W jaki sposób przechowywać warzywa i owoce, aby długo zachowały świeżość

Nie wiesz, które owoce i warzywa włożyć do lodówki, a które lepiej pozostawić na kuchennym blacie? Przeczytaj nasz poradnik.

Warzywa i owoce.Warzywa i owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Nieprawidłowo przechowywane warzywa i owoce, nie tylko szybko się psują, ale też tracą smak. Dobrze więc stosować się do kilku prostych zasad, aby ograniczyć ich wyrzucanie.

Co powinniśmy przechowywać w lodówce?

Do lodówki wkładamy owoce, które są dojrzałe, miękkie i nietrwałe, takie jak maliny, jagody, truskawki, czereśnie czy śliwki. To także dobre miejsce na przechowywanie niektórych warzyw. Brokuły, kalafior, kapusta, marchewka i sałata powinny trafić właśnie do lodówki. Jednak lodówka zdecydowanie nie jest miejscem, gdzie możemy przechowywać wszystkie produkty. Na przykład pomidory przechowywane w niskiej temperaturze stracą smak, a ziemniaki staną się słodkie.

Niektóre warzywa i owoce lepiej czują się w temperaturze pokojowej

Egzotyczne owoce powinniśmy przechowywać na kuchennym blacie, lecz koniecznie z dala od słońca. Papaja, cytrusy, banany, mango, ananas, ale też polskie jabłka nie lubią zimna, ale ekspozycja na słońce może spowoduje, że szybciej stracą świeżość. Poza lodówką przechowujemy też warzywa takie jak pomidory, bakłażan, cukinia, ogórki oraz dynia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tych produktów nie trzymaj w lodówce

Co z ziemniakami?

Ziemniaki, warzywa korzeniowe, cebula i czosnek najlepiej przechowywać w suchym ciemnym miejscu, np. w spiżarni, piwnicy lub w szafce. Ważne też, żeby wyjąć je z plastikowych, jednorazowych woreczków.

Czy powinniśmy myć warzywa i owoce zaraz po zakupie, czy tuż przed spożyciem?

Woda spowoduje, że warzywa i owoce szybciej się zepsują. Najlepiej więc umyć je zaraz przed spożyciem. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby w nasze warzywa i owoce były umyte i gotowe do zjedzenia w każdej chwili, to dobrze jest je dobrze osuszyć po umyciu, np. przy pomocy papierowego ręcznika.

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok