W jaki sposób przechowywać warzywa i owoce, aby długo zachowały świeżość

Nie wiesz, które owoce i warzywa włożyć do lodówki, a które lepiej pozostawić na kuchennym blacie? Przeczytaj nasz poradnik.

Warzywa i owoce.Warzywa i owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nieprawidłowo przechowywane warzywa i owoce, nie tylko szybko się psują, ale też tracą smak. Dobrze więc stosować się do kilku prostych zasad, aby ograniczyć ich wyrzucanie.

Co powinniśmy przechowywać w lodówce?

Do lodówki wkładamy owoce, które są dojrzałe, miękkie i nietrwałe, takie jak maliny, jagody, truskawki, czereśnie czy śliwki. To także dobre miejsce na przechowywanie niektórych warzyw. Brokuły, kalafior, kapusta, marchewka i sałata powinny trafić właśnie do lodówki. Jednak lodówka zdecydowanie nie jest miejscem, gdzie możemy przechowywać wszystkie produkty. Na przykład pomidory przechowywane w niskiej temperaturze stracą smak, a ziemniaki staną się słodkie.

Niektóre warzywa i owoce lepiej czują się w temperaturze pokojowej

Egzotyczne owoce powinniśmy przechowywać na kuchennym blacie, lecz koniecznie z dala od słońca. Papaja, cytrusy, banany, mango, ananas, ale też polskie jabłka nie lubią zimna, ale ekspozycja na słońce może spowoduje, że szybciej stracą świeżość. Poza lodówką przechowujemy też warzywa takie jak pomidory, bakłażan, cukinia, ogórki oraz dynia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tych produktów nie trzymaj w lodówce

Co z ziemniakami?

Ziemniaki, warzywa korzeniowe, cebula i czosnek najlepiej przechowywać w suchym ciemnym miejscu, np. w spiżarni, piwnicy lub w szafce. Ważne też, żeby wyjąć je z plastikowych, jednorazowych woreczków.

Czy powinniśmy myć warzywa i owoce zaraz po zakupie, czy tuż przed spożyciem?

Woda spowoduje, że warzywa i owoce szybciej się zepsują. Najlepiej więc umyć je zaraz przed spożyciem. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby w nasze warzywa i owoce były umyte i gotowe do zjedzenia w każdej chwili, to dobrze jest je dobrze osuszyć po umyciu, np. przy pomocy papierowego ręcznika.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm