Szampan dobry na serce

Dwa kieliszki szampana dziennie mogą mieć korzystny wpływ na serce i układ krążenia - wynika z brytyjskich badań, które publikuje pismo "British Journal of Nutrition".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

*Dwa kieliszki szampana dziennie mogą mieć korzystny wpływ na serce i układ krążenia - wynika z brytyjskich badań, które publikuje pismo "British Journal of Nutrition". *

"- Nasze badania wykazały, że picie około dwóch kieliszków szampana dziennie może korzystnie oddziaływać na czynność naczyń krwionośnych, w sposób podobny do czerwonego wina. Zawsze zachęcamy, by odpowiedzialnie podchodzić do spożywania alkoholu, ale fakt, że picie szampana w umiarkowanych ilościach może obniżać ryzyko chorób układu krążenia, jak zawał czy udar, jest ekscytującą wiadomością" - komentuje dr Jeremy Spencer z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu w Reading.

Doświadczenie przeprowadzone przez jego zespół wśród zdrowych ochotników wykazało, że w kilka godzin po spożyciu szampana dochodzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi. Badacze wykluczyli, że może mieć to związek z samym alkoholem obecnym w szampanie czy dwutlenkiem węgla.

Ich zdaniem, korzystny wpływ szampana na naczynia ma związek z obecnymi w nim roślinnymi związkami z grupy polifenoli pochodzącymi z winogron. Badani pijący szampana wydalali wraz z moczem większe ilości metabolitów tych związków.

Jak tłumaczą naukowcy, polifenole przedłużają działanie tlenku azotu w naczyniach, spowalniając proces usuwania go z krwiobiegu. Gaz ten powoduje rozszerzenie ścianek naczyń i spadek ciśnienia krwi. Zasada działania nitrogliceryny stosowanej przez chorych na dławicę piersiową polega właśnie na zwiększaniu produkcji tlenku azotu w tętnicach.

Poza tym, polifenole obniżają aktywność enzymu o nazwie metaloproteinaza 9 (MMP-9), która m.in. uszkadza ścianki naczyń i nasila procesy zapalne, a przez to może się przyczyniać do rozwoju miażdżycy.

Po dłuższym czasie, przy regularnym piciu szampana, te korzystne zmiany mogą się wiązać ze spadkiem ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Autorzy pracy zaznaczają jednak, że potrzeba więcej badań, aby potwierdzić to przypuszczenie.

PAP/jjj/ tot/

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna