Smak wakacji
Gofry to smakołyki, które kojarzą się przede wszystkim z wakacjami nad morzem. Kupowane w budce, polane bitą śmietaną w sprayu i z garstką owoców nie są jednak odpowiednim posiłkiem. Gofry najlepiej zrobić w domu. Wypróbujcie nasze przepisy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gofry jak z budki nad morzem
Składniki: 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego.
Przygotowanie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj całość. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz na rumiany kolor (3-4 minuty). Gotowe gofry wystudź na kratce i podaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry czekoladowe
Składniki: 500 g mąki, 600 ml mleka, tabliczka gorzkiej czekolady, 100 g masła, 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego, 4 jajka, 1 białko, 200 ml wody mineralnej gazowanej. Dodatkowo bita śmietana i maliny lub inne sezonowe owoce.
Przygotowanie: białka ubij na sztywno, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masłem. Żółtka połącz z mlekiem, mąką i dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj i na koniec dodaj ubite białka. Gofry wypiekaj w gofrownicy. Podawaj z bitą śmietaną i malinami.
Gofry z patelni
Składniki: jajko, ¾ szklanki mleka, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ łyżeczka soli, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła roztopionego masła, 3 łyżki cukru (opcjonalnie).
Przygotowanie: do miski wbij jajko i rozkłóć je razem z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszaj całość. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylej na nią porcję ciasta. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej ze stron. Usmażone gofry podaj z bitą śmietaną, dżemem lub syropem klonowym i sezonowymi owocami.
Gofry belgijskie
Składniki: 3 jajka, 1/2 szkl. ciepłego mleka, 220 g masła, 2 łyżeczki suchych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie: w rondelku rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia. Jajka roztrzep widelcem. W dużej misce połącz mokre składniki. Dodaj przesianą mąkę i drożdże. Wymieszaj i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Gofrownicę natłuść i rozgrzej. Wylewaj chochelką porcję ciasta na środek każdego "okienka". Piecz, aż gofry będą złote (pilnuj, by się nie przypaliły). Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wytrawne gofry
Składniki: 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2/3 szk. mleka, 1,2 szklanki tartego parmezanu, 1 łyżeczka oregano, 4 łyżki posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Gofrownicę natłuść i rozgrzej. Nakładaj ciasto chochelką i smaż, aż gofry się zarumienią.