Ślimaczki cynamonowe. Przepyszne, miękkie i delikatne
Przepyszne bułeczki cynamonowe, które idealnie będą pasować do kawy. Można je też zabrać do pracy na drugie śniadanie. Przepis nie jest trudny, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 15 dag masła
- 500 ml mleka
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 kg mąki
Nadzienie:
- 7-8 dag stopionego masła
- 10 dag cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki mielonych orzechów
- 1 jajko
- cukier do posypania
Przepis
- Stop masło, wymieszaj z mlekiem. Wkrusz drożdże, rozpuść, dodaj cukier, sól, kardamon i mąkę.
- Zagnieć ciasto, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Ciasto zagnieć jeszcze raz i podziel na 3 porcje. Każdą cienko rozwałkuj na kwadrat, posmaruj masłem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i orzechami.
- Zwiń w roladę, pokrój na plastry o grubości 4 cm. Ślimaczki ułóż na blasze, pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem.
- Piecz 5-8 minut w temp. 250 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl