Zupa z pomidorów z wołowymi kuleczkami
Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby zupy pomidorowej. Najczęściej przygotowujemy ją na bazie niedzielnego rosołu i podajemy z makaronem lub ryżem. Warto jednak od czasu do czasu odejść od kulinarnej klasyki. Tym razem proponujemy kremową zupę ze świeżych pomidorów z dużą ilością zielonej pietruszki i wołowymi klopsikami. Pycha!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 kg pomidorów pokrojonych na ćwiartki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 pokrojone w kostkę kromki chleba tostowego
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
- oregano
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przepis
- W garnku zeszklij cebulę i czosnek na oliwie. Dodaj pomidory, zalej bulionem.
- W dużej misce dobrze wymieszaj mięso z chlebem, jajkiem i bazylią. Dopraw solą i pieprzem.
- Uformuj z mięsa kuleczki i ułóż na talerzu. Zmiksuj zupę, dodaj sól i pieprz.
- Ponownie zagotuj zupę i delikatnie zanurzaj w niej kuleczki. Gotuj 20 minut. Dopraw oregano, solą i pieprzem.
- Przed podaniem dodaj śmietanę i pietruszkę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl