Suszone pomidory w oliwie
- 2 1/2 kg podłużnych pomidorów
- 2 gałązki bazylii
- 5 gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku
- 1 l oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1 1/2 łyżki octu 10 proc.
Krok 1
Pomidory umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć przecięciem do góry na ruszcie w piekarniku lub w suszarce do warzyw. Suszyć kilka godzin. Jeżeli suszymy w piekarniku to nastawiamy go na temperaturę 65-70 stopni z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy po kilku godzinach skórka się pomarszczy, a pomidory dobrze "przywiędną", można je wyjmować.
Krok 2
Pomidory przełożyć do wyparzonych słoików, do 3/5 wysokości. Na każdy słoik (ok. 0,7 litra) dodać łyżeczkę octu, dwie szczypty soli, 1,5 ząbka pokrojonego w plasterki czosnku, kilka pokrojonych listków bazylii i gałązkę tymianku.
Krok 3
Podgrzać oliwę. Wyłączyć, kiedy zapach zacznie się roznosić i zaczną robić się bąbelki. Gorącą oliwą zalać pomidory. Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Podziel się opinią
Komentarze