Wariacje na temat ciasta francuskiego: z kurczakiem i budyniem

Ze szpinakiem, z kurczakiem, owocami czy czekoladą. Dania z ciasta francuskiego to szybki pomysł na przygotowanie efektownej przekąski, dania głównego albo słodkiego deseru. Zazwyczaj sięgamy jednak po gotowe opakowanie ciasta francuskiego, ulegając błędnej opinii, że jest trudne w przygotowaniu. Oczywiście, można kupić mrożone, ale domowe jest smaczniejsze i pozbawione konserwantów. Mamy też pewność, że jest świeże. Andrzej Polan zdradził w "Dzień Dobry TVN", jak samemu przygotować ciasto francuskie. Kucharz zaproponował w wersji słodkiej: z budyniem, czekoladą czy marmoladą oraz na słono: z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem, ziemniakami i groszkiem.
W każdej wersji możemy podawać na zimno lub na gorąco albo na zimo.

Ze szpinakiem, z kurczakiem, owocami czy czekoladą. Dania z ciasta francuskiego to szybki pomysł na przygotowanie efektownej przekąski, dania głównego albo słodkiego deseru. Zazwyczaj sięgamy jednak po gotowe opakowanie ciasta francuskiego, ulegając stereotypowi, że jest trudne w przygotowaniu. Domowe jest smaczniejsze i pozbawione konserwantów. Mamy też pewność, że jest świeże.

Andrzej Polan zdradził w "Dzień Dobry TVN", jak samemu przygotować ciasto francuskie. Kucharz zaproponował też przepisy na dania wersji słodkiej: z budyniem, czekoladą czy marmoladą oraz na słono: z pomidorami i mozzarellą lub z kurczakiem. W każdej wersji możemy podawać na zimno lub na gorąco.

Przepis na ciasto francuskie

Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g mąki krupczatki
500 g masła
1 łyżka soli
200 ml wody

Przygotowanie: Wodę łączymy z solą. Obie mąki łączymy razem, dodajemy rozpuszczone masło (75 g), wodę z solą i zagniatamy ciasto. Zagniecione zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę. Pozostałe masło w temperaturze pokojowej ucieramy, wykładamy na folię spożywczą, rozkładamy i formujemy prostokąt o grubości około 2 cm, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ciasto podstawowe czyli to z mąką rozwałkowujemy na kwadrat, ale w taki sposób, żeby środek pozostał grubszy. Wykładamy masło w prostokącie. Nakładamy na wierzch cieńsze części ciasta podstawowego i rozwałkowujemy na prostokąt, a następnie wstawiamy do lodówki. Czynność wałkowania powinniśmy powtórzyć sześciokrotnie.

Francuz z pomidorami

Składniki:

2 sztuki ciasta francuskiego
1 sztuka pomidora pellati
200 g sera mozzarella tartego
3 jajka

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy, smarujemy pomidorami, posypujemy serem, przykrywamy drugim ciastem. Wykrawamy okrąg, nacinamy jak promyki słońca, każdy zwijamy i na koniec smarujemy jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor około 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie