Kwas solny - E507

Kwas solny kojarzony jest z silnie żrącą substancją z lekcji chemii. Dla niektórych wielką niespodzianką może okazać się więc fakt, że jest on dodawany do produktów żywnościowych, z którymi mamy styczność na co dzień. Czy E507 jest toksyczny dla naszego organizmu? Sprawdźmy to!

Kwas solny - E507
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

E507, czyli...

Kwas chlorowodorowy to nieorganiczny związek chemiczny potocznie nazywany „Zajzajerem”. Jest silnie żrącym roztworem wodnym gazowego chlorowodoru. Kwas solny znajduje się w naszym organizmie. Umożliwia trawienie białek w żołądku poprzez aktywację enzymów. Dzięki niemu proces wchłaniania żelaza i wapnia jest łatwiejszy.

E507 występuje na liście dodatków chemicznych do produktów żywnościowych. Jest on w grupie środków pomocniczych obok kwasu siarkowego czy chlorku magnezu. Kwas chlorowodorowy jest dopuszczony do stosowania w państwach Unii Europejskiej. Środki pomocnicze nie wpływają znacząco na smak czy zapach produktów spożywczych. Dodawane są w celu przedłużenia ich trwałości czy regulacji kwasowości. Ich obecność nie wpływa szkodliwie na nasz organizm.

Otrzymywanie

Kwas solny otrzymywany jest w procesie wchłaniania w wodzie chlorowodoru w stanie gazowym lub ze spalania wody w chlorze. Jest także produktem ubocznym różnego rodzaju procesów przemysłowych.

E507 w kuchni

Związek E507 stosowany jest w produktach żywnościowych jako regulator kwasowości.
Znajdziemy go w składzie:

  1. wyrobów cukierniczych,
  2. serów twarogowych,
  3. serków homogenizowanych,
  4. żywności dla dzieci i niemowląt,
  5. przypraw,
  6. syropów,
  7. napojów niskoprocentowych (piwo) ,
  8. przetworzonych produktów zbożowych.

Zastosowanie

Kwas chlorowodorowy ma szerokie zastosowanie w przemyśle włókienniczym, tworzyw sztucznych czy garbarskim. Stosuje się go w farmacji, podczas ekstrakcji rud oraz przy czyszczeniu metali. E507 dodawany jest również do farb i rozjaśniaczy do włosów.

Skutki uboczne

Kwas solny jest bardzo rzadko dodawany do produktów spożywczych. Ilość E507 w żywności nie zagraża naszemu zdrowiu. Kwas solny jest jednak żrący w bezpośrednim kontakcie ze skórą.

Czy wiesz, że...

  1. Nazwa „kwas solny” pochodzi od dawnej metody otrzymywania go ze stężonego kwasu siarkowego i soli kamiennej (czyli „kwas z solą”).
  2. Kwas solny wykorzystuje się także nielegalnie do produkowania narkotyków.
  3. W połączeniu z kwasem azotowym tworzy „wodę królewską”, która rozpuszcza chemicznie nawet złoto.

Magdalena Bury

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie