Tłuszczowe koktajle zwalczają otyłość!
Najnowsze dane wskazują, że popijając odpowiednio spreparowaną emulsję, czyli stosunkowo trwałą mieszaninę wody i zdyspergowanych kropelek tłuszczu, można wpływać na sposób trawienia pokarmów przez ludzki organizm. Zjawisko to może okazać się zbawienne dla wielu osób, które cierpią na nadwagę - donosi "Soft Matter".
Tłuszcze zawarte w naszej diecie pełnią podwójną rolę. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, umożliwiając dostarczenie dużej dawki energii oraz wielu niezbędnych składników odżywczych, których cząsteczki dobrze rozpuszczają się w tłuszczach (np. witamina E)
. Niestety, stosunkowo łatwo je "przedawkować", co w konsekwencji wywołuje zbyt dużą tuszę u ludzi - problem powszechny w krajach rozwiniętych.
Wraz z narastającym problemem otyłości, od wielu lat na całym świecie prowadzone są badania mające na celu opracowanie nie tylko idealnej diety na miarę XXI wieku, ale również metody na ograniczenie postępującej "epidemii" choroby, jaką jest otyłość.
Naukowcy z instytutu Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) Food and Nutritional Sciences (Australia) na problem diety i otyłości popatrzyli nieco z innej, fizykochemicznej strony.
W trakcie badań, których celem było określenie wpływu wielkości cząstek tłuszczu tworzącego emulsję z wodą na sposób trawienia przez ludzki organizm, naukowcy wykorzystali prawa rządzące koloidami (między innymi emulsjami) w kontekście fizjologii człowieka.
Eksperymenty polegały na tworzeniu różnorakich emulsji tłuszczów w wodzie z wykorzystaniem dostępnych surfaktantów (związków powierzchniowo czynnych, stabilizujących emulsje), stosowanych powszechnie w przemyśle spożywczym. Koktajle tłuszczowe były tak przygotowywane, by w warunkach jakie panują wewnątrz układu pokarmowego - w żołądku - tłuszcz tworzył kropelki o różnej strukturze.
Naukowcom udało się stworzyć emulsje, które po dostaniu się do żołądka stymulowały cząsteczki tłuszczu do pozostania w postaci drobnych kropelek, łączenia się w większe krople lub tworzenia nieuporządkowanej struktury przestrzennej o bardzo rozbudowanej powierzchni.
W dalszym etapie badań, różne koktajle tłuszczowe podawano ochotnikom, u których badano poziom trójglicerydów we krwi. Okazało się, że w zależności od sposobu przygotowania emulsji, w różnym stopniu i w różnym tempie rozpadowi i strawieniu ulegały kwasy tłuszczowe stanowiące jeden z komponentów emulsji. Jednocześnie, osoby badane w krótszym lub dłuższym czasie osiągały poczucie sytości.
Jak zauważają autorzy odkrycia, poczucie sytości osiągane jest najszybciej, gdy kropelki tłuszczu w żołądku częściowo ulegają połączeniu (jednocześnie najmniej trójglicerydów przedostaje się do krwi), co w naturalny sposób ogranicza łaknienie i w konsekwencji może prowadzić do redukcji lub utrzymania na właściwym poziomie masy ciała.
Wyniki uzyskane z przeprowadzonych badań są bardzo obiecujące, dlatego obecnie trwają dalsze intensywne prace eksperymentalne, których nadrzędnym celem jest poznanie mechanizmów wytwarzania pokarmów, w taki sposób, by ich spożycie było nie tylko zdrowe, ale i dodatkowo "uzdrawiało" z otyłości.
PAP/ako
fot. www.sxc.hu