Co zrobić z ciasta francuskiego? Jak je wykorzystać?

Ciasto francuskie jest bardzo kruche i delikatne. Wyróżnia się listkową strukturą, składającą się z wielu cieniutkich warstw. Ciasto francuskie można wykorzystać w kuchni zarówno na słodko, jak i na słono. Zobaczcie nasze inspiracje.

ciasto francuskieDobrze mieć w lodówce rulon ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta
1

Czy ciasto francuskie pochodzi z Francji?

Ciasto wypiekane z oliwą, bardzo podobne do francuskiego, znane było już starożytnym Grekom i Rzymianom. Wielce prawdopodobne, że ciasto francuskie było popularne we Francji już w średniowieczu, jednak pierwszy dokładny przepis na nie znajduje się pod hasłem pâte feuilletée we francuskiej książce kucharskiej z 1650 roku.

Polskiej tradycji kulinarnej ciasto francuskie znane jest co najmniej od wieku XVIII – Jędrzej Kitowicz wspomina o nim w swoim "Opisie obyczajów za panowania Augusta III". Co ciekawe, na Kaszubach do dziś kultywowana jest legenda, która mówi, że lokalny specjał - ciasto nazywane listkowym, zostało rozsławione na skalę światową przez Francuzów, którzy wizytowali wraz z Napoleonem w Gdańsku w 1807 roku. Zatem może ciasto francuskie wcale nie powinno nazywać się francuskie, ale polskie albo kaszubskie?

Najlepsze francuskie desery

Przepis na domowe ciasto francuskie

Składniki:

  • 250 mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 125 ml wody,
  • łyżeczka octu,
  • ½ łyżeczki soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do miski wsyp przesianą przez sito mąkę, a do kubeczka wlej wodę, dodaj ocet, sól i dokładnie wymieszaj, aż ostatni składnik się rozpuści.
  2. W rondelku rozpuść 50 g masła. Teraz kiedy wszystkie składniki masz gotowe, połącz je ze sobą i ugniataj ciasto, aż uzyskasz elastyczną konsystencję.
  3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż je do lodówki na minimum godzinę.
  4. Schłodzone i zawinięte w folię spożywczą lub papier do pieczenia masło rozwałkuj na grubość 2 cm, uformuj je w kwadrat i zawiń w folię spożywczą.
  5. Kiedy masa maślana jest gotowa, włóż ją do lodówki. Gdy ciasto odleży już swoje w chłodzie, wyciągnij je.
  6. Blat lub stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj ciasto tak, by jego forma przypominała kwadrat. Pamiętaj, by środek był nieco grubszy od krawędzi.
  7. Teraz na samym środku połóż schłodzone masło i zawiń je w ciasto "na zakładkę" (prawa, lewa góra, dół – "na kopertę").
  8. Przystępujemy do wałkowania – zrób to tak, by powstał prostokąt, który jest trzykrotnie dłuższy niż szerszy. Wałek prowadź od środka ku brzegom i na tyle delikatnie, by masło nie przebijało się przez ciasto. Jeżeli jednak tak się stanie – nie panikuj. Ciasto będziesz jeszcze kilkukrotnie składać i wałkować. Po prostu następnym razem bądź bardziej ostrożny.
  9. Kiedy otrzymasz już idealny prostokąt, złóż ciasto na trzy (krótsze krawędzie do środka - tak jak na powyższym obrazku). Zawiń je w folię i włóż do lodówki na minimum godzinę.
  10. Po tym czasie wyjmij je i znów rozwałkuj na kształt prostokąta trzy razy dłuższego niż szerszego. Złóż go ponownie "na trzy" i wałkuj. Teraz uwaga! Ciasto wałkuj odwrócone o 90 stopni niż podczas pierwszego wałkowania – zapobiegnie to rozwarstwianiu się ciasta.
  11. Ponownie zawiń je w folię i włóż do lodówki na godzinę. Powyższy punkt powtórz minimum dwa razy, ale najlepiej, jeżeli zrobisz to jeszcze sześć razy – wówczas powstanie wielolistkowe ciasto francuskie.
  12. Kiedy ciasto jest już gotowe po kilkukrotnym wałkowaniu i składaniu, możemy przejść do ostatniego kroku – wyjmij je z lodówki, posyp blat mąką i rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm.
Ciasto francuskie
© 123RF

Co zrobić z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie wykorzystywane jest w produkcji rogalików, ciastek z nadzieniem owocowym bądź serowym. Ciekawie prezentują się ciasteczka z ciasta francuskiego, dodatkowo posmarowane jajkiem i posypane cukrem. Wyśmienicie smakują ciastka z nadzieniem np. z kremu budyniowego, śmietankowego, masy makowej czy konfitur. Z ciasta francuskiego wykonywane są różnego rodzaju tarty, pierogi, rożki, ciastka polane miodem i doprawione przyprawami, np. cynamonem.

Jeśli chodzi o wykorzystanie ciasta francuskiego w słonej odsłonie, to znalazło ono wykorzystanie np. w przyrządzeniu pasztecików, paluszków czy vol-au-vent z nadzieniem drobiowym. Do wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego można użyć warzyw sezonowych, ale także mrożonych (szpinaku, groszku). Ze słonym ciastem francuskim świetnie komponują się nadzienia z buraczków, botwinki, bakłażanów, porów czy cukinii. Z powodzeniem można łączyć je z owocami morza i mięsem (np. zawijana polędwica).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne