Szampan dobry na serce

Dwa kieliszki szampana dziennie mogą mieć korzystny wpływ na serce i układ krążenia - wynika z brytyjskich badań, które publikuje pismo "British Journal of Nutrition".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

*Dwa kieliszki szampana dziennie mogą mieć korzystny wpływ na serce i układ krążenia - wynika z brytyjskich badań, które publikuje pismo "British Journal of Nutrition". *

"- Nasze badania wykazały, że picie około dwóch kieliszków szampana dziennie może korzystnie oddziaływać na czynność naczyń krwionośnych, w sposób podobny do czerwonego wina. Zawsze zachęcamy, by odpowiedzialnie podchodzić do spożywania alkoholu, ale fakt, że picie szampana w umiarkowanych ilościach może obniżać ryzyko chorób układu krążenia, jak zawał czy udar, jest ekscytującą wiadomością" - komentuje dr Jeremy Spencer z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu w Reading.

Doświadczenie przeprowadzone przez jego zespół wśród zdrowych ochotników wykazało, że w kilka godzin po spożyciu szampana dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. Badacze wykluczyli, że może mieć to związek z samym alkoholem obecnym w szampanie czy dwutlenkiem węgla.

Ich zdaniem, korzystny wpływ szampana na naczynia ma związek z obecnymi w nim roślinnymi związkami z grupy polifenoli pochodzącymi z winogron. Badani pijący szampana wydalali wraz z moczem większe ilości metabolitów tych związków.

Jak tłumaczą naukowcy, polifenole przedłużają działanie tlenku azotu w naczyniach, spowalniając proces usuwania go z krwiobiegu. Gaz ten powoduje rozszerzenie ścianek naczyń i spadek ciśnienia krwi. Zasada działania nitrogliceryny stosowanej przez chorych na dławicę piersiową polega właśnie na zwiększaniu produkcji tlenku azotu w tętnicach.

Poza tym, polifenole obniżają aktywność enzymu o nazwie metaloproteinaza 9 (MMP-9), która m.in. uszkadza ścianki naczyń i nasila procesy zapalne, a przez to może się przyczyniać do rozwoju miażdżycy.

Po dłuższym czasie, przy regularnym piciu szampana, te korzystne zmiany mogą się wiązać ze spadkiem ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Autorzy pracy zaznaczają jednak, że potrzeba więcej badań, aby potwierdzić to przypuszczenie.

PAP/jjj/ tot/

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości