Sztuka zdobienia potraw
Mistrzowie garnirowania przekonują, że nawet niezbyt wyszukane danie może być przebojem, jeśli zostanie odpowiednio podane
Podobno człowiek zanim skonsumuje posiłek - „je" oczami. Znaczenie ma więc nie tylko smak, ale i wygląd potrawy. Mistrzowie garnirowania przekonują, że nawet niezbyt wyszukane danie może być przebojem, jeśli zostanie odpowiednio podane.
Garnirowanie rozwinięto w Azji, a jej prawdziwymi mistrzami są Chińczycy i Japończycy. Potrawy zaczęto dekorować tutaj już w VII wieku, za czasów dynastii Tang. Wykrawane warzywa i owoce zdobiące stoły były swoistym podziękowaniem za dary przyrody. W późniejszym czasie dekorowanie potraw i naczyń nazwano z języka francuskiego garnirowaniem, a używane do tego celu dodatki - garnirunkiem.
Mówi się, że jest to prawdziwa sztuka, która w sposób wizualny podnosi smak potrawy. Specjaliści przekonują, że nawet prosto udekorowane danie smakuje znacznie lepiej niż w wersji podstawowej, bez upiększających dodatków. Cały sekret polega na pobudzaniu trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku.
Do zdobienia najczęściej wykorzystywane są (choć nie jest to regułą) pomidory, kolorowe papryki, marchewki, rzodkiewki, pietruszki, ogórki, cebula i por. Warzywami dopełniającymi całości obrazu jest sałata, koper i nać pietruszki, szczypior, czy liście bazylii. Sztuka dekorowania potraw, choć może wydawać się skomplikowana, wcale taka nie jest. Jeśli ktoś zechce się jej nauczyć, to bez większego problemu znajdzie w sprzedaży wiele przydatnych akcesoriów takich noże o różnych kształtach ostrzy, łopatki, obieraki, przyrządy do wydrążania gniazd nasiennych, nożyczki, a także specjalne zestawy do modelowania warzyw i owoców.
Dzięki przyrządom do robienia spirali z ogórka i rzodkwi, dekoracyjnego rowkowania skórki, czy nożykom powstają później fantastyczne kształty. Każdy widział chyba różyczki i gwiazdki z pomidora lub rzodkiewki. Mając odpowiednie narzędzia wykonamy je bardzo szybko i możemy mieć pewność, że taka warzywna dekoracja będzie efektownie prezentowała się na talerzu. Kolorowe ozdoby zachęcają do jedzenia dorosłych i... dzieci. Z warzyw można bowiem „wyczarować" dosłownie wszystko - także fantastyczne, kolorowe zwierzątka i ludziki.
Garnirowanie dotyczy nie tylko potraw, ale i napojów. W tym wypadku stosuje się najczęściej owoce. Mogą to być plasterki cytrusów, kiwi, truskawki, brzoskwinie, ananasy, kulki z arbuza i melona, agrest, winogrona i wiele, wiele innych smakołyków. Tutaj doskonale sprawdzą się także owoce egzotyczne. Warzywa (małe cebulki, papryka, czy zielone oliwki) także są używane, ale głównie do dekorowania napojów pikantnych. Efektownie zaprezentują się też świeże zioła.
Przygotowując garnirunek pamiętajcie, aby wszystkie składniki były jadalne, dojrzałe, twarde i świeże. Przed przygotowaniem dekoracji należy dokładnie je umyć i zadbać o to, aby dobrze się ze sobą komponowały smakowo. Nie warto przesadzać z ilością. Pięć składników w zupełności powinno wystarczyć, aby potrawa prezentowała się efektownie i kolorowo. W końcu to nie ozdoby, ale danie ma być głównym poczęstunkiem...
qk