WAŻNE
TERAZ

Znamy pierwszą finalistkę WTA Finals! Rybakina lepsza

25 marca - dzień gofra. Sprawdzony przepis na gofry

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Smak wakacji

Obraz
© 123RF

Gofry to smakołyki, które kojarzą się przede wszystkim z wakacjami nad morzem. Kupowane w budce, polane bitą śmietaną w sprayu i z garstką owoców nie są jednak odpowiednim posiłkiem. Gofry najlepiej zrobić w domu. Wypróbujcie nasze przepisy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gofry jak z budki nad morzem

Obraz
© iStock.com

Składniki: 2 jajka, 2 szklanki mąki, 2 szklanki mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli, 2 łyżki cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego.

Przygotowanie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj całość. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz na rumiany kolor (3-4 minuty). Gotowe gofry wystudź na kratce i podaj z ulubionymi dodatkami.

/ 6Gofry czekoladowe

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g mąki, 600 ml mleka, tabliczka gorzkiej czekolady, 100 g masła, 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego, 4 jajka, 1 białko, 200 ml wody mineralnej gazowanej. Dodatkowo bita śmietana i maliny lub inne sezonowe owoce.

Przygotowanie: białka ubij na sztywno, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i połącz z masłem. Żółtka połącz z mlekiem, mąką i dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj i na koniec dodaj ubite białka. Gofry wypiekaj w gofrownicy. Podawaj z bitą śmietaną i malinami.

/ 6Gofry z patelni

Obraz
© 123RF

Składniki: jajko, ¾ szklanki mleka, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ łyżeczka soli, 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła roztopionego masła, 3 łyżki cukru (opcjonalnie).

Przygotowanie: do miski wbij jajko i rozkłóć je razem z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszaj całość. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylej na nią porcję ciasta. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej ze stron. Usmażone gofry podaj z bitą śmietaną, dżemem lub syropem klonowym i sezonowymi owocami.

/ 6Gofry belgijskie

Obraz
© 123RF

Składniki: 3 jajka, 1/2 szkl. ciepłego mleka, 220 g masła, 2 łyżeczki suchych drożdży, 2 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie: w rondelku rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia. Jajka roztrzep widelcem. W dużej misce połącz mokre składniki. Dodaj przesianą mąkę i drożdże. Wymieszaj i odstaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. Dodaj cukier i wymieszaj dokładnie. Gofrownicę natłuść i rozgrzej. Wylewaj chochelką porcję ciasta na środek każdego "okienka". Piecz, aż gofry będą złote (pilnuj, by się nie przypaliły). Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

/ 6Wytrawne gofry

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2/3 szk. mleka, 1,2 szklanki tartego parmezanu, 1 łyżeczka oregano, 4 łyżki posiekanego szczypiorku.

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 min. Gofrownicę natłuść i rozgrzej. Nakładaj ciasto chochelką i smaż, aż gofry się zarumienią.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika