podobnej długości, co nasze parówki.
  2. Na środek każdego prostokąta kładziemy parówkę i ser żółty. Zawijamy.
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Parówki w cieście smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziołami.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości