Tlenek magnezu - E530
Tlenek magnezu to jeden z wielu związków chemicznych dodawanych przez producentów do różnych artykułów spożywczych. Na opakowaniach poszczególnych produktów można go znaleźć pod symbolem E530, a jego podstawową funkcją jest regulacja poziomu pH. Bardzo często słyszy się, że wszelkie syntetyczne dodatki do żywności mają zły wpływ na nasze zdrowie. Czy tlenek magnezu jest faktycznie niebezpieczny? W jakich konkretnie artykułach znaleźć można ten regulator?
Tlenek [magnezu](https://parenting.pl/magnez-straznik-organizmu-dziecka) – czym dokładnie jest?
Tlenek magnezu to nieorganiczny związek chemiczny o wzorze sumarycznym MgO. Otrzymuje się go w wyniku dość niebezpiecznej reakcji spalania magnezu (z tego też względu substancja ta bywa często nazywana paloną magnezją). W przyrodzie tlenek magnezu występuje naturalnie pod postacią minerału o nazwie peryklaz. Uzyskana syntetycznie palona magnezja przybiera postać białego proszku. Wykorzystywana jest ona nie tylko jako dodatek do żywności, ale także używa się jej do produkcji wyrobów budowlanych (np. cementów), naczyń żaroodpornych oraz leków na nadkwasotę. W przemyśle fotograficznym tlenkiem magnezu zobojętnia się tzw. emulsje światłoczułe. Magnezja palona słabo rozpuszcza się w wodzie. Substancja jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia, choć długotrwałe stosowanie opartych na niej leków może doprowadzić do podrażnienia jelit.
E530 – opis dodatku do żywności
Dodawany do żywności tlenek magnezu oznaczany jest symbolem E530. Środek ten zalicza się do grupy związków pomocniczych (E500-599), a jego główne zadanie polega na nadaniu produktom odpowiedniego współczynnika pH. Oprócz tego E530 wykazuje właściwości przeciwzbrylające. Ze względu na nieszkodliwość dodatku nie zostały określone limity jego użycia.
W jakich produktach można znaleźć E530?
Tlenek magnezu najczęściej dodawany jest do następujących wyrobów spożywczych:
• sery
• napoje mleczne
• lody
• suszone owoce
• desery mleczne
• ocet
• wyroby czekoladowe
• piwo
• wino owocowe
• napoje izotoniczne
• mrożone warzywa
Dodatki E z grupy 500-599 - czym są?
Każdy dodatek chemiczny, który wchodzi w skład produktu spożywczego, musi znajdować się na specjalnej liście E sporządzanej przez Komitet Naukowy Technologii Żywności. Spis ten dzieli się we własnym obrębie na grupy poszczególnych substancji, uwzględniające podstawową funkcję danych dodatków. Te, których symbol mieści się w zakresie E500-599, zaliczane są do grupy tzw. środków pomocniczych. Przede wszystkim w ich skład wchodzą różnego rodzaju regulatory kwasowości oraz spulchniacze. Ich głównym zadaniem jest nadanie produktom odpowiedniego poziomu pH oraz wpłynięcie na konsystencję (postać) danego artykułu spożywczego.
Inne przykładowe dodatki z grupy E500-599
W grupie dodatków chemicznych do żywności z grupy E500-599 obok tlenku magnezu można także znaleźć takie substancje jak:
• E500 – węglan sodu
• E507 – kwas solny
• E509 – chlorek wapnia
• E511 – chlorek magnezu
• E524 – wodorotlenek sodu
• E525 – wodorotlenek potasu
• E526 – wodorotlenek wapnia.
Wojciech Chentkiewicz