11 warzyw i owoców, które powinieneś jeść, kiedy chcesz schudnąć
Owoce i warzywa to podstawa diety każdej osoby, której zależy na zdrowiu i dbaniu o siebie. O produktach tych nie powinny zapominać osoby będące na diecie i tym samym dążące do poprawienia kondycji ciała i samopoczucia. Powinny one szczególnie skupić się na wybieraniu warzyw i owoców, które są bardziej dietetyczne niż inne. Chodzi o warzywa i owoce o wysokiej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym. Ich smak i właściwości można dodatkowo podkręcić odpowiednim przygotowaniem czy zestawieniem.
Jabłko i gruszka
Wiele badań dowodzi, że osoby spożywające owoce i warzywa kilka razy w ciągu dnia mogą liczyć na połowę mniejszy przyrost wagi. Nawet wtedy, kiedy nie planowały odchudzania. Warto zatem wprowadzić do swojej diety te cenne elementy. Mogą one tylko pomóc, na pewno nie zaszkodzą.
W Polsce jabłek pod dostatkiem - jest z czego wybierać. Do codziennej diety warto włączyć chociaż jedno dziennie - jabłka są źródłem błonnika wspomagającego wchłanianie, zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów. I pasują absolutnie do wszystkiego. Poza jedzeniem świeżych jabłek czy gruszek, warto wykorzystać je do surówek - szczególnie polecamy banalnie prostą i pyszną ze startych jabłek i marchewek. Jabłka są niskokaloryczne, soczyste i pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Jabłka możesz ugotować bądź upiec - to sposób na pyszny, ale lekko urozmaicony deser.
Z gruszkami jest podobnie choć zawierają one więcej cukru niż jabłka. Mogą jednak stanowić jeden z najpyszniejszych deserów - wystarczy je ugotować i dodać do nich odrobinę roztopionej gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.
Pomarańcze
Kalafior
Pojawia się na naszych stołach często, ale przeważnie w tej samej formie. Można go upiec, zjeść na surowo lub połączyć z koperkiem i łyżką jogurtu naturalnego, aby stworzyć pyszną i niskokaloryczną, ale nadal sytą, surówkę. Kalafior jest źródłem potasu, magnezu, manganu i witamin z grupy B, a także kwasu foliowego.
Owoce jagodowe, zwane leśnymi
Nikomu nie trzeba przypominać, że maliny, jeżyny, borówki i jagody są bogatym źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Dzięki nim wzmacniamy swój organizm i wolniej się starzejemy. Do tego wszystkiego owoce leśne są pyszne i łatwe w przygotowaniu - nie trzeba ich obierać czy dosładzać - a od tego już krótka droga do włączenia ich do codziennej diety. Warto zatem robić z nich koktajle, dodawać świeże owoce do owsianki, jeść na surowo czy z jogurtem naturalnym.
Fasolka szparagowa
Zielona fasolka szparagowa jest bogatsza w kwas foliowy i witaminę A, ale żółta jest równie smaczna i bogata w witaminy C, E, K czy dużo białka. Przygotowanie smacznej fasolki jest banalnie proste - wystarczy ją ugotować lub dodatkowo podsmażyć i dodatek do obiadu gotowy.
Marchew
Surowa marchew jest bardziej wartościowa niż gotowana i ma też niski indeks glikemiczny (w przeciwieństwie do ugotowanej czy upieczonej). Marchew warto spożywać ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, witamin B, C, E, H, K czy PP oraz kwasu foliowego. Przepysznie smakuje w połączeniu ze startym jabłkiem. To doskonały dodatek do każdego obiadu.
Brokuły
Brokuły powinno się blanszować, czyli wrzucać do ciepłej wody, a następnie jeść. Niestety często zdarza nam się je rozgotować. Ta wartościowa odmiana kapusty warzywnej ma właściwości antynowotworowe, zawiera witaminy A, C, K, wapń, sód i potas. Brokuły możesz dodawać do sałatek, ale jeśli jeszcze nie próbowałeś kremu z magicznym zielonym warzywem w roli głównej, czas to zmienić.
Papryka
Najbardziej wartościowa jest ta surowa. Papryka to warzywo, które można jeść na różne sposoby. Od kanapki, przez sałatkę, po pieczoną i faszerowaną. W zależności od jej gatunku i koloru jej właściwości są inne. Jedzenie papryki jest doskonałe dla naszej odporności. Zawiera ona witaminy A, C, E, potas, a także sód. Ostra papryka poprawia nastrój - wszystko za sprawą zawartej w niej kapsaicyny. Jest zatem doskonałym antydepresantem, po który powinniśmy sięgać szczególnie teraz - w okresie jesienno-zimowym.
Brukselka
Nie jest to zbyt lubiane warzywo, ale łatwo to zmienić. Wystarczy zadbać o to, aby cenne źródło witamin A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, H i potasu, magnezu, wapnia, sodu, karotenu czy kwasu foliowego, nie było rozgotowane. 100 g tego cennego składnika to zaledwie 42 kcal. W jarzynowej zupie sprawdzi się idealnie.
Awokado
Niedoceniane, a bardzo zdrowe. Awokado dostarcza nam dobrych tłuszczów i jest bogate w witaminę E - witaminę młodości. Owoc ten jest pyszny na surowo - warto wykorzystać go jako bazę do sałatek czy past, które idealnie sprawdzą się na kanapce. Aby uwydatnić smak awokado można skropić je sokiem z cytryny albo limonki.