11 warzyw i owoców, które powinieneś jeść, kiedy chcesz schudnąć
Jabłko i gruszka
Owoce i warzywa to podstawa diety każdej osoby, której zależy na zdrowiu i dbaniu o siebie. O produktach tych nie powinny zapominać osoby będące na diecie i tym samym dążące do poprawienia kondycji ciała i samopoczucia. Powinny one szczególnie skupić się na wybieraniu warzyw i owoców, które są bardziej dietetyczne niż inne. Chodzi o warzywa i owoce o wysokiej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym. Ich smak i właściwości można dodatkowo podkręcić odpowiednim przygotowaniem czy zestawieniem.
Wiele badań dowodzi, że osoby spożywające owoce i warzywa kilka razy w ciągu dnia mogą liczyć na połowę mniejszy przyrost wagi. Nawet wtedy, kiedy nie planowały odchudzania. Warto zatem wprowadzić do swojej diety te cenne elementy. Mogą one tylko pomóc, na pewno nie zaszkodzą.
W Polsce jabłek pod dostatkiem - jest z czego wybierać. Do codziennej diety warto włączyć chociaż jedno dziennie - jabłka są źródłem błonnika wspomagającego wchłanianie, zawierają mnóstwo witamin i antyoksydantów. I pasują absolutnie do wszystkiego. Poza jedzeniem świeżych jabłek czy gruszek, warto wykorzystać je do surówek - szczególnie polecamy banalnie prostą i pyszną ze startych jabłek i marchewek. Jabłka są niskokaloryczne, soczyste i pasują zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Jabłka możesz ugotować bądź upiec - to sposób na pyszny, ale lekko urozmaicony deser.
Z gruszkami jest podobnie choć zawierają one więcej cukru niż jabłka. Mogą jednak stanowić jeden z najpyszniejszych deserów - wystarczy je ugotować i dodać do nich odrobinę roztopionej gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao.