Rozgrzewające leczo z kiełbasą i chili
Do przygotowania prawdziwego węgierskiego leczo potrzebujemy papryki, pomidorów, cebuli, czosnku i dobrej kiełbasy. Leczo świetnie sprawdza się jako samodzielne danie. Niekiedy pod koniec duszenia wbija się również surowe jajko, które zagęszcza potrawę i dodaje jej smaku.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 250 g kiełbasy podwawelskiej
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 2 czerwone papryki
- 1 papryka żółta
- 1 papryka pomarańczowa
- 6 średnich cebul
- 4 pomidory bądź 2 puszki pomidorów
- 680 g przecieru pomidorowego
- 250 g pieczarek
- 2,5 łyżki miodu bądź cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 papryczka chili
- 2 czubate łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki masła
Przepis
- Cebulę i papryczkę chili smażymy na maśle, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa zarumieni.
- Dodajemy obrane i pokrojone w cienkie krążki pieczarki, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy około 5 minut, aż pieczarki nieco zmiękną.
- Dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz przecier pomidorowy, mieszamy i smażymy około 5 minut.
- Dokładamy trzy rodzaje papryki, pokrojone w kostkę, mieszamy całość, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec doprawiamy cukrem/miodem, solą i pieprzem cayenne. Pyszne, rozgrzewające leczo gotowe!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl