W jaki sposób przechowywać warzywa i owoce, aby długo zachowały świeżość

Nie wiesz, które owoce i warzywa włożyć do lodówki, a które lepiej pozostawić na kuchennym blacie? Przeczytaj nasz poradnik.

Warzywa i owoce.Warzywa i owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nieprawidłowo przechowywane warzywa i owoce, nie tylko szybko się psują, ale też tracą smak. Dobrze więc stosować się do kilku prostych zasad, aby ograniczyć ich wyrzucanie.

Co powinniśmy przechowywać w lodówce?

Do lodówki wkładamy owoce, które są dojrzałe, miękkie i nietrwałe, takie jak maliny, jagody, truskawki, czereśnie czy śliwki. To także dobre miejsce na przechowywanie niektórych warzyw. Brokuły, kalafior, kapusta, marchewka i sałata powinny trafić właśnie do lodówki. Jednak lodówka zdecydowanie nie jest miejscem, gdzie możemy przechowywać wszystkie produkty. Na przykład pomidory przechowywane w niskiej temperaturze stracą smak, a ziemniaki staną się słodkie.

Niektóre warzywa i owoce lepiej czują się w temperaturze pokojowej

Egzotyczne owoce powinniśmy przechowywać na kuchennym blacie, lecz koniecznie z dala od słońca. Papaja, cytrusy, banany, mango, ananas, ale też polskie jabłka nie lubią zimna, ale ekspozycja na słońce może spowoduje, że szybciej stracą świeżość. Poza lodówką przechowujemy też warzywa takie jak pomidory, bakłażan, cukinia, ogórki oraz dynia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tych produktów nie trzymaj w lodówce

Co z ziemniakami?

Ziemniaki, warzywa korzeniowe, cebula i czosnek najlepiej przechowywać w suchym ciemnym miejscu, np. w spiżarni, piwnicy lub w szafce. Ważne też, żeby wyjąć je z plastikowych, jednorazowych woreczków.

Czy powinniśmy myć warzywa i owoce zaraz po zakupie, czy tuż przed spożyciem?

Woda spowoduje, że warzywa i owoce szybciej się zepsują. Najlepiej więc umyć je zaraz przed spożyciem. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby w nasze warzywa i owoce były umyte i gotowe do zjedzenia w każdej chwili, to dobrze jest je dobrze osuszyć po umyciu, np. przy pomocy papierowego ręcznika.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów