WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Wino kocha pizzę, pizza kocha wino

Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazistym rieslingiem. Z okazji nadchodzącego Dnia Pizzy dobieramy wino do najbardziej popularnych smaków pizzy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazistym rieslingiem. Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków, warto wiedzieć, jak dobierać wino do najbardziej popularnych smaków tego włoskiego przysmaku.

Historia płaskiego placka z dodatkami typu zioła czy oliwki sięga starożytności, choć oczywiście powstanie współczesnej pizzy wiąże się z rokiem 1889 i historią wizyty królowej Włoch Małgorzaty w Neapolu. To specjalnie dla niej tamtejszy piekarz przygotował pizzę w narodowych barwach Włoch z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Nazwano ją margherita i na jej punkcie oszalał cały świat.

W Polsce funkcjonuje już kilka tysięcy pizzerii i wciąż otwierają się kolejne, a do tej liczby trzeba jeszcze dodać np. włoskie restauracje. Warto wiedzieć, jakie wino dobrać do tego przysmaku. Podpowiadamy, jak połączyć popularne szczepy ze smakiem klasycznych dodatków do pizzy, by wydobyć całą magię najsłynniejszej włoskiej potrawy.

Oto sprawdzone typy sommeliera Centrum Wina, wiceprezesa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Wiesława Wysokińskiego.

Na start klasyczna margherita

Kwasowość pomidorów na pizzy i delikatny owoc w winie to idealny duet. Wybieramy więc przede wszystkim wina białe, a jeśli czerwone to bardzo lekkie. Najbardziej udane połączenia stworzą: sauvignon blanc o cytrusowych aromatach i rześkim charakterze oraz delikatny merlot.

Dla miłośników sera w czterech smakach

Pizza quattro formaggi np. z mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem będzie zdecydowanie bardziej wyrazista, jeśli zestawimy ją z rieslingiem. Uzupełni smak pizzy o lekką słodycz i zdecydowane aromaty owoców, a swą wysoką kwasowością złamie tłustość serów. Podobne do serowych, ale mniej tłuste pizze ze śmietanowym sosem lepiej zagrają z chardonnay o maślanym muśnięciu z jednoczesnym rześkim charakterem.

Mięsne dodatki

Capriciosa, Salame, Diavola… potrzebują specjalnego akompaniamentu. Pizza z kurczakiem będzie wyśmienita z miękkim pinot noir. Pikantne pepperoni lub chorizo i grzyby wymagają subtelnego smaku owoców carmenere. Warto zapamiętać regułę: jeśli mamy do czynienia z ostrymi przyprawami czy też bardzo aromatycznymi składnikami, zrezygnujmy z tanicznych, mocno wytrawnych win. Wówczas wino powinno niwelować, a nie podbijać pikantność pizzy.

Na włoską nutę

Do pizzy frutti di mare polecamy rześki charakter hiszpańskiego wina albo wino musujące, lekko pobudzające apetyt. Znakomite będzie np. owocowe orzeźwienie, z którego słynie włoskie prosecco. Jest niezobowiązujące, ale eleganckie, radosne i na luzie. Daje pełną swobodę w doborze potraw, dlatego to nasz as w rękawie, który z premedytacją zostawiliśmy na koniec. Pasuje do każdej pizzy.

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw