Wariacje na temat ciasta francuskiego: z kurczakiem i budyniem

Ze szpinakiem, z kurczakiem, owocami czy czekoladą. Dania z ciasta francuskiego to szybki pomysł na przygotowanie efektownej przekąski, dania głównego albo słodkiego deseru. Zazwyczaj sięgamy jednak po gotowe opakowanie ciasta francuskiego, ulegając błędnej opinii, że jest trudne w przygotowaniu. Oczywiście, można kupić mrożone, ale domowe jest smaczniejsze i pozbawione konserwantów. Mamy też pewność, że jest świeże. Andrzej Polan zdradził w "Dzień Dobry TVN", jak samemu przygotować ciasto francuskie. Kucharz zaproponował w wersji słodkiej: z budyniem, czekoladą czy marmoladą oraz na słono: z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem.
W każdej wersji możemy podawać na zimno lub na gorąco albo na zimo.

Ze szpinakiem, z kurczakiem, owocami czy czekoladą. Dania z ciasta francuskiego to szybki pomysł na przygotowanie efektownej przekąski, dania głównego albo słodkiego deseru. Zazwyczaj sięgamy jednak po gotowe opakowanie ciasta francuskiego, ulegając stereotypowi, że jest trudne w przygotowaniu. Domowe jest smaczniejsze i pozbawione konserwantów. Mamy też pewność, że jest świeże.

Andrzej Polan zdradził w "Dzień Dobry TVN", jak samemu przygotować ciasto francuskie. Kucharz zaproponował też przepisy na dania wersji słodkiej: z budyniem, czekoladą czy marmoladą oraz na słono: z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem. W każdej wersji możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Przepis na ciasto francuskie

Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
500 g masła
1 łyżka soli
200 ml wody

Przygotowanie: Wodę łączymy z solą. Obie mąki łączymy razem, dodajemy rozpuszczone masło (75 g), wodę z solą i zagniatamy ciasto. Zagniecione zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałe masło w temperaturze pokojowej ucieramy, wykładamy na folię spożywczą, rozkładamy i formujemy prostokąt o grubości około 2 cm, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto podstawowe czyli to z mąką rozwałkowujemy na kwadrat, ale w taki sposób, żeby środek pozostał grubszy. Wykładamy masło w prostokącie. Nakładamy na wierzch cieńsze części ciasta podstawowego i rozwałkowujemy na prostokąt, a następnie wstawiamy do lodówki. Czynność wałkowania powinniśmy powtórzyć sześciokrotnie.

Francuz z pomidorami

Składniki:

2 sztuki ciasta francuskiego
1 sztuka pomidora pellati
200 g sera mozzarella tartego
3 jajka

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy, smarujemy pomidorami, posypujemy serem, przykrywamy drugim ciastem. Wykrawamy okrąg, nacinamy jak promyki słońca, każdy zwijamy i na koniec smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor około 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm