Tort śmietanowy
- Biszkopt:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
- 90 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
- Rodzynki rumowe:
- 100 g rodzynek
- 100 ml rumu
- Nadzienie:
- 500 ml śmietanki (30% tłuszczu)
- 2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka Cukru wanilinowego Dr. Oetkera
Białka ubić na sztywno, zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie z żółtkami. Do masy przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto nałożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut.
Piekarnik gazowy: temperatura 180? C (nie powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temperatura 180? C (powinien być podgrzany)
Rodzynki zalać wrzątkiem, dodać rum, wymieszać, odstawić na 30 minut, osączyć na sicie. Odsączony płyn zostawić do nasączenia ciasta. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Ciasto nasączyć przy pomocy pędzelka. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem, dodać Śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Spód biszkoptu położyć na płaskim talerzu, rozsmarować połowę ubitej śmietany, posypać połową rodzynek. Nałożyć drugi krążek biszkoptu, lekko docisnąć. Brzegi i górę tortu posmarować pozostałą śmietaną. Przy pomocy łyżki wyciskać wgłębienia na powierzchni, posypać rodzynkami.
Przed podaniem tort schłodzić.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze