Trwa ładowanie...

Wariacje na temat ciasta francuskiego: z kurczakiem i budyniem

Ze szpinakiem, z kurczakiem, owocami czy czekoladą. Dania z ciasta francuskiego to szybki pomysł na przygotowanie efektownej przekąski, dania głównego albo słodkiego deseru. Zazwyczaj sięgamy jednak po gotowe opakowanie ciasta francuskiego, ulegając błędnej opinii, że jest trudne w przygotowaniu. Oczywiście, można kupić mrożone, ale domowe jest smaczniejsze i pozbawione konserwantów. Mamy też pewność, że jest świeże. Andrzej Polan zdradził w "Dzień Dobry TVN", jak samemu przygotować ciasto francuskie. Kucharz zaproponował w wersji słodkiej: z budyniem, czekoladą czy marmoladą oraz na słono: z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem.
W każdej wersji możemy podawać na zimno lub na gorąco albo na zimo.

d4i1ksi
d4i1ksi

Ze szpinakiem, z kurczakiem, owocami czy czekoladą. Dania z ciasta francuskiego to szybki pomysł na przygotowanie efektownej przekąski, dania głównego albo słodkiego deseru. Zazwyczaj sięgamy jednak po gotowe opakowanie ciasta francuskiego, ulegając stereotypowi, że jest trudne w przygotowaniu. Domowe jest smaczniejsze i pozbawione konserwantów. Mamy też pewność, że jest świeże.

Andrzej Polan zdradził w "Dzień Dobry TVN", jak samemu przygotować ciasto francuskie. Kucharz zaproponował też przepisy na dania wersji słodkiej: z budyniem, czekoladą czy marmoladą oraz na słono: z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem. W każdej wersji możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Przepis na ciasto francuskie

Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
500 g masła
1 łyżka soli
200 ml wody

Przygotowanie: Wodę łączymy z solą. Obie mąki łączymy razem, dodajemy rozpuszczone masło (75 g), wodę z solą i zagniatamy ciasto. Zagniecione zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałe masło w temperaturze pokojowej ucieramy, wykładamy na folię spożywczą, rozkładamy i formujemy prostokąt o grubości około 2 cm, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto podstawowe czyli to z mąką rozwałkowujemy na kwadrat, ale w taki sposób, żeby środek pozostał grubszy. Wykładamy masło w prostokącie. Nakładamy na wierzch cieńsze części ciasta podstawowego i rozwałkowujemy na prostokąt, a następnie wstawiamy do lodówki. Czynność wałkowania powinniśmy powtórzyć sześciokrotnie.

Francuz z pomidorami

Składniki:

2 sztuki ciasta francuskiego
1 sztuka pomidora pellati
200 g sera mozzarella tartego
3 jajka

d4i1ksi

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy, smarujemy pomidorami, posypujemy serem, przykrywamy drugim ciastem. Wykrawamy okrąg, nacinamy jak promyki słońca, każdy zwijamy i na koniec smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor około 20 minut.

d4i1ksi
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i1ksi
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj