Trwa ładowanie...
d21bz3r
16-11-2021 12:39

Zapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składniki

Przepis

Szybka, prosta i bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana z hiszpańską kiełbasą chorizo. Zapiekanka jest lekko pikantna, więc doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Idealna na kolację lub obiad.

d21bz3r
3.8
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Bart - stock.adobe.com
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 700 g wędzonego pikantnego chorizo
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól
  • żółty ser
Przepis
  • Na początku myjemy i obieramy ziemniaki, następnie kroimy je na cienkie plastry. Gotujemy je al dente z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
  • Obieramy chorizo i kroimy na plastry, a następnie smażymy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, aż do uzyskania złotego odcienia.
  • Chorizo wykładamy na talerz, a na tej samej patelni lekko podduszamy cebulę (opcjonalnie dodajemy oliwę). Naczynie do pieczenia smarujemy oliwą i partiami nakładamy część ziemniaków, na to cebulę i chorizo. Całość pokrywamy pozostałymi ziemniakami. Na wierzch ścieramy żółty ser. Danie pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Kiedy ziemniaki zostaną delikatnie przyrumienione możemy mieć pewność, że potrawa jest gotowa.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka z chorizo i ziemniakami. Tylko cztery składniki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
Więcej tematów
d21bz3r