Kwas solny - E507

Kwas solny kojarzony jest z silnie żrącą substancją z lekcji chemii. Dla niektórych wielką niespodzianką może okazać się więc fakt, że jest on dodawany do produktów żywnościowych, z którymi mamy styczność na co dzień. Czy E507 jest toksyczny dla naszego organizmu? Sprawdźmy to!

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

E507, czyli...

Kwas chlorowodorowy to nieorganiczny związek chemiczny potocznie nazywany „Zajzajerem”. Jest silnie żrącym roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Kwas solny znajduje się w naszym organizmie. Umożliwia trawienie białek w żołądku poprzez aktywację enzymów. Dzięki niemu proces wchłaniania żelaza i wapnia jest łatwiejszy.

E507 występuje na liście dodatków chemicznych do produktów żywnościowych. Jest on w grupie środków pomocniczych obok kwasu siarkowego czy chlorku magnezu. Kwas chlorowodorowy jest dopuszczony do stosowania w państwach Unii Europejskiej. Środki pomocnicze nie wpływają znacząco na smak czy zapach produktów spożywczych. Dodawane są w celu przedłużenia ich trwałości czy regulacji kwasowości. Ich obecność nie wpływa szkodliwie na nasz organizm.

Otrzymywanie

Kwas solny otrzymywany jest w procesie wchłaniania w wodzie chlorowodoru w stanie gazowym lub ze spalania wody w chlorze. Jest także produktem ubocznym różnego rodzaju procesów przemysłowych.

E507 w kuchni

Związek E507 stosowany jest w produktach żywnościowych jako regulator kwasowości.
Znajdziemy go w składzie:

  1. wyrobów cukierniczych,
  2. serów twarogowych,
  3. serków homogenizowanych,
  4. żywności dla dzieci i niemowląt,
  5. przypraw,
  6. syropów,
  7. napojów niskoprocentowych (piwo) ,
  8. przetworzonych produktów zbożowych.

Zastosowanie

Kwas chlorowodorowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych czy garbarskim. Stosuje się go w farmacji, podczas ekstrakcji rud oraz przy czyszczeniu metali. E507 dodawany jest również do farb i rozjaśniaczy do włosów.

Skutki uboczne

Kwas solny jest bardzo rzadko dodawany do produktów spożywczych. Ilość E507 w żywności nie zagraża naszemu zdrowiu. Kwas solny jest jednak żrący w bezpośrednim kontakcie ze skórą.

Czy wiesz, że...

  1. Nazwa „kwas solny” pochodzi od dawnej metody otrzymywania go ze stężonego kwasu siarkowego i soli kamiennej (czyli „kwas z solą”).
  2. Kwas solny wykorzystuje się także nielegalnie do produkowania narkotyków.
  3. W połączeniu z kwasem azotowym tworzy „wodę królewską”, która rozpuszcza chemicznie nawet złoto.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce