Tłuszczowe koktajle zwalczają otyłość!

Najnowsze dane wskazują, że popijając odpowiednio spreparowaną emulsję, czyli stosunkowo trwałą mieszaninę wody i zdyspergowanych kropelek tłuszczu, można wpływać na sposób trawienia pokarmów przez ludzki organizm. Zjawisko to może okazać się zbawienne dla wielu osób, które cierpią na nadwagę - donosi "Soft Matter".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Tłuszcze zawarte w naszej diecie pełnią podwójną rolę. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, umożliwiając dostarczenie dużej dawki energii oraz wielu niezbędnych składników odżywczych, których cząsteczki dobrze rozpuszczają się w tłuszczach (np. witamina E)
. Niestety, stosunkowo łatwo je "przedawkować", co w konsekwencji wywołuje zbyt dużą tuszę u ludzi - problem powszechny w krajach rozwiniętych.

Wraz z narastającym problemem otyłości, od wielu lat na całym świecie prowadzone są badania mające na celu opracowanie nie tylko idealnej diety na miarę XXI wieku, ale również metody na ograniczenie postępującej "epidemii" choroby, jaką jest otyłość.

Naukowcy z instytutu Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) Food and Nutritional Sciences (Australia) na problem diety i otyłości popatrzyli nieco z innej, fizykochemicznej strony.

W trakcie badań, których celem było określenie wpływu wielkości cząstek tłuszczu tworzącego emulsję z wodą na sposób trawienia przez ludzki organizm, naukowcy wykorzystali prawa rządzące koloidami (między innymi emulsjami) w kontekście fizjologii człowieka.

Eksperymenty polegały na tworzeniu różnorakich emulsji tłuszczów w wodzie z wykorzystaniem dostępnych surfaktantów (związków powierzchniowo czynnych, stabilizujących emulsje), stosowanych powszechnie w przemyśle spożywczym. Koktajle tłuszczowe były tak przygotowywane, by w warunkach jakie panują wewnątrz układu pokarmowego - w żołądku - tłuszcz tworzył kropelki o różnej strukturze.

Naukowcom udało się stworzyć emulsje, które po dostaniu się do żołądka stymulowały cząsteczki tłuszczu do pozostania w postaci drobnych kropelek, łączenia się w większe krople lub tworzenia nieuporządkowanej struktury przestrzennej o bardzo rozbudowanej powierzchni.

W dalszym etapie badań, różne koktajle tłuszczowe podawano ochotnikom, u których badano poziom trójglicerydów we krwi. Okazało się, że w zależności od sposobu przygotowania emulsji, w różnym stopniu i w różnym tempie rozpadowi i strawieniu ulegały kwasy tłuszczowe stanowiące jeden z komponentów emulsji. Jednocześnie, osoby badane w krótszym lub dłuższym czasie osiągały poczucie sytości.

Jak zauważają autorzy odkrycia, poczucie sytości osiągane jest najszybciej, gdy kropelki tłuszczu w żołądku częściowo ulegają połączeniu (jednocześnie najmniej trójglicerydów przedostaje się do krwi), co w naturalny sposób ogranicza łaknienie i w konsekwencji może prowadzić do redukcji lub utrzymania na właściwym poziomie masy ciała.

Wyniki uzyskane z przeprowadzonych badań są bardzo obiecujące, dlatego obecnie trwają dalsze intensywne prace eksperymentalne, których nadrzędnym celem jest poznanie mechanizmów wytwarzania pokarmów, w taki sposób, by ich spożycie było nie tylko zdrowe, ale i dodatkowo "uzdrawiało" z otyłości.

PAP/ako

fot. www.sxc.hu

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce