10 lekkich i zdrowych deserów na lato
Lato rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wpływa to na nasz pogodny nastrój i chęć działania. Jednocześnie sprawia, że nie mamy ochoty na wysokoenergetyczne i ciężkie posiłki, a marzymy jedynie o lekkich i najlepiej chłodzących potrawach i deserach.
Przygotowanie takich deserów jest bardzo proste, a dzięki wykorzystaniu sezonowych owoców są one pełne witamin i zdrowia. Truskawki, porzeczki, arbuzy… Pozwalają nam one tworzyć lekkie i zdrowe przekąski.
Lekkie owocowe koktajle
Lato obdarza nas wieloma owocami, dlatego warto spróbować ich wszystkich. Mnogość wyboru na pewno pozwoli znaleźć coś dla siebie. Z pomocą owoców możemy przygotować różne koktajle, które zastąpią nudne przekąski.
Schłodzony, lekki shake w upalny dzień jest idealny jako pyszny deser. Oto 5 letnich pomysłów, w dodatku z jedną, prostą instrukcją. Koktajl uzyskamy, blendując wszystkie składniki razem przez kilka minut. Następnie przelewany gotowy napój do szklanek. Deser od razu jest gotowy do spożycia, ale można go również wstawić do lodówki do schłodzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepyszna beza z mascarpone i truskawkami. Słodki i orzeźwiający deser na upalne dni
Wiola Lis, ekspertka produktowa z ekologicznego centrum Arkana Smaku, zaznacza: "Koktajle i shaki zwykle kojarzą nam się z mlecznymi dodatkami. W przepisach faktycznie często występuje mleko, ale z powodzeniem możemy zastąpić je odrobiną maślanki czy napojem roślinnym. Bez tych dodatków nasze koktajle nie będą gęste i kremowe, a przecież za to właśnie je kochamy!"
Przedstawiamy 5 owocowych letnich koktajli dla dzieci i dorosłych.
Koktajl kokosowo-malinowy:
- szklanka malin,
- jogurt grecki 200 ml,
- łyżka wiórków kokosowych,
- pół szklanki mleka,
- opcjonalnie: erytrytol, stewia, ksylitol.
Koktajl bananowo-porzeczkowy:
- 1 dojrzały banan,
- pół szklanki porzeczek czerwonych lub czarnych,
- szklanka mleka.
Koktajl rabarbarowy z bananem:
- 1 dojrzały banan,
- 1 szklanka obranego i pokrojonego rabarbaru,
- łyżka migdałów,
- łyżka soku z limonki,
- pół szklanki wody.
Koktajl czereśniowy:
- 1 szklanka mleka,
- szklanka wydrylowanych czereśni,
- 1 dojrzały banan.
Koktajl z czerwonych owoców:
- pół szklanki pokrojonych truskawek,
- pół szklanki wydrylowanych czereśni,
- pół szklanki malin,
- pół szklanki porzeczek,
- 2 szklanki mleka.
Aby od ręki uzyskać zimny, orzeźwiający napój, wystarczy dorzucić do blendera kilka kostek lodu.
Truskawkowe wariacje
Na sezon truskawkowy czekają niemal wszyscy. Trwa on bardzo krótko, dlatego też warto w pełni go wykorzystać. Owoce można przygotować na wiele sposobów, więc nie musimy ograniczać się jedynie do jedzenia ich bez dodatków. Wiele deserów przygotujemy już w kilka minut. Możemy wykorzystać do nich również podobne owoce: poziomki, jagody, maliny, borówki…
Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku ostrzega przy tym: "Owocowe desery to prawdziwe bomby witaminowe. Musimy jednak pamiętać, że każdy z nas ma inną skalę odczuwania słodkości. Dla wielu osób same owoce będą niewystarczające. I tutaj bardzo łatwo zamienić nasz zdrowy deser w kaloryczną katastrofę. Dlatego — jeśli już naprawdę potrzebujemy dosłodzić przekąskę — warto zamienić biały cukier na zdrowszy odpowiednik".
Truskawkowe lody
Składniki:
- garść truskawek,
- pół szklanki jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie: erytrytol, stewia, ksylitol.
Przygotowanie:
Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki. Oczyszczone wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny i blendujemy. Jeśli truskawki są mało słodkie, dodajemy również słodzik do smaku. Gdy wszystkie składniki się połączą, przygotowaną masę przekładamy do foremek i umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin. Tak przygotowane lody będą świetną przekąską dla najmłodszych i zdrowym sposobem na ochłodzenie dla dorosłych. Pamiętajmy, by co jakiś czas przemieszać masę, aby była bardziej kremowa.
Shake truskawkowy
Składniki:
- 2 szklanki truskawek,
- 1 szklanka mleka,
- kilka kostek lodu,
- opcjonalnie: erytrytol, stewia, ksylitol.
Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy i usuwamy szypułki. Do blendera wrzucamy lód, truskawki, wlewamy mleko i dodajemy zamiennik cukru, jeśli truskawki są mało słodkie. Całość blendujemy. Gotowy shake wlewamy do szklanki i dekorujemy truskawkami. Tak przygotowany deser zasmakuje całej rodzinie.
Truskawkowa pianka
Składniki:
- śmietanka 30 proc. 200 ml,
- 300 g truskawek,
- 1 płaska łyżeczka żelatyny,
- opcjonalnie: erytrytol, stewia, ksylitol.
Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy i umieszczany w blenderze. Blendujemy na gładką masę i, jeśli truskawki tego wymagają, masę słodzimy. Osobno rozpuszczamy żelatynę i za pomocą miksera ubijamy śmietankę na sztywno. Gdy śmietanka jest gotowa, wlewamy do niej masę truskawkową i rozpuszczoną żelatynę. Energicznie mieszamy łyżką lub krótko mikserem. Gotową masę przelewamy do naczynia i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Uwaga! Po dodaniu żelatyny masa szybko gęstnieje.
Truskawki w czekoladzie
Składniki:
- pół kilo truskawek,
- tabliczka gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie moczymy truskawki do 3/4 wysokości i odkładamy na papier do pieczenia (czekolada z łatwością odejdzie od papieru po zastygnięciu). Wkładamy do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie. Tak przygotowane truskawki najlepiej jeść prosto z lodówki.
Truskawkowa granola
Składniki:
- jogurt naturalny 200 ml,
- szklanka pokrojonych truskawek,
- domowej roboty granola lub musli.
Przygotowanie:
Przygotowujemy wysokie naczynia. Na dnie umieszczamy 1/3 jogurtu naturalnego, następnie połowę przygotowanych truskawek i łyżkę granoli lub musli. Całość powtarzamy i na samym końcu ostatnią częścią jogurtu naturalnego przykrywamy granolę. Tak przygotowany deser może zastąpić śniadanie lub podwieczorek.
Zdrowe dodatki do letnich deserów
"Deser może być czymś więcej niż letnią przyjemnością. Jak każdy posiłek — dostarcza nam różnych składników odżywczych. Warto podkręcić jego walory wartościowymi dodatkami" — przypomina Wiola Lis z ekocentrum Arkana Smaku.
Co wzbogaci nasze desery o cenne wartości odżywcze? Wykorzystajmy nasiona chia, czarnuszkę, masło orzechowe, mleczko kokosowe, słonecznik, żurawinę, siemię lniane czy amarantus. Nie zapominajmy również o zieleninie — mięcie, jarmużu, pokrzywie czy szpinaku.
Lato to wspaniały czas na kulinarne kolorowe eksperymenty!
Informacje o autorze
Arkana Smaku to ekologiczne centrum odwiedzane każdego miesiąca przez 80 000 użytkowników. To wyjątkowe miejsce inspiracji na temat zdrowego stylu życia, kuchni i odżywiania całego organizmu. Arkana Smaku gromadzą również sprawdzonych dostawców ekologicznej żywności, naturalnych kosmetyków oraz akcesoriów do domu. W katalogu znajduje się już około 20 000 najlepszej jakości produktów! To miejsce, w którym kompleksowo zadbasz o siebie i swoich bliskich.