Rozgrzewające leczo z kiełbasą i chili

Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i dobrej kiełbasy. Leczo świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Niekiedy pod koniec duszenia wbija się również surowe jajko, które zagęszcza potrawę i dodaje jej smaku.

LeczoLeczo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 6 średnich cebul
  • 4 pomidory bądź 2 puszki pomidorów
  • 680 g przecieru pomidorowego
  • 250 g pieczarek
  • 2,5 łyżki miodu bądź cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 papryczka chili
  • 2 czubate łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki masła

Przepis

  • Cebulę i papryczkę chili smażymy na maśle, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa zarumieni.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie krążki pieczarki, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy około 5 minut, aż pieczarki nieco zmiękną.
  • Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz przecier pomidorowy, mieszamy i smażymy około 5 minut.
  • Dokładamy trzy rodzaje papryki, pokrojone w kostkę, mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec doprawiamy cukrem/miodem, solą i pieprzem cayenne. Pyszne, rozgrzewające leczo gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości