10 najgorszych błędów w odżywianiu

Popełniamy oczywiste błędy w odżywianiu. Wiemy, że jemy źle, ale nie możemy uwolnić się od szkodzących nam nawyków.

Obraz

/ 10Jedzenie rzadko, ale w dużych ilościach

Obraz
© archiwum

Jedzenie nieregularne jest jednym z najczęściej popełnianych błędów. Choć dietetycy w mediach wciąż przypominają o spożywaniu kilku małych posiłków co kilka godzin, my wolimy zjeść małe śniadanie, a "napchać" się na obiad tak, że ciężko nam zapiąć guzik od spodni. Organizm nie radzi sobie ze spaleniem ogromnej ilości kalorii w jednej tylko dawce. Jakie są efekty, nie trzeba tłumaczyć.

/ 10Jedzenie w biegu

Obraz
© archiwum

Nie celebrujemy posiłków i jemy byle jak - w drodze do pracy, w pociągu, tramwaju i autobusie. Pochłaniając przekąski w biegu, nie rejestrujemy, że właśnie przekąsiliśmy słodką bułkę czy hamburgera i traktujemy ten posiłek jako środek zastępczy, który pozwoli nam dotrwać do obiadokolacji.

/ 10Spożywanie niezdrowych napojów i przekąsek

Obraz
© archiwum

Często nie widzimy różnicy między sokiem, nektarem i napojem. A ostatni z wymienionych nie jest ani zdrowy, ani niskokaloryczny. Gazowane napoje nie wiedzą, co to owoce, niewiele też mają wspólnego z niesłodzonymi sokami. Ich spożycie sprawia, że przybieramy na wadze, a organizm nie dostaje potrzebnej dawki witamin i minerałów.

/ 10Zaspokajanie głodu i uczucie sytości

Obraz
© archiwum

Znany amerykański naukowiec, Jahn Comlin, tak tłumaczy różnice w odczuwaniu głodu: Gdy chudzielec zje kawałek czekolady, odpowiedni sygnał natychmiast dociera do ośrodka sytości w mózgu. U osoby otyłej, w wyniku całej lawiny przemian biochemicznych, zostaje powiadomiony nie ośrodek sytości, lecz głodu. Organizm domaga się wówczas dalszych dostaw. Zamiast poczuć sytość, grubas odczuwa nieodparty głód.

/ 10Jedzenie na dużym talerzu

Obraz
© archiwum

Brzmi absurdalnie - ale porcja obiadu nałożona na duży talerz wydaje się dużo mniejsza niż ta sama porcja nałożona na talerz mały. Głód można oszukać - nakładajmy na mały talerz, stwarzając tym samym wrażenie, że jedzenia jest bardzo dużo. To działa!

/ 10Podjadanie

Obraz
© archiwum

Niby się odchudzamy i nie jemy "konkretnych" posiłków, ale wciąż coś podgryzamy - to łyżka sałatki, to krem podczas robienia ciasta, tu kilka winogron, tam tylko jedno ciasteczko. Wydaje nam się, że nic nie zjedliśmy, tymczasem z samego podjadania uzbierała nam się porządna porcja jedzenia. A nie zjedliśmy jeszcze obiadu.

/ 10Obżeranie się

Obraz
© archiwum

Największy problem z powiedzeniem sobie "stop!" mamy zazwyczaj przy naszych ulubionych potrawach. Jedzenie sprawia tam wtedy wyjątkową przyjemność, a przy tym łatwo zatracić granicę pomiędzy nasyceniem, a obżarstwem. Bywa, że to drugie skutkuje później nie tylko dodatkowymi kilogramami, ale również złym samopoczuciem i wyrzutami sumienia.

/ 10Brak śniadania

Obraz
© archiwum

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Niestety coraz częściej, głównie z braku czasu, nie doceniamy wartości tego posiłku i z niego rezygnujemy. Tymczasem śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnej po nocnej przerwie energii i ma ogromny wpływ na nasze dalsze funkcjonowanie. Wagę tego posiłku z pewnością docenili Chińczycy, którzy zwykli mawiać: "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi".

/ 10Poprawianie humoru słodkościami

Obraz
© archiwum

Komu z nas nie zdarzyło się sięgnąć po coś słodkiego, by poprawić sobie nastrój. Pół biedy, jeżeli jest to tylko jedna kostka czekolady. Gorzej jeśli po pierwszej sięgamy po następną, a później po kolejną i kolejną... Być może na krótką chwilę humor nam się poprawi, jednak z pewnością nie jest to rozwiązanie na dłuższą metę.

10 / 10Jedzenie nocą

Obraz
© archiwum

Budzisz się w nocy, nie możesz zasnąć i mimowolnie kierujesz swoje kroki w stronę lodówki? Na pewno nie wyjdzie z tego nic dobrego. Możesz mieć problemy z ponownym zaśnięciem, kiedy już wstaniesz nie będziesz miał ochoty na śniadanie i co gorsza, według naukowców, nocne jedzenie wzbudza wyrzuty sumienia. Od czasu do czasu można sobie pozwolić na późną kolację w gronie przyjaciół, byle nie weszło nam to w krew.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany