Rozgrzewające leczo z kiełbasą i chili

Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i dobrej kiełbasy. Leczo świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Niekiedy pod koniec duszenia wbija się również surowe jajko, które zagęszcza potrawę i dodaje jej smaku.

LeczoLeczo
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g kiełbasy podwawelskiej
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 6 średnich cebul
  • 4 pomidory bądź 2 puszki pomidorów
  • 680 g przecieru pomidorowego
  • 250 g pieczarek
  • 2,5 łyżki miodu bądź cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 papryczka chili
  • 2 czubate łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki masła

Przepis

  • Cebulę i papryczkę chili smażymy na maśle, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa zarumieni.
  • Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie krążki pieczarki, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy około 5 minut, aż pieczarki nieco zmiękną.
  • Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz przecier pomidorowy, mieszamy i smażymy około 5 minut.
  • Dokładamy trzy rodzaje papryki, pokrojone w kostkę, mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Na koniec doprawiamy cukrem/miodem, solą i pieprzem cayenne. Pyszne, rozgrzewające leczo gotowe!

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu